Anklages for fyllerør

Flere antyder Vladimir Putin var påvirket av alkohol under en opptreden torsdag. Én ekspert tror det kan være et virkemiddel for å undergrave presidentens posisjon og legitimitet.

SKÅLER: Torsdag møtte Russlands president Valdimir Putin flere russiske offiserer under en prisutdeling i Kreml. Under en kort tale, skåler presidenten etter å ha sagt at han ikke kommer til å stoppe angrepene mot ukrainsk infrastruktur. Video: Ivan Larsson / NTB. Vis mer
Publisert

Det siste døgnet har det sirkulert en video av Russlands president Vladimir Putin under en prisutdeling i Kreml. Der benyttet han anledningen til å holde en kort tale, hvor han sverger på at Russland vil fortsette å angripe det ukrainske energisystemet.

Samtidig som han kommer med uttalelsene, skåler han med det som ser ut som champagne.

- Ofte mer kontrollert

Flere har bemerket seg detaljen, og økonom Per Anders Åslund, som har skrevet bok om Russlands økonomi, er blant dem som antyder at Putin er full under opptredenen. Det skrev han på Twitter torsdag.

- Jeg har ikke målt alkoholnivået hans, men det er litt merkelig. Dette er ikke «formen» han framstilles i oftest, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski.

Han har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i over 20 år og har mye kunnskap om Russlands nåværende statsoverhode.

- Bilder og videoer av ham pleier gjerne å bli tatt under mer kontrollerte omstendigheter. Ofte sitter han bak et bord og har bedre kontroll på sine uttrykksformer enn i akkurat denne videoen, påpeker Godzimirski.

Han legger til at Putin har et helt apparat rundt seg, som i stor grad styrer hans opptredener og hva som kommer fram i offentligheten.

- Men kanskje er dette en video som er tatt litt tilfeldig, som de ikke har klart å stoppe spredningen av, føyer Godzimirski til.

«Svertekampanje»

Flere ganger har det blitt påpekt at Putin holder privatlivet svært hemmelig. Jardar N. Østbø, leder for program for russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk ved Forsvarets høyskole, har tidligere uttalt at mye av hemmeligholdet begrunnes i at Putin har dårlige erfaringer med den frie pressen.

Godzimirski forklarer at det helt fra starten av Putins politiske karriere har vært et stort fokus på å bygge hans «image» som besluttsom og en viktig og god leder.

- En video som denne styrker ikke det bildet av ham, sier han.

Videoen kan sees i toppen av saken.

Flere ganger har det også ryktes at Putins indre sirkel begynner å slå sprekker.

- Dette kan være en slags «svertekampanje» mot ham, et virkemiddel for å undergrave hans posisjon og hans legitimitet. Det er mange som kan ha tatt en slik video og spredd den for å oppnå politisk gevinst, sier Godzimirski, og legger til:

MER KONTROLLERT: NUPI-forsker Jakub Godzimirski peker på at vi som oftest ser Putin under mer kontrollerte omstendigheter. Som her - bak et bord. Foto: AFP / NTB
MER KONTROLLERT: NUPI-forsker Jakub Godzimirski peker på at vi som oftest ser Putin under mer kontrollerte omstendigheter. Som her - bak et bord. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Også uttalelsene styrker inntrykket av at han kanskje ikke hadde full kontroll på tankene sine. En viktig dimensjon er at dette må tolkes dit hen at mannen sitter på en «knapp» vi ikke vil han skal trykke på. Det er grunn til å tvile på hans vurderingsevne når han opptrer beruset i offentligheten.

Med «knapp» mener Godzimirski en symbolsk knapp for å ta i bruk atomvåpen. Det er heller ikke verken bekreftet eller avkreftet at Putin var påvirket av alkohol under opptredenen.

- Bare tull

Seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité og forfatter av boka «Krigsherren i Kreml - Putin og hans tid», Aage Borchgrevink, mener videoen er svært atypisk til Putin å være.

Han påpeker at Putin ofte framstilles kjølig og kontrollert under tv-opptredener. Noen ganger mer varm, og andre ganger aggressiv.

- Her var han mer emosjonell. Om han egentlig var full, det ... Han var hvert fall ikke på nivå med forgjengeren Boris Jeltsin, sier Borchgrevink.

Han tror, i motsetning til Godzimirski, at klippet er nøye utvalgt, kanskje som forberedelse til en ny mobilisering av det russiske folk.

- Jeg tror ikke noe på at dette tyder på at han har mistet kontroll og er i oppløsning. Han er presset.

- Hvilke tanker gjør du deg om selve uttalelsene?

- Det er jo bare tull, selvsagt. Overgriper-retorikk kapittel én, avslutter Borchgrevink.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer