ANKLAGES FOR BLØFF: Høyres Michael Tetzschner ankalges for å ha snakket usant fra Stortingets talerstol av Ap's Martin Kolberg.   Foto: Berit Roald / Scanpix (Tetzschner) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet (Kolberg)
ANKLAGES FOR BLØFF: Høyres Michael Tetzschner ankalges for å ha snakket usant fra Stortingets talerstol av Ap's Martin Kolberg. Foto: Berit Roald / Scanpix (Tetzschner) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet (Kolberg)Vis mer

Anklages for grunnlovsbløff

Martin Kolberg (Ap) mener Michael Tetzchner (H) bløffer om å ha presset Ap til enighet i striden om Grunnloven. Høyres regjeringspartner Frp bekrefter Ap's versjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Stortinget i dag vedtok Grunnlovens fagre vendinger i ny språkdrakt, skjedde det etter en mindre fager ordveksling mellom Arbeiderpartiets Martin Kolberg og Høyres Michael Tetzchner.

Fra Stortingets talerstol framholdt nemlig Tetzchner at den babelske grunnlovsstriden først ble løst etter at han mandag overrekte et brev til Kolberg, der han ga Ap frist til klokka fem samme dag til å kapitulere. Denne framstillingen, at Høyre fikk Ap inn i sin fold, fikk Kolberg til å se rødt:

- Det er uriktig, og det er tendensiøst, repliserte han, før han la til at brevet var et forsøk fra Høyres side på å unngå å stå alene da Grunnloven ble modernisert.

- Ikke forsøk å lage en annen historie: Det er ikke en verdig opptreden, fortsatte Kolberg.

Les også: Sp-Lundteigen hyller Carl I. Hagen for grunnlovs-oppussing.  

- Ingen avtale Overfor Dagbladet fastholder Tetzchner sin versjon. 

- Kolberg og jeg hadde et møte mandag morgen, hvor jeg overleverte en skriftlig henvendelse der jeg sa at løsningen måtte ligge i at de kunne finne fram til å modernisere Grunnloven uten å insistere på Graver-utvalgets forslag, altså å kommer over til vårt grunnlovsforslag, sier han.

- Så, av praktiske grunner, ba jeg om å få svar innen klokken fem, og det jeg fikk jeg klokka 16.34. Da ringte han og sa at han aksepterte det. I dag blir det framstilt som om det har vært en avtale mellom andre partier fra før vår samtale i går. Men det kan det umulig ha vært, fordi det tror jeg Martin hadde vært i stand til å informere meg om. Fordi da ville Høyres medvirkning vært unødvendig, fortsetter han.

AVTALEN: Dette er dokumentet Dagbladet har fått tilgang til. Det viser at Ap, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, MIjøpartiet De Grønne, Frp og KrF var enige om det vedtatte grunnlovskompromisset - før Høyre var en del av det. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
AVTALEN: Dette er dokumentet Dagbladet har fått tilgang til. Det viser at Ap, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, MIjøpartiet De Grønne, Frp og KrF var enige om det vedtatte grunnlovskompromisset - før Høyre var en del av det. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Så de ytre fakta, hvis man lurer på hvem man skal feste lit til her, er med oss, sier Tetzchner, som legger til at han på et mellommenneskelig plan har forståelse for at det var surt for Ap å stemme på et grunnlovsforslag fremmet at ham selv, Per Kristian Foss (H), Anders Anundsen (Frp) og Carl. I. Hagen (Frp).

Dagbladet har imidlertid fått tilgang til et dokument som omtaler en avtale mellom Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Frp og KrF.

Det viser at disse partiene var enige om å stemme slik utfallet ble i går: Kompromisset der man går for språkprofessor Finn-Erik Vinjes mer moderate oppgradering på bokmål, i tillegg til Graver-utvalgets moderne nynorskversjon.

Partiene som er listet opp i dokumentet teller 112 representanter - én unna det nødvendige to tredjedels flertallet som må til for å endre Grunnloven. Venstre hadde imidlertid fristilt sine representanter, og ifølge Ap-kilder hadde et par Venstre-representanter signalisert at de ville stemme slik dokumentet skisserer - for å redde en moderne, nynorskversjon av Grunnloven. Venstre-kilder bekrefter også dette til Dagbladet.

Les også: Grunnloven kan oppdateres, eller utdateres, skriver Marie Simonsen.

Frp bekrefter avtale Da Dagbladet viser dokumentet til Tetzchner, sier han:

- Den er jo ikke undertegnet. Dette er jo bare et ark, for å desinformere Dagbladet.

Frp's Helge Thorheim bekrefter imidlertid at det er han som har forfattet avtaleteksten, og at den er uttrykk for en reell enighet.

- TENDENSIØST: Martin Kolberg (Ap) sier til Dagbladet at han reagerer skarpt på Michael Tetzchners (H) forsøk på å framstille det som om grunnlovsenigheten kom i stand takket være Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TENDENSIØST: Martin Kolberg (Ap) sier til Dagbladet at han reagerer skarpt på Michael Tetzchners (H) forsøk på å framstille det som om grunnlovsenigheten kom i stand takket være Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var så godt som et to tredjedels flertall allerede på fredag, med en klar forventning om at flere ville slutte seg til folden, sier han til Dagbladet.

- Den er ikke undertegnet. Men vi er redelige gentlemenn og gentlekvinner overfor hverandre, så når vi forlater bordet og sier oss enige, ja, da har vi en avtale, legger han til.

Les også: Grunnlovsfloken i ferd med å løse seg

Kilder i de rødgrønne partiene - samt Venstre og Frp - er alle samstemte overfor Dagbladet: Høyre hadde spilt seg ut på sidelinja, og forsøket på å ta æren for enigheten er pinlig.

Kolberg legger ikke skjul på at Arbeiderpartiet helst skulle sette at Grunnloven ble utformet etter Graver-utvalgets moderne språkdrakt på både bokmål og nynorsk. Dagens kompromiss er likevel bedre enn ingenting, mener han.    

- Det jeg reagerer skarpt på, er framstillingen om at Arbeiderpartiet endelig forandret standpunkt etter Høyres initiativ. Det er uriktig og usant, sier han.    

Kolberg viser til at representanter fra flere partier, inkludert Frp og KrF, bekreftet hans versjon fra Stortingets talerstol tirsdag.
 
Har gitt KrF familieseier Hvordan enigheten kom til, forklarer han slik:

- I innstillingen som er avgitt, er det ikke flertall for noen vedtak. Og det var maktpåliggende for meg å forsøke å skape en forandring i den situasjonen. Det ble utløst av at KrF tok et initiativ, til tross fro at de har et landsmøtevedtak på at de ikke skal ha noen forandring på språket i Grunnloven. Det hadde jeg veldig respekt for. I neste omgang kom Frp på banen, og viste vilje til samtale og forhandling. Og sammen med de rødgrønne partiene og de to partiene ble det etablert et flertall for Vinjes bokmålsforslag og Gravers nynorskforslag.

- Jeg sendte også en SMS til Tetzchner som responderte på først mandag morgen. Da hadde vi en samtale her på mitt kontor, hvor jeg  redegjorde for situasjonen. Han ga meg også et brev, som sa at Høyre var innstilt på å stemme for kompromisset: Vinje bokmål og Graver nynorsk.

Etter det Dagbladet erfarer, forplikter avtalen partiene blant annet til å stemme for at «familien er en grunnleggende enhet i samfunnet» når Stortinget i neste uka skal ta stilling til om også Grunnlovens innhold skal moderniseres. Dette er en paragraf Ap og SV opprinnelig var motstandere av - og som KrF er ditto tilhenger av.

Venstre understreker at de ikke er en del av avtalen.

- Vi har ikke byttehandlet med grunnlovsbestemmelser. Det er det KrF som har gjort. De har solgt språket i Grunnloven for noen bestemmelser, sier Abid Raja (V) til Dagbladet.  

ANKLAGES FOR BLØFF: Høyres Michael Tetzschner ankalges for å ha snakket usant fra Stortingets talerstol av Ap's Martin Kolberg.   Foto: Berit Roald / Scanpix
ANKLAGES FOR BLØFF: Høyres Michael Tetzschner ankalges for å ha snakket usant fra Stortingets talerstol av Ap's Martin Kolberg. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer