Anklages for hijab-kupp

Sterke beskyldninger mot justisminister Knut Storbergets rådgivere. Ikke informert om «hijabvedtak» i eget departement.

ANKLAGES: Astrid Aas-Hansen (Ap) i Stortingets vandrehall. Aas-Hansen er statssekretær i Justisdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKLAGES: Astrid Aas-Hansen (Ap) i Stortingets vandrehall. Aas-Hansen er statssekretær i Justisdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går kveld kom nyheten om at justisminister Knut Storberget (AP) selv ikke var kjent med forslaget eller at notat ble lagt ut på regjeringens hjemmesider.

Dagbladet.no har i dag vært i kontakt med flere sentrale politikere som var tilstede på det omstridte hijab-møtet 6. februar.

- Forankret hos Storberget

Møtet fant sted i Justisdepartementet og statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik var tilstede. Andre møtedeltakere var sentrale innvandringspolitikere i AP. Flere av disse var sterke motstandere av hijab-forslaget.

- Astrid Aas-Hansen og Hadia Tajik framstilte det som at hijab-forslaget var forankret i ledelsen i Justisdepartementet og hos Storberget selv, sier en kilde som var tilstede på møtet.

Debatten om bruk av hijab i politiet raser nå på sin tredje uke, etter at Justis- departementet la ut et notat på sine hjemmesider 4. februar der de tok til orde for å følge politidirektoratets innstilling om å tillate hijab i politiet

«Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen» heter det i notatet.

Pressemeldingen ble fjernet tirsdag 11. februar og justisminister Knut storberget slo en midlertidig retrett. Nå er det varslet en «bred debatt» før avgjørelsen skal tas.


På møtet ble det ikke informert om at Storberget ikke visste om «vedtaket»om å følge direktoratets innstilling.


- Kuppforsøk

En møtedeltaker ser nå tilbake på notatet og møtet som fulgte som «et kuppforsøk» der krefter i partiet og regjeringen forsøker å vinne gjennom en sak, før den har vært oppe til en bred debatt.

Hijabsaken:

Les alt om Hijab-bråket


Politidirektoratet sa tidligere i år ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen.
De håper at oppmykningen i uniformsreglene skal sikre en bredere rekruttering og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet

Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund er motstander av forslaget, og får støtte fra Høyre, Senterpartiet og FrP. De håper regjeringen snur i hijab-saken.

Hijabsaken ble aktualisert da 23-årige Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes skrev et brev til politidirektoratet der hun spurte om det var tillatt å bruke hijab under utdanningen og senere til uniformen.

23-åringen har lenge ønsket å søke på politihøyskolen, men har trodd det ville bli umulig for henne å praktisere politiyrket fordi hodeplagget hijab ikke kunne brukes sammen med politiuniformen.

- Det må være et kuppforsøk, sier politikeren, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.no.

- På grunn av det de gjorde får vi nå en veldig uryddig og sølete hijab-debatt.

Frontene var harde under møtet. Både statsekretær Astri Aas-Hansen og rådgiver Hadia Tajik skal være positive til forslaget om hijab i politiet. Tajik har 6. plassen på Arbeiderpartiets Oslo-liste foran Stortingsvalget. 

Storberget var ikke tilstede på møtet.

Mange tilstede

Dagbladet.no kjenner til at de øvrige møtedeltakerne var statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn, innvandringspolitisk talsmann Arild Stokkan Grande, kommunalkomiteens leder Tore Hagebakken, Saera Khan, Anne Marit Bjørnflaten og Ingrid Hegge fra justiskomiteen.

Det var også representanter fra SV og Sp tilstede.

Statsekretær Astri Aas-Hansen skriver i en tekstmelding til Dagbladet.no «Ingen kommentar fra meg.» etter en henvendelse om saken.

Hadia Tajik skriver det samme.

Knut Storberget har ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.

OMSTRIDT: Politidirektoratets vedtak som åpner for hijab i politiet. vedtaket ble presentert som gjeldende politikk på regjeringens hjemmesider. Foto: Faksimile
OMSTRIDT: Politidirektoratets vedtak som åpner for hijab i politiet. vedtaket ble presentert som gjeldende politikk på regjeringens hjemmesider. Foto: Faksimile Vis mer

Dilemma

Justisminister Knut Storberget lovte onsdag 11. februar å rydde opp i den politisk betente hijabsaken og at alle skal bli hørt i .

- Det jeg er mest opptatt av nå, er at vi får en håndtering av saken som gjør at alle føler de får si sin mening om et så viktig spørsmål. Samtidig er det viktig å få fram de hensyn som ligger i saken, både når det gjelder uniformens nøytralitet, og når det gjelder å ivareta rekruttering og tillitsbygging, sa Storberget til pressekorpset på Stortinget.

Men Arbeiderpartiet og regjeringen står nå overfor et dilemma. Selv om mange sentrale personer ønsker å legge ballen død så raskt som mulig, kan saken prege både Arbeiderpartiets landsmøte, valgkampen og den påtroppende regjeringen, dersom Justisdepartementet følger sin planlagte saksbehandling.
ANKLAGES:Hadia Tajik, rådgiver for justisminister Knut Storberget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANKLAGES:Hadia Tajik, rådgiver for justisminister Knut Storberget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
PÅ HYTTA: Justisminister Knut Storberget fotografert i Vandrehallen i Stortinget. Departementet opplyser til Dagbladet.no at han er på hytta og ikke tilgjengelig for en kommentar.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PÅ HYTTA: Justisminister Knut Storberget fotografert i Vandrehallen i Stortinget. Departementet opplyser til Dagbladet.no at han er på hytta og ikke tilgjengelig for en kommentar. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer