Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Anklages for lovbrudd etter Twitter-melding

Donald Trump skrev at et potensielt vitne i Russland-etterforskningen har «guts». Det fikk jusseksperter til å diskutere mulig lovbrudd.

TWITTER-TRUMP: Mandag ettermiddag gikk Donald Trump ut på Twitter og kritiserte Russland-etterforskningen samtidig som han skrev at et potensielt vitne har guts. FOTO: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
TWITTER-TRUMP: Mandag ettermiddag gikk Donald Trump ut på Twitter og kritiserte Russland-etterforskningen samtidig som han skrev at et potensielt vitne har guts. FOTO: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en serie Twitter-meldinger tok Donald Trump for seg den pågående Russland-etterforskningen mandag ettermiddag. Nå går advokater og jusseksperter ut og spekulerer på om Trump har begått et lovbrudd.

I tillegg til å skrive at Michael Cohen ikke bør få strafferabatt, og kalle spesialetterforsker Robert Mueller «en helt annen mann enn mange tror», skrev han følgende om et potensielt vitne i saken.

- «Jeg vil aldri vitne mot Trump». Dette uttalte Roger Stone nå nylig, da han understreket at han ikke vil la seg tvinge av en uærlig aktor ute av kontroll, til å finne opp løgner og historier om «president Trump». Godt å vite at noen personer fortsatt har «guts».

WikiLeaks-samarbeid

Stone er en republikansk strateg og Trump-støttespiller som har blitt anklaget for å ha hatt et samarbeid med WikiLeaks under valgkampen i 2016, i et forsøk på å hjelpe Trump-kampanjen.

Stone har tidligere benektet å ha gjort noe galt, men uttalte seint i august at han likevel forventer å bli siktet i forbindelse med etterforskningen.

Twitter-diskusjon

Ledet an av George Conway, Trump-kritiker og ektemannen til Trump-rådgiver Kellyanne Conway, har en rekker jurister og analytikere påpekt at Trumps Twitter-melding kan stride med loven om påvirking av vitner.

Conway viser til et punkt i loven som sier at enhver person som på korrupt vis forfølger et vitne med intensjon om å påvirke eller forhindre vitnets forklaring i en kriminalsak, kan bøtelegges eller straffes med opptil 20 års fengsel.

Advokat og jusprofessor Neal Katayl mener også Trumps Twitter-melding minner om et lovbrudd.

- George har rett. Dette ser genuint ut som et forsøk på å påvirke et vitne. Faktumet at det gjøres i offentligheten, er ikke en unnskyldning, skriver han.

- Urettferdig sammenlikning

Et slikt lovbrudd oppstår vanligvis i saker som omfatter organisert kriminalitet, men begås som regel ikke i offentligheten på grunn av at det er ulovlig, ifølge The Guardian.

Tidligere statsadvokat Daniel Goldman sender dette stikket til Trump på Twitter.

- Det er urettferdig å sammenlikne mafiabosser med Trump. Mafiabossene er mye smartere og mye mer diskret enn Trump, skriver han på Twitter.

- Dette er påvirking av vitner som beskrevet i lovverket, noe som gjør det ulovlig å forårsake eller oppfordre noen til å holde tilbake vitneforklaring, skriver advokaten Norm Eisen.

INNRØMMER LØGN: Etter at Trumps tidligere advokat innrømmer å ha løyet til Kongressen, ventet et stort pressekorps på ham. Cohen måtte ved et tidspunkt fjerne en reporters hånd rundt halsen. Video: CNN Vis mer

Vanskelig å bevise

I Twitter-diskusjonen slenger også tidligere statsadvokat, Renato Mariotti, seg på og påpeker at det vil være vanskelig å bevise et slikt lovbrudd.

- Trumps advokater vil bare argumentere for at meningen med Twitter-meldingen var å påvirke offentligheten, ikke Stone. Og at de kunne ha snakket med Stones advokat privat om Trump faktisk ønsket å påvirke ham, skriver han.

Dette støttes av Ken White, programleder i juspodkasten «Make No Law: The First Amendment Podcast».

- Presidenten er ikke skyldig i påvirking av vitner dersom han genuint mener å applaudere Roger Stone for å snakke sant.

- Selv om det er vanskelig å bevise at dette faktisk er et forsøk på å påvirke et vitne, er det absolutt et normbrudd. Og dersom en styreleder, mafiaboss eller en annen autoritetsfigur hadde gjort det samme, ville etterforskerne så absolutt ha vært på nakken deres og sett etter en mulighet for å sikte dem for det, skriver han.

Trump har til gode å kommentere de siste anklagene, men har hele tiden avvist å ha gjort noe galt i forbindelse med valgkampen i 2016. Ved flere anledninger har han kritisert både etterforskningsleder Robert Mueller og kalt selve etterforskningen for en «heksejakt».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!