Anklages for nye drap på sivile i Afghanistan

- Vakter ved veianlegg i Khost-provinsen drept i flyangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske styrker anklages nok en gang for å ha drept sivile i Afghanistan, denne gangen sikkerhetsvakter som voktet et veianlegg i Khost-provinsen.

Talsmenn for de amerikanske styrkene hevdet søndag å ha drept 14 opprørere i Khost-provinsen, men guvernøren opplyser at det var sikkerhetsvakter.

- Vaktene ble drept ved landsbyen Khoni Khawar, åpenbart som følge av en misforståelse, sier guvernør Arsalan Jamal til CNN.

Ifølge Jamal var ofrene sikkerhetsvakter som beskyttet arbeidere ved et veianlegg i området.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan fastholder at de drepte var opprørere, og sier at de åpnet ild da de amerikanske soldatene nærmet seg.

Et helikopter ble deretter tilkalt og alle de 14 ble drept, opplyser oberst Greg Julian.
Bryllupsgjester
Søndag ble det kjent at afghanske myndigheter hadde rett i sin påstand om at 37 sivile ble drept i et amerikansk flyangrep i Kandahar-provinsen tidligere i uka.

Amerikanske talsmenn hevdet også da at de drepte var opprørere, men en felles afghansk-amerikansk granskingsrapport viser at ofrene likevel var bryllupsgjester slik det ble hevdet fra afghansk hold.

35 sivile ble såret i flyangrepet mot landsbyen Wech Baghtu, det siste av flere angrep som har bidratt til et anstrengt forhold mellom myndighetene og de utenlandske styrkene i landet.


Norske i kamp
Onsdag i forrige uke ba norske soldater om flystøtte i Badghis-provinsen, etter å ha havnet i kamp med opprørere.

Soldatene var i området for å komme afghanske og amerikanske soldater til unnsetning, og i flyangrepene som fulgte ble minst sju sivile drept, ifølge lokale ledere.

LUFTANGREP: Flere ganger er amerikanske styrker blitt anklaget for å ha drept sivile i Afghanistan etter luftangrep. Foto: Scanpix/EPA
LUFTANGREP: Flere ganger er amerikanske styrker blitt anklaget for å ha drept sivile i Afghanistan etter luftangrep. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Det norske forsvaret har ikke bekreftet opplysningene om sivile ofre og sier at de avventer resultatet av egen gransking.


NATO-debatt
I august ble over 90 sivile afghanere drept, blant dem 62 barn, i et amerikansk flyangrep mot landsbyen Azizabad i Herat-provinsen.

Amerikanske talsmenn nektet også da i det lengste for at det var sivile blant ofrene, men en granskingsrapport fra FN ryddet enhver tvil av veien.

Flyangrepet høstet krass kritikk fra Afghanistans president Hamid Karzai, og førte også til debatt under NATOs forsvarsministermøte i Budapest.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sa i forbindelse med dette møtet at hun fant diskusjonen om antall tapte liv i Afghanistan uinteressant.

- Å diskutere om det er ti eller 30 sivile som er blitt drept i et angrep, er ikke interessant. Det skal uansett ikke skje, sa Strøm-Erichsen til NTB.