Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklages for plyndring og brenning

Opprørerne i Libya begår overgrep mot sivile, ifølge Human Rights Watch.

Libyiske opprørere har begått menneskerettsbrudd, ifølge Human Rights Watch. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/SCANPIX
Libyiske opprørere har begått menneskerettsbrudd, ifølge Human Rights Watch. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for menneskerettsorganisasjonen skal selv ha vært vitne til noen av disse forbrytelsene. I tillegg er opplysninger hentet inn fra andre vitner i Libya.

Åstedene for menneskerettsbruddene skal være fire byer i Nafusa-fjellene, hvor opprørerne har rykket fram på vei mot hovedstaden Tripoli. Flere personer er angivelig blitt banket opp som følge av anklager om at de støtter diktatoren Muammar Kadhafi. I tillegg skal både boliger, sykehus og butikker ha blitt plyndret.

Innrømmer overgrep Opprørslederen El-Moktar Firnana, som har kommandoen i det aktuelle området, har innrømmet at noen overgrep har funnet sted og at flere opprørssoldater er blitt straffet.

- Hvis vi ikke hadde innført regler, så ville folk ha brent disse byene ned til grunnen, sier Firnana til Human Rights Watch.

Han understreker at opprørsledelsen har gitt geriljasoldatene klar beskjed om ikke å angripe sivile eller ødelegge sivil eiendom.

Fryktet represalier Opprørerne har tatt kontroll over byene al-Awaniya, Rayayinah, Zawiyat al-Bagul og al-Qawalish i løpet av den siste måneden. Det er i denne perioden menneskerettsbruddene skal ha funnet sted.

En del av innbyggerne i byene flyktet da Kadhafis styrker rykket inn for å kjempe mot opprørerne i området i vår. Mange av de gjenværende skal ha flyktet da regjeringsstyrkene trakk seg ut, av frykt for represalier fra opprørerne.

I al-Awaniya og Zawiyat al-Bagul tilhører innbyggerne stammen Mesheshiya, som er kjent som lojale tilhengere av Kadhafi.

Får franske våpen NATO-alliansens bombeangrep mot Kadhafis styrker har gitt opprørerne en stor militær fordel. I tillegg har geriljastyrkene fått våpen av myndighetene i Frankrike.

Joe Stork fra Human Rights Watch understreker at opprørsledelsen har plikt til å beskytte sivile og sivil eiendom, i særdeleshet sykehus.

- Opposisjonslederne bør stanse og straffe alle menneskerettsbrudd begått av opprørere, sier han.

Representanter for organisasjonen skal selv ha sett tilhengere av opprørerne i ferd med å plyndre butikker i al-Qawalish i begynnelsen av juli.

Nafusa-fjellene ligger nordvest i Libya, litt sør for hovedstaden Tripoli.

(NTB)