ANGRIPES: Den republikanske presidentkandidaten Herman Cain anklages for trakassering av to kvinner. Foto: AP Photo/Dave Martin
ANGRIPES: Den republikanske presidentkandidaten Herman Cain anklages for trakassering av to kvinner. Foto: AP Photo/Dave MartinVis mer

Anklages for seksuell trakassering

Presidentkandidat Herman Cain mener han er offer for svertekampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den republikanske presidentkandidaten, Herman Cain, er havnet i hardt vær.

To kvinner som jobbet i bransjeorganisasjonen for restauranter mens Cain var leder for organisasjonen på 1990-tallet, anklager ham for å ha trakassert dem.

Ifølge Politico klaget kvinnene på seksuelle hentydninger og oppførsel fra Cain som gjorde dem sinte og ukomfortable. Etter at Politico begynte å skrive om saken, har andre medier fulgt opp.

Flere episoder Flere uavhengige kilder beskriver flere episoder til Politico hvor de to kvinnene skal ha blitt fornærmet.

Tilfellene skal blant annet dreie seg om samtaler fylt med antydninger eller personlige spørsmål av en seksuell karakter.

Det skal ha skjedd både på hoteller under konferanser, på andre arrangementer i restaurantorganisasjonen og i organisasjonens kontorlokaler. Ifølge kildene skal det også ha vært fysiske handlinger som ikke var direkte seksuelle, men som gjorde kvinnene som opplevde dem ukomfortable og upassende i et profesjonelt arbeidsforhold.

- Taushetsavtale Flere kilder sier til nettstedet at de to kvinnene undertegnet avtaler om at de fikk en økonomisk kompensasjon på over 10 000 dollar (om lag 56 000 kroner) mot at de forlot restaurantorganisasjonen. Ifølge kildene innebærer avtalen også at kvinnene underskrev et taushetsløfte slik at de ikke kan snakke om hvorfor de sluttet i jobbene sine.

Cain var styreleder og president i The National Restaurant Association  fra slutten av 1996 til midten av 1999. De siste ukene har forretningsmannen ligget i tet på meningsmålingene for å bli republikansk presidentkandidat, men anklagene om at han har seksuelt trakassert noen, kan stikke kraftige kjepper i hjula for Cains drøm om å bli republikansk president.

De siste ti dagene har Politico forsøkt å konfrontere Cain og hans valgkamporganisasjon med om det stemmer at han ble anklaget for seksuell trakassering i restaurantorganisasjonen.

- Dette er gamle og utbrukte anklager som viste seg ikke å stemme med virkeligheten. Det hele ble ordnet i minnelighet mellom partene for mange år siden. At det blir trukket fram nå, er en svertekampanje for å ødelegge for en virkelig patriot som ryster det politiske status quo, sier Cains talsmann, J.D. Gordon, til Politico i en epost.
Seinere forandret Gordon sin uttalelse. Han sa da at Cain bare «vagt kjente til anklagene».
Sint Selv ble Cain rasende da han ble overrasket av en journalist utenfor et TV-studio i Washington D.C. i går.

- Jeg hadde tusenvis av folk som jobbet for meg i forskjellige bedrifter opp gjennom åra og kan ikke kommentere dette før jeg får se noe fakta eller konkret bevis, sier Cain.

Cain er gjort kjent med identiteten til en av de to kvinnene.

- Jeg kommer ikke til å kommentere det, sier Cain.

- Har du noensinne blitt anklaget for trakassering av en kvinne? spurte en journalist tre ganger.

Ifølge Politico skal Cain ha pustet tungt, stirret på journalisten, men forblitt taus i flere sekunder før han til slutt svarte med et spørsmål:

- Har du noensinne blitt anklaget for seksuell trakassering?

43 års ekteskap Cain, som har vært gift med sin kone Gloria i 43 år, skal ha fortalt til minst en av sine medarbeidere tidligere i år at et sexanklager kunne dukke opp i løpet av valgkampen, men at dette var en sak hvor han sa opp en medarbeider på 1990-tallet, og hvor kvinnen så anklaget ham for seksuell trakassering.

Cain var administrerende direktør for pizzakjeden, Godfather's Pizza før han ble leder for restaurantorganisasjonen. I 1996 representerte organisasjonen 150 000 spisesteder, hadde 115 ansatte og lobbybudsjett på nesten 20 millioner dollar (112 millioner kroner).

Med Cain ved roret, ble organisasjonen kåret av Fortune magazine til en av Washingtons 25 mest innflytelsesrike interessegrupper.