ANKLAGES: Den republikanske Herman Cain gjentar innstendig at han er uskyldig, men stadig nye anklager om seksuell trakassering og nå også overgrep dukker opp. Foto:REUTERS/Jonathan Ernst
ANKLAGES: Den republikanske Herman Cain gjentar innstendig at han er uskyldig, men stadig nye anklager om seksuell trakassering og nå også overgrep dukker opp. Foto:REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Anklages for seksuelle overgrep

Situasjonen blir verre og verre for den republikanske presidentkandidaten Herman Cain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): På en pressekonferanse i New York i ettermiddag amerikansk tid sto for første gang en kvinne fram og fortalte i detalj om hvordan hun skal ha blitt seksuelt trakassert av den republikanske håpefulle.

- Vi satt i en bil sammen da han lente seg mot meg og stakk en hånd inn under skjørtet mitt og grep etter kjønnsorganet mitt. Deretter presset han ansiktet mitt mot skrittet sitt, sier kvinnen, Sharon Bialek.

Hun skal da ha blitt fullstendig sjokkert.

Jeg ropte «hva er det du gjør?» Da svarte han «du vil jo ha en jobb, ikke sant?», forklarer Bialek

Fire kvinner Dermed går situasjonen fra vondt til verre for Cain. Fra før har det kommet fram at tre kvinner ved tidligere har anklaget Cain for noe tilsvarende. Tilfellet Bialek beskriver, er ifølge amerikanske medier ikke bare trakassering men også et overgrep dersom det stemmer.

Bialek, som selv er medlem i det republikanske partiet, ga en troverdig framstilling av sin side av saken. Bialek skal også ha jobbet i Den nasjonale restaurantorganisasjonen hvor Cain på det tidspunktet var toppsjef.

Først fikk hun kontakt med Cain etter at de satt ved siden av hverandre under flere måltider da organisasjonen hadde årsmøte. Men en måned etter årsmøtet mistet Bialek jobben.

Hennes daværende kjæreste, en barnelege, anbefalte henne å ta kontakt med Cain for å høre om han kunne hjelpe henne med å finne en ny jobb.

Da hun kom til Washington D.C. for å møte ham, hadde han oppgradert henne fra et vanlig hotellrom til en gigantisk suite. Etter en drink sammen i hotellbaren dro de videre på en italiensk restaurant. Deretter sa Cain at han ville vise Bialek kontoret til restaurantorganisasjonen.

- Han parkerte bilen et kvartal unna, og det var da det begynte, sier Bialek i redegjørelsen hun leste opp.

«Stimuleringspakke» Kjendisadvokaten Gloria Allred, som representerer henne, kunne også legge fram vitneutsagn gitt under ed fra to personer som Bialek fortalte om overgrepet til kort tid etter at det skal ha skjedd i midten av juli 1997.

- Jeg vil at du, Herman Cain, forteller sannheten. Innrøm hva du har gjort, slik at vi og Amerika kan diskutere de viktigste politiske spørsmålene landet vårt står overfor, sier Bialek.

ANKLAGER: Sharon Bialek, kom med sterke anklager mot Herman Cain på en pressekonferanse i kveld.Foto:  EPA/JUSTIN LANE
ANKLAGER: Sharon Bialek, kom med sterke anklager mot Herman Cain på en pressekonferanse i kveld.Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer

Advokaten hennes benyttet også sjansen til å gå rett i strupen på presidentkandidaten.

- Bialek gikk til Cain for å få hjelp. Han ga henne sin versjon av en «stimuleringspakke», sier Allred med et ordspill knyttet til den store økonomiske planen Barack Obama gjennomførte i forbindelse med finanskrisa.

- Hun er modig som står fram. Hun kunne valgt å selge historien sin, men gjorde det ikke. , sier Allred.

- Motbydelig For Herman Cain er dette dramatisk. Han har hele tida hevdet at anklagene om seksuell trakassering var falske og en del av en svertekampanje. Amerikanske medier omtaler Bialeks opptreden som troverdig.

De siste par åra har hun vært hjemmeværende alenemor for en 13 år gammel sønn. Foruten jobben i restaurantorganisasjonen, har hun blant annet jobbet i CBS Radio og som programleder for et matlagingsprogram på TV.

- Jeg synes Cains gjentatte trakassering er motbydelig. Han lyver aktivt til det amerikanske folk, og det er på tide at vi krever mer av våre politikere, sier Allred.

Nekter skyld Cains stab benektet i dag igjen at han noensinne har trakassert noen.

- Alle beskyldninger mot herr Cain om trakassering er fullstendig falske. Herr Cain har aldri trakassert noen, heter det i en uttalelse fra valgkampkontoret hans.

ANKLAGER: Sharon Bialek er en av kvinnene som anklager Cain for trakassering og overgrep. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
ANKLAGER: Sharon Bialek er en av kvinnene som anklager Cain for trakassering og overgrep. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer