Anklages for uærlige løftebrudd

Høyre og Frp er lei av det de mener er uredelig opposisjonspolitikk fra Arbeiderpartiet. - Sjuskete, sier Hadia Tajik om kritikken.

ANKLAGES FOR UÆRLIG POLITIKK: Men Ap-nestleder Hadia Tajik sier det ikke er mulig å rydde opp etter sju Høyre-år i ett enkelt alternativt statsbudsjett.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANKLAGES FOR UÆRLIG POLITIKK: Men Ap-nestleder Hadia Tajik sier det ikke er mulig å rydde opp etter sju Høyre-år i ett enkelt alternativt statsbudsjett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Om det ikke er populisme, så er det i alle fall uærlig overfor velgerne.

Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim rister på hodet. Ansvarlighetspartiet Arbeiderpartiet er ikke til å kjenne igjen i partiets alternative budsjett, ifølge Asheim.

- De er alltid raskt ute og kritiserer når regjeringen gjør endringer, men når de skal vise sine egne prioriteringer, så følger de ikke opp, sier Asheim og legger til:

- Ap klarer altså ikke lage et budsjett uten å bruke pengene man sparer inn fra ABE-reformen, færre dager med postomdeling og stipendomleggingen fra i fjor. Dette viser at kritikken fra Ap er lite troverdig og man kan ikke stole på at de faktisk gjør det de sier.

Løftebrudd

Han peker på følgende deler av Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett:

- Alle kan love ting, det er ikke vanskelig. Det å faktisk følge opp løftene sine, det er den krevende biten, konkluderer Asheim.

LØFTER OG OPPFØLGING: Henrik Asheim (H) mener Ap stadig kommer med løfter som partiet ikke prioriterer i alternativt statsbudsjett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LØFTER OG OPPFØLGING: Henrik Asheim (H) mener Ap stadig kommer med løfter som partiet ikke prioriterer i alternativt statsbudsjett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Velgerflukt

Roy Steffensen (Frp) forteller Dagbladet at Arbeiderpartiet driver med overbudspolitikk.

- Etter velgerflukt til SV, Rødt, MDG og Sp så har Ap åpenbart kastet ansvarligheten over bord og lover hva som helst for å få oppslag. Men så lenge Støre ikke har partiet med seg er løftene lite verdt, og det bør velgerne merke seg, sier han.

Steffensen, som sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, peker på to skoleløfter Ap ikke holdt:

  • Løftet om 12 måneders studiestøtte til studenter med barn, med en prislapp på 160 millioner kroner. Ikke prioritert i alternativt budsjett.
  • Gratis skolemat, som var Ap og Støres viktigste valgkampsak med en anslått prislapp på tre milliarder. Bare ti prosent av denne summen er lagt inn i alternativt budsjett.

- Sjuskete

Ap-nestleder Hadia Tajik leder arbeidet med partiets alternative statsbudsjett. Hun sier Ap konsekvent har gitt mer penger til velferd enn partiene på høyresida har gjort.

- Det er sjuskete av Asheim å forsøke å framstille det som noe annet, understreker hun.

Hun forklarer «løftebruddene» med gjentatte nederlag i Stortinget. Partiet hennes må rette blikket mot nye saker, ikke stå i kampene de allerede har tapt mot flertallet på Løvebakken, argumenterer Tajik.

- Alle eksemplene Asheim gir er saker Arbeiderpartiet har fremmet, både én og to ganger tidligere, og blitt nedstemt på av høyrepartiene. Da blir det useriøst å spørre etterpå hvorfor vi ikke fremmer det for tredje, femte eller sjuende gang, sier Tajik.

- Kan endre mye over natta

Hun sier det «ikke er mulig for noe ansvarlig parti» å fikse alt Høyre har ødelagt gjennom sju statsbudsjett i bare ett alternativt budsjett.

- Nettopp fordi vi er et ansvarlig parti viser vi hva som er realistisk å rydde opp i fra ett år til et annet, samtidig som vi vil lede landet trygt og stødig. Mye kan vi endre over natta fra regjeringskontorene: Maksprisen i barnehagene er mulig å redusere med 2200 kroner, fagforeningsfradraget kan dobles, arbeidsfolk kan få mindre i skatt mens rikfolk må betale mer til fellesskapet. Det går også an å gi en milliard mer til industriutvikling, men jeg registrerer at Høyre heller vil komme med usaklig kritikk, fortsetter Tajik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer