George Santos

Anklages: - Stjal fra dødssyk hund

Den ferske kongressrepresentanten George Santos, som allerede er tatt for en rekke løgner på CVen, er på nytt i hardt vær. Nå anklages han for å ha svindlet GoFundMe-penger fra en dødssyk hund og den hjemløse eieren hans.

I HARDT VÆR: Anklagene mot den republikanske politikeren, George Santos, fortsetter å vokse i styrke. Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo
I HARDT VÆR: Anklagene mot den republikanske politikeren, George Santos, fortsetter å vokse i styrke. Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Santos er en helt fersk, republikansk kongressrepresentant. De siste ukene har han stjålet overskriftene for en lang rekke usannheter og unøyaktigheter om fortida si. Likevel har republikanerne gitt ham plass i to komiteer - én for småbedrifter og én for vitenskap, romfart og teknologi.

Stadig flere anklager er dukket opp mot Santos. Nå er han blant annet anklaget for å svindle 3000 dollar (om lag 30.000 kroner) fra en ufør og hjemløs krigsveteran og den dødssyke hunden hans. Han er også blant annet anklaget for å dikte opp en historie om hvordan mora overlevde terrorangrepet 11. september 2001.

Annet navnet

Denne uka fortalte krigsveteranen Richard Osthoff til nyhetsnettstedet Patch om sin angivelige kontakt med Santos i 2016. Han hevder at Santos stjal 3000 dollar, som ble samlet inn på en GoFundMe-side til å betale for en operasjon for Osthoffs dødssyke hund Sapphire.

Osthoff fikk høre at en mann, som het Anthony Devolder, og som drev den veldedige organisasjonen Friends of Pets United, kunne hjelpe. Anthony Devolder er ett av navnene George Santos brukte før han gikk inn i politikken og ble valg for et valgdistrikt på Long Island i november.

Osthoff har også lagt fram tekstmeldinger mellom seg selv og Devolder. Han sier at de opprettet en GoFundMe-side og samlet inn 3000 dollar. Men så skal Santos angivelig ha tatt pengene og forsvunnet, mens Osthoffs hund døde.

- Reddet livet mitt

- Den lille jenta var alltid ved min side i ti år. Jeg gikk gjennom to perioder hvor jeg sterkt vurderte å ta mitt eget liv, men tanken på å forlate henne uten meg, reddet livet mitt. Jeg elsket den hunden så høyt. Jeg inhalerte hennes siste åndedrag da hun ble avlivet, sier Osthoff til Patch.

USA: Familien til avdød politibetjent som beskyttet Kongressen under stormingen 6. januar 2021 nektet å ta republikanerne Mitch McConnell og Kevin McCarthy i hånda under en medaljeseremoni for de avdøde politibetjentene 6. desember. Video: C-SPAN / AP / USPC / Scott MacFarlane Vis mer

Osthoff forteller også til CNN om hvordan han angivelig kontaktet Santos da ikke fikk tilgang til de innsamlede pengene. Da skal Santos ha blitt rasende.

- Han ble så sint på meg, og han eksploderte og nektet å gi meg pengene. Og så svarte han ikke på oppringningene mine lenger, sier Osthoff.

Santos selv benekter anklagen.

- Usant. Aner ikke hvem det er, sier han i en tekstmelding til nettstedet Semafor.

Nettstedet GoFundMe bekrefter overfor CNN at de stengte innsamlingsaksjonen i 2016 etter at de mottok en klage.

- Hadde noen spørsmål

Siden Santos ble valgt har anklagene mot ham bare vokst. Det har kommet flere krav både fra hans eget parti og Demokratene om at han må trekke seg. Flere ønsker også etterforskning av hvordan han har finansiert valgkampen sin.

De demokratiske kongressrepresentantene Daniel Goldman og Ritchie Torres har bedt om en etterforskning av hva andre republikanske ledere visste om Santos' løgner før han ble valgt.

- Jeg visste ikke det ene eller det andre om CVen hans, men jeg hadde noen spørsmål om den, sa republikanernes speaker, Kevin McCarthy, på en pressekonferanse mandag.

Onsdag skriver også New York Times at en av medarbeiderne til Santos i 2021 skal ha utgitt seg for å være McCarthys stabssjef.

- Staben min ble bekymret da en av medarbeiderne hans utga seg for å være stabssjefen min, og Santos avskjediget vedkommende da han fant ut om det, sier McCarthy.

Terrorangrep

Onsdag dukket dessuten en ny avsløring opp. Washington Post skriver at Santos trolig også har løyet om hvor mora befant seg under terrorangrepet 11. september. Santos har hevdet at mora befant seg i World Trade Center i New York da de kaprede flyene traff tårnene, men at hun overlevde. Nå viser dokumenter fra amerikanske immigrasjonsmyndigheter at hun ikke en gang befant seg i USA den dagen.

Nesten hele CVen til Santos har etter hvert visst seg å være oppdiktet. Blant annet har han ikke snakket sant om hvor han gikk på skole, hvilke selskaper han har jobbet for, og hva slags familiebakgrunn han har. En omfattende reportasje fra Washington Post viser også at Santos har en forbindelse til en sanksjonert russisk oligark.

Så langt har den skandaliserte politikerne bare innrømmet at han har «pyntet» på CVen sin, men han benekter at han har gjort noe galt. Han nekter også å gå av.

Til tross for alle anklagene forsvarer også den republikanske komiteelederen i Kongressen, Roger Williams, beslutningen om å la Santos få delta i komitéarbeidet.

- Jeg aksepterer ikke det han sier, og det han har gjort. Jeg tror ikke noen gjør det. Men det er ikke min rolle. Han ble valgt, sier Williams om Santos til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer