Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnedag for Sør-Afrikas president:

Anklaget for milliardkorrupsjon, ulovlig våpenhandel og ødeleggelser for fattige

- Turen har gått nedoverbakke i et akselererende tempo for landet, sier Sør-Afrika-ekspert.

FERDIG?: Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, kan få et endelig punktum på sin politiske karriere mandag. Foto: Reuters
FERDIG?: Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, kan få et endelig punktum på sin politiske karriere mandag. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han har vært forfulgt av skandaler nærmest siden insettelsen i 2009. Men mandag kan det bli satt et endelig punktum for karrieren til Sør-Afrikas president, Jacob Zuma.

Landets største politiske parti, African National Congress (ANC), samles i dag til et eget møte for å avgjøre 75-åringens skjebne, etter at landet i en årrekke har fått merke hans styring på en negativ måte.

- Turen har gått nedoverbakke i et akselererende tempo for Sør-Afrika under Zuma. Det mest positive er vel at vanstyret har ført til en politisk mobilisering man ikke har sett maken til siden apharteids dager, sier Sør-Afrika-ekspert Elling N. Tjønneland ved Christian Mikkelsen Institutt i Bergen.

Milliarder på avveie

Til sammen nesten 800 tilfeller av korrupsjon verdt nær 20 milliarder norske kroner er bare noe av anklagene som har forfulgt presidentens politiske karriere.

EKSPERT: Elling N. Tjønneland er ekspert på Sør-Afrika. Foto: Pressefoto
EKSPERT: Elling N. Tjønneland er ekspert på Sør-Afrika. Foto: Pressefoto Vis mer

- I tillegg kommer tiltaler for våpeninnkjøp og enorme militære investeringer verdt 60-70 milliarder kroner. Disse avtalene skal ha kommet i stand etter at han mottok bestikkelser fra våpenhandlerne, forteller Tjønneland.

Mandagens møte kan ende som det så langt kraftigste skytset for å få presidenten avsatt for godt. Zuma ble erstattet som leder i ANC av Cyril Ramaphosa i desember, og har siden vært holdt unna toppvervet i partiet. Allerede neste år skal det holdes valg i Sør-Afrika, og presidents tilhengere mener han bør få sitte ut perioden.

Ifølge Tjønneland er det tre mulige utganger av møtet i Johannesburg.

- Enten blir partene enige om at Zuma trekker seg frivillig, eller så havner saken i årsmøtet i landsstyret. Det tredje mulige utfallet er jo at partiet vender seg mot Ramaphosa, og lar tvilen komme Zuma til gode. I så fall vil det være slutten for Ramaphosas politiske karriere, sier eksperten.

Ville korrupsjonshistorier

Zuma har selv benektet alle beskyldninger om korrupsjonspregede kontraktstildelinger og ansettelser, og så langt er det kun de militære våpenavtalene som har havnet hos rettsaparatet.

Men grunnen er i ferd med å svikte under beina på presidenten. Etter å først ha blitt lagt bort, er saken og granskingen av korrupsjonen nå tatt opp igjen for fullt.

DEMONSTRASJON: Det har flere ganger blitt holdt demonstrasjoner mot president Zuma. Her fra tidligere i ferbruar. Foto: AFP
DEMONSTRASJON: Det har flere ganger blitt holdt demonstrasjoner mot president Zuma. Her fra tidligere i ferbruar. Foto: AFP Vis mer

En av de mest spesielle tilfellene skal være i forbindelse med etableringen av en stor forskningsfarm for kveg. Prosjektet skulle sørge for både arbeidsplasser og utvikling av afrikansk jordbruk. I stedet gikk kontrakten for prosjektet til en velstående indisk familie.

- Det viste seg at pengene havnet på en konto i Dubai. Derfra gikk de til å blant annet finansiere et enormt bryllup, forteller Tjønneland.

Slutt for godt

Representantene som møtes mandag har mydighet til å avsette president Zuma en gang for alle. Med det kan en epoke som ifølge eksperten har vært ødeleggende både for det politiske partiet og landet selv, være over.

Skadene som er påført, er mest merkbare blant landets mest utsatte grupper.

- Som alltid er det de fattigste som rammes hardest. Blant annet har Zuma bidratt til å svekke økonomien som skal gå til tiltak for å hjelpe de fattige gruppene og skape arbeidsplasser, forteller Tjønneland.

Nøyaktig hvor lang tid det vil ta å rette opp i presidentens ti år lange styring, tør ikke eksperten spå. Men at det er snakk om år, er han ikke i tvil om.

- Noen raske politiske grep vil nok få folket til å tenke framover. Men det vil ta flere år før disse sakene er ferdige i rettsapparatet, og landet kan legge Zuma bak seg, sier Tjønneland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!