Anklaget «spionpar» gikk i FBI-felle

Skal ha forsøkt å smugle militærhemmeligheter i peanøttsmør-sandwich.

SPIONANKLAGET: En ubåt av Virginia-klassen under en øvelse i 2009. En 42 gammel amerikaner er siktet for å ha forsøkt å selge hemmelighetsstemplet informasjon om atomdrevne ubåter til et fremmed land. Foto: US Navy / AFP / NTB
SPIONANKLAGET: En ubåt av Virginia-klassen under en øvelse i 2009. En 42 gammel amerikaner er siktet for å ha forsøkt å selge hemmelighetsstemplet informasjon om atomdrevne ubåter til et fremmed land. Foto: US Navy / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I nesten et år solgte en 42 år gammel amerikansk marineingeniør hemmelige militærdokumenter til en kontakt som handlet på vegne av en en utenlandsk etterretningstjeneste. Dokumentene dreide seg om amerikanske atomdrevne ubåter.

Det vil si, han trodde at han gjorde det. I virkeligheten jobbet kontakten for FBI. Det hevder byrået i rettsdokumenter gjengitt av en rekke amerikanske medier.

Det kommer ikke fram hvilket land det er snakk om.

Mannen ble pågrepet lørdag, sammen med sin 45 år gamle kone, etter å ha levert flere pakker ved avtalte steder.

Før den første leveransen mottok mannen rundt 10 000 dollar i kryptovaluta.

Kort tid etter fant FBI et 16 gigabyte minnekort «pakket i past, plassert mellom to skiver brød i et halvt smørbrød med peanøttsmør», skriver The Washington Post.

- Ikke en bløff

Det hele skal ha begynt i april 2020, da mannen skal ha sendt en pakke til myndigheter i et annet land.

Han skal ha sendt utdrag fra hemmelighetsstemplede dokumenter, instruksjoner om kryptert kommunikasjon, og skal ha gjort det klart at han var interessert i å selge hemmeligstemplet informasjonen.

- Jeg beklager for den dårlige oversettelsen til deres språk. Vennligst send dette brevet videre til deres militære etterretningstjeneste. Jeg tror denne informasjonen vil være av stor verdi for deres nasjon. Dette er ikke en bløff, skrev han i et brev, ifølge nyhetsbyrået AP.

I desember tok en FBI-agent kontakt med mannen under påskudd av å representere landets etterretning.

Både agenten og den anklagde spionen brukte dekknavn i den krypterte korrespondansen - henholdsvis «Bob» og «Alice».

De ba om å få møte mannen ansikt til ansikt. Han avslo, og foreslo at kommunikasjonen foregikk elektronisk. Over tid fikk FBI mannens tillit.

- 100 000 dollar burde være nok til å bevise for meg at dere ikke er en uvelkommen tredjepart med hensikt om å skape trøbbel for meg. Når jeg har mottatt denne gaven, vil jeg sende dere en nedlastingslenke. Vi er begge beskyttet. Jeg forstår at dette er å be om mye, men husk at jeg risikerer livet mitt for deres fortjeneste, og at jeg har tatt det første steget, skrev mannen, ifølge anmeldelsen.

NON STOP: En mann tok det veldig rolig på togsporet da toget kom. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

- Kona holdt utkikk

FBI foreslo at mannen leverte dokumentene fysisk på et «nøytralt leveransested».

Da leveransen ble gjennomført, skal mannens kone tilsynelatende ha holdt utkikk, ifølge FBI.

Flere liknende utvekslinger fulgte i månedene som kom - med minnekort levert i blant annet tyggegummipapir. Etter å ha mottatt 70 000 dollar, skal mannen ha sendt en krypteringsnøkkel som ga FBI-agenten tilgang på materialet.

Materialet skal ha inkludert detaljer om design og drift av ubåter av den såkalte Virginia-klassen - den nyeste ubåttypen i den amerikanske marinen.

Ubåtene er utstyrt med kryssermissiler og det nyeste innen militær teknologi, og koster om lag tre milliarder dollar å produsere, ifølge The Washington Post.

- Høy sikkerhetsklarering

Mannen er siktet for ha forsøkt å formidle dokumenter hemmeligstemplet under loven Atomic Energy Act, «med hensikt om å skade USA og sikre en fordel for en annen nasjon». Både han og kona må møte i retten i West Virginia tirsdag, skriver NBC.

Mannen har jobbet for den amerikanske marinen siden 2012, hvor han skal ha hatt høy sikkerhetsklarering. Over flere år skal han ha samlet hemmeligstemplet informasjon gradvis.

Det er uklart hvordan ekteparet stiller seg til siktelsen. De to har ikke besvart amerikanske mediers henvendelser. Marinen ønsket ikke å kommentere overfor AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer