ANKLAGET FOR OVERGREP: Siden overgrepsanklagene mot dommeren Brett Kavanaugh ble kjent i helgen, har saken blitt til politisk hodebry for USAs president Donald Trump. Nå blir sagaen enda mer komplisert. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ANKLAGET FOR OVERGREP: Siden overgrepsanklagene mot dommeren Brett Kavanaugh ble kjent i helgen, har saken blitt til politisk hodebry for USAs president Donald Trump. Nå blir sagaen enda mer komplisert. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Anklaget Trump-dommer for overgrep. Blir truet på livet

Nå ønsker ikke kvinnen som anklager Brett Kavanaugh for overgrep å forklare seg for Senatet før FBI etterforsker anklagene.

Siden overgrepsanklagene mot dommeren Brett Kavanaugh ble kjent i helga, har saken blitt til et politisk mareritt for USAs president Donald Trump.

Kavanaugh, som Trump ønsker skal ta plass i USAs høyesterett, må godkjennes av Senatet. Selv om Trumps parti - Det republikanske partiet - har flertall, har overgrepsanklagen satt kjepper i hjulene for denne godkjennelsen.

Mandag neste uke skal det etter planen gjennomføres en høring i Senatet for å få klarhet i anklagene.

Nå ønsker imidlertid ikke kvinnen som har anklaget Kavanaugh for å ha forgrepet seg på henne, å forklare seg til Senatet før FBI har etterforsket saken.

Det forteller kvinnens advokat til CNN natt til onsdag.

- Har mottatt dødstrusler

Kvinnen som anklager Kavanaugh, heter Christine Blasey Ford og er professor ved et universitet i California. Hun var anonym inntil hun sto fram i Washington Post søndag. Hun rettet anklagene mot Kavanaugh i et brev til senatorer fra Det demokratiske partiet.

Brevet ble sendt i sommer, men innholdet i brevet ble ikke delt av demokratene før inntil nylig.

Etter at navnet hennes ble kjent, har Ford mottatt en rekke dødstrusler, ifølge Fords advokat Lisa Banks. Det sa hun til CNN i natt. Videre fortalte hun at som følge av truslene, har Ford vært nødt til å flytte hjemmefra.

Nå har altså advokaten, på vegne av Ford, sendt et brev til Chuck Grassley, den republikanske lederen i Senatets justiskomité, for å redegjøre for Fords ønsker om en etterforskning.

«En grundig politietterforskning vil sørge for at avgjørende fakta i denne saken vurderes på en ikke-partisk måte, slik at komiteen er fullt informert før de gjennomfører en høring og tar noen avgjørelser», heter det i brevet, gjengitt av CNN.

I brevet til senator Grassley gjør advokaten det klart at Ford gjerne kan møte ham, men da i et privat møte.

- Å be henne stille i en høring i justiskomiteen, som vil sendes på riksdekkende TV, bare noen dager i forveien, er ikke en redelig prosess. Hvis de bryr seg om å gjøre det rette og behandle dette riktig, som de har sagt, så vil de etterforske dette skille. Og hun (Ford, journ.anm.) vil hjelpe dem med det, og dele sin historie, sier Banks til TV-kanalen i natt.

Skryter av Kavanaugh

Det angivelige angrepet skal ha skjedd mens Ford og Kennedy gikk på skole sammen på 80-tallet.

Slik forklarte hun hendelsen overfor Washington Post i helga:

Mens en av Kavanaughs venner fulgte med, skal han ha presset henne ned på ei seng. Så skal Kavanaugh ha befølt henne på utsida av klærne, og på klumsete vis prøvd å ta av henne klærne hennes.

Da Ford prøvde å skrike, skal Kavanaugh ha lagt hånda over munnen hennes.

Kavanaugh har gjentatte ganger denne uka kalt anklagen grunnløs.

- Denne anklagen benekter jeg kategorisk og utvetydig. På verken videregående skole, eller på noe annet tidspunkt, har jeg gjort dette, sa dommeren i en uttalelse, som ble formidlet via Det hvite hus mandag.

Tirsdag rykket også Donald Trump ut til Kavanaughs forsvar, og sa at det ikke er grunn til å starte etterforskning i saken.

- Jeg syns ikke at FBI bør involveres, ettersom de ikke ønsker å bli involvert, sa Trump, som fastholder at Kavanaugh er en fremragende mann og den rette for jobben, skriver NTB.

FBI opplyste mandag at de var kjent med anklagene mot Kavanaugh, men at de ikke har gjort noe med saken ettersom det ikke synes å være snakk om «en potensiell føderal forbrytelse».

- Ikke nok til å felle Trump

Kommentator hos nettstedet amerikanskpolitikk.no, Vårin Alme, fortalte til Dagbladet i går at det er to viktige grunner til at anklagene mot Kavanaugh kan skape hodebry for Trump.

  1. For det første er det forventet at kandidaten som nomineres av presidenten skal bli godkjent, ettersom Trump har flertall i begge kamrene - Representantenes hus og Senatet.
  2. For det andre er høyesterett en av de store grunnen til at Trump har klart å samle Det republikanske partiet.

- Klarer han ikke å levere nå, så vil det være en stor skuffelse, sier Alme.

Saken i seg selv er ikke nok til å felle Trump, mente USA-ekspert ved NTNU, Espen Moe.

- Men det er med på å øke det totale presset, mener USA-ekspert ved NTNU, Espen Moe.

Han vurderer det som beleilig for Demokratene at disse anklagene kommer like før mellomvalget, men vurderer det som mer heldig enn utspekulert fra deres side.

- Den eneste muligheten for at Republikanerne kaster Donald Trump, er at valget går virkelig dårlig, sier Moe og påpeker at per nå er Trump den mest populære republikaneren av dem alle.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer