Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anklaget Trump for å ha gjort «en Obama-liknende tabbe». Etter en lunsj med presidenten har han snudd

Senator Lindsey Grahams kritikk stilnet raskt etter samtalen med president Donald Trump.

GOD STEMNING: Etter en lunsj i Det hvite hus skal den senator Lindsey Graham være langt midlere stemt til Donald Trumps Syria-politikk, enn han tidligere har vært. Her er de to avbildet under et valgmøte i november. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
GOD STEMNING: Etter en lunsj i Det hvite hus skal den senator Lindsey Graham være langt midlere stemt til Donald Trumps Syria-politikk, enn han tidligere har vært. Her er de to avbildet under et valgmøte i november. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før jul tvitret president Donald Trump at IS var slått i Syria, og at det var på tid at de amerikanske styrkene i landet returnerte til USA.

Mange militære eksperter mente at Trumps påstand om at IS var slått var en stor overdrivelse, og advarslene haglet mot Trump. Også Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide var blant dem, som sammen med Storbritannia og Frankrike, advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria.

«Falske nyheter»

Men også på hjemmebane var motstanden stor. En av de sterkeste kritikerne av presidentens planer var den profilerte republikanske senatoren, Lindsey Graham, som ellers er kjent for å være en av Trumps støttespillere.

I relativt kraftig ordelag kritisert Graham Trump ved flere anledninger for avgjørelsen. I en uttalelse rett etter at tilbaketrekningsplanene ble kjent kalte han det «en Obama-liknende tabbe», og ei uke seinere gikk han enda lenger i Senatet.

Der sa han at Trumps avgjørelse ble tatt «mot fornuftige militære råd» og han kalte også Trumps påstand om at IS var beseiret for «falske nyheter».

- Å si at vi har beseiret IS i Syria er en upresis uttalelse, sa Graham, ifølge Washington Post.

Så seint som søndag formiddag ga han klart uttrykk for sin skepsis.

- Vi må fortsatt ha troppene vår der. Det er like før de slår IS, men de er ikke der helt ennå. Dersom vi drar nå så kommer kurderne til å bli slaktet, sa Graham til CNN.

På spørsmål om hvordan Graham skulle overbevise Trump om å la amerikanske tropper bli i landet likevel, svarte Graham:

- Jeg skal snakke med ham under en lunsj, sa Graham, som også la til:

- Jeg kommer til å be ham sette seg ned med sine generaler og revurdere hvordan dette skal gjøres. Bremse farten på dette. Vi må forsikre oss om at vi gjør dette rett. Forsikre oss om at IS aldri kommer tilbake.

Mildere stemt etter lunsj

Som sagt så gjort. De to møttes søndag under en lunsj, der Syria-problematikken sto på dagsorden.

Selv om presidenten ikke kan sies å ha ombestemt seg, var det en langt mildere stemt Graham som møtte pressen etter presidentlunsjen.

- Vi snakket om Syria. Han fortalte meg noen ting jeg ikke visste som gjør at jeg har en mye bedre følelse for hvilken vei vi går i Syria, sa Graham, som omtaler Trumps avgjørelse som en «pausesituasjon» og ikke en tilbaketrekning, ifølge CNN.

Selv om Graham ikke utdypet hva han mente med dette, kan det være at han refererte til lovnader Trump, ifølge New York Times, skal ha gitt til offiserer, om at de får mer enn 30 dager på å trekke seg ut av Syria.

- Han lovet å tilintetgjøre IS. Han kommer til å holde den lovnaden. Vi er ikke der ennå. Som jeg sa tidligere i dag så er det like før vi beseirer IS, og presidenten skjønner at vi må avslutte den jobben.

Irak-besøk

Forrige uke besøkte Trump amerikanske styrker i Irak for første gang. Da sa Trump at han ikke vil trekke USA ut av Irak, men han forsvarte beslutningen om å trekke seg ut av Syria.

- Jeg har gjort det klart fra starten av at vårt oppdrag i Syria var å frata IS alle deres militære stillinger. For åtte år siden dro vi dit for å være der i tre måneder, og så dro vi aldri. Nå gjør vi det riktig, og vi skal gjøre det ferdig, sa Trump.

Ifølge Graham skal Trump under besøket ha fått beskjed om at IS ikke var «fullstendig ødelagt», noe som skal ha vært en øyeåpner for presidenten.

Selv om Trump selv, under oppholdet i Irak, ga klart uttrykk for at han hadde avvist en forespørsel fra militærtopper om å få mer tid i Syria.

- De spurte igjen nylig: «Kan vi få mere tid?» Jeg sa: «Nei, dere kan ikke få mer tid. Dere har fått nok tid». Vi har slått dem. Vi har banket dem grundig, sa Trump.

Trumps tilbaketrekningsbeslutning kom altså like før jul, og omfatter hele USAs styrke på 2000 personer. Tilbaketrekningen vil også innebære at bakkeoperasjon mot US avsluttes.

Amerikanske soldater har på bakken i Nord-Syria hovedsakelig støttet en lokal, kurdiskdominert milits i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Militsen har med amerikansk støtte drevet IS ut av store områder i Nord-Syria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!