- Anmeld overgrep

Antall politianmeldte voldtekter øker kraftig. Janne Stranden (31) opplevde selv marerittet og ble utsatt for grov voldtekt en sen kveld i et skogholt. Hun anmeldte det aldri, det angrer hun på i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosessen med å bearbeide opplevelsen har tatt unødvendig lang tid. Hadde jeg anmeldt det med en gang, tror jeg at jeg raskere hadde fått bearbeidet hendelsen, sier Janne Stranda.

Det var en sen torsdagskveld etter en hyggelig jentekveld, Janne møtte sin overgriper.

- Jeg valgte å ta en snarvei hjem, det skulle jeg aldri gjort. Det kom en mann i mot meg på stien, ansiktet hans hadde jeg sett før, men jeg kjente han ikke. Han spurte meg hvor mye klokka var, før han skubbet meg overende.

- Det neste jeg husker er at jeg våkner opp med enorme smerter, uten klær på kroppen.

- Jeg skyndte meg hjem, for at jeg var redd for at noen skulle se meg slik. Jeg stengte meg inne i to dager uten å snakke med noen. Etter to dager ble smertene uutholdelige og jeg fant ut at jeg måtte dra på legevakten. Legene tok røntgenbilder av meg, men ingen spurte hva som hadde skjedd, forteller Janne Stranda.


Rekordtall


Hoppesset Anette Sagen har denne uka fortalt sin historie om hvordan hun under en treningstur ved Sognsvann i Oslo ble forsøkt voldtatt. Sagen anmeldte overfallet, men saken ble henlagt.

Antall politianmeldte voldtekter, inkludert gruppevoldtekt og uaktsom voldtekt, har økt med 13,5 prosent på bare tre år. I 2004 ble 738 slike saker anmeldt. I 2001 var tallet 650, ifølge politidirektoratet.


- Jeg er ikke sikker på om økningen skyldes flere overgrep. Dette er et uttrykk for at flere av den store mengden skjulte overgrep blir synlige for politiet, sier overlege Helle Nesvold ved voldtektsmottaket ved Oslo legevakt. Siden 1999 har rundt 200 personer, flest kvinner og intil fem prosent menn, årlig oppsøkt voldtektsmottaket. I fjor var tallet 224.

- Vi har hatt stabilt høye tall de siste månedene, og hvis dette fortsetter kan vi få rekordtall, sier Nesvold. 150 personer i Oslo anmeldte voldtekt i fjor, ifølge tall fra Oslo politidistrikt.

Svært høye mørketall 
Men fortsatt oppsøker langt fra alle overgrepsofre helse- eller rettsvesenet. I en undersøkelse gjort av Kunnskapssenteret for vold og traumatisert stress i fjor svarte 2 prosent, eller 47 av 2350 oslokvinner mellom 24 og 55 år at de det siste året hadde opplevd å bli tvunget eller truet til sex eller blitt forsøkt voldtatt.

- Når man vet at det er kvinner mellom 18 og 24 år som er mest utsatt for overgrep, viser undersøkelsen at mørketallene sannsynligvis er meget høye, sier Nesvold.

- Man kan grovt sett illustrere det slik: 2 prosent av voksne kvinner i Oslo er utsatt for overgrep, 1 promille kommer til voldtektsmottaket, og 0,75 promille anmelder. Noen går bare til politiet, og ikke til oss, sier overlegen.

Gruppevoldtekt 

Fra 2001 til 2004 har det vært en økning på 21,9 prosent i voldtekter som kommer inn under § 192, 3. ledd, som blant annet omhandler gruppevoldtekt. I 2004 ble 39 slike saker anmeldt, mot 32 i 2001. Nesvold ser likevel ikke noen klar tendens til at overgrepene har blitt mer brutale.

- Men det vi ser er at 15-20 prosent av de som kommer til voldtektsmottaket har blitt utsatt for slike voldtekter. 30 prosent av alle tilfellene har skjedd mens kvinnen enten lå og sov, var beruset eller blitt påført rus. I mange tilfeller har kvinnen våknet opp og skjønt at det har foregått noe aldeles galt, sier Nesvold. For at flere skal ha mot til å gå videre med overgrepssaken, må det større åpenhet til, mener Nesvold.

- Noe av det man kan gjøre, er å sørge for mer informasjon og større åpenhet i forhold til seksuelle overgrep. Den som har vært utsatt for et overgrep skal også vite at det å anmelde et overgrep, er en markering både overfor seg selv om omgivelsene om at man ikke aksepterer en slik grov krenkelse, uansett hvor langt i rettsystemet saken måtte komme, sier Nesvold.

Hjelper andre


I dag jobber Janne Stranden på DIXI, ressurssenter for voldtatte i Stavanger.

- Det har hjulpet meg masse å få hjelpe andre. Vi råder kvinnene som henvender seg til oss å anmelde voldtekten for sin egen del, ikke for at overgriperen skal bli straffet, for det blir han ikke uansett. Det er viktig for offeret å få snakke om hendelsen og at noen hører og tror på dem, sier Janne.

Hun syns det er rart at de på legevakten ikke pushet henne mer på hva som hadde skjedd, når hun kom helt forslått inn.

OPPLEVDE MARERITTET: Janne Stranden har brukt lang tid på å bearbeide voldtekten hun ble utsatt for i 1992. Hun tror at prosessen med bearbeidelse hadde blitt kortet ned hvis hun hadde anmeldt overgrepet. - Da hadde jeg fått snakket ut om voldtekten, sier hun. Antall voldtekter som anmeldes øker kraftig.