- Anmeld udugelige leger

Helsepolitiker John Alvheim fikk akutt mageblødning på Gardermoen i fjor og ringte legevakta. En telefonvakt uten helsebakgrunn fortalte den dødssyke Alvheim at legen sov, og ikke måtte forstyrres. Frp's helse-veteran råder deg nå til å anmelde udugelige helsearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Alvheim møtte norsk helsevesens bakside på Jessheim 25. januar i fjor. Frp-politikeren var på seminarhelg på Gardermoen, og våknet med smerte og kvalme i halv fem-tida natt til søndag.

- Jeg kastet opp store mengder friskt blod, og som gammel anestesisykepleier forsto jeg fort at jeg hadde akutt mageblødning, sier Alvheim til Dagbladet.

På legevakta fikk Alvheim svar av en kontorassistent uten medisinsk utdanning.

- Jeg forklarte at jeg var sykepleier og visste hva som hadde rammet meg, men vakta var umulig å rikke - legen hadde gitt ordre om at han ikke skulle vekkes.

Da Alvheim kom til legevakta, etter å ha tapt 30 til 45 minutters tid, gikk turen med blålys til Rikshospitalets akuttmottak for umiddelbar operasjon.

- Det skulle tatt seg ut om lederen for Stortingets helse- og sosialkomité hadde dødd på Gardermoen fordi en sovende lege 15 minutter unna ikke ville vekkes, sier Alvheim.

Flere fjernet

Mengden av saker der leger har nektet å rykke ut, avbestilt ambulanser eller gitt ufine svar til pasienter, får Alvheim til å fyre løs:

- Anmeld leger som nekter å rykke ut. De bør anmeldes for tjenesteforsømmelse, sier Frp's helsepolitiker nummer én.

- Jeg forstår godt at Alvheim reagerer. Han har fått for dårlig hjelp, og alle har jo mulighet til å anmelde, sier fungerende helsedirektør Anne Wyller Shetelig til Dagbladet.

I fjor fjernet Helsetilsynet 57 personer fra norsk helsevesen. I 1999 var tallet 21.

- Hva sier det om norsk akutthelsetjeneste at eks-helsearbeideren og sosialpolitikeren John Alvheim nå oppfordrer oss til å anmelde helsepersonell?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier helsedirektøren.

Persontabber

Tilsynet reagerer stadig oftere på systemfeil i helsevesenet: I fjor fikk 55 direktører, rådmenn og andre sjefer smekk for dårlig organisering.

I april erklærte Helsetilsynet at Finnmark fylkeskommune setter innbyggernes liv og helse i fare ved å bruke inkompetent ambulansepersonell. Fylkeskommunen har ennå ikke ryddet opp.

Mørketallene for alvorlige hendelser er store: Helsevesenet er pålagt å melde alvorlige feil, men sykehusene har høyst ulikt syn på hva som er alvorlig.

- Hvor ofte melder sykehusene selv fra?

- Veldig sjelden.

<B>FLY FORBANNA:</B> John Alvheim erklærer krig mot udugelige helsearbeidere etter at han selv var døden nær.