Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelser mot riksadvokater i Lillehammer-saken henlagt

Setteriksadvokaten har henlagt anmeldelsene mot nåværende og tidligere riksadvokat for embetsforsømmelse i forbindelse med Lillehammer-saken. Advokatene til Ahmed Bouchikis sønn reagerer sterkt på beslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er byrettsjustitiarius i Drammen, setteriksadvokat Jon Karlsrud, som har besluttet å henlegge anmeldelsene som «intet straffbart forhold». Han mener den avgjørelsen riksadvokatembetet traff om å avstå fra ytterligere etterforskningsskritt var forsvarlig.

Staff forferdet

Advokat Tor Erling Staff sier han er «ganske forferdet» over avgjørelsen.

  - I den grad det er skjedd etterforskning, synes jeg konklusjonen er rett og slett uforståelig. Vi opplever at det er svært vanskelig å rekke frem når det gjelder anmeldelser mot myndighetspersoner på øverste plan i Norge, sier Staff til NTB.

  Staff og kollega John Arild Aasen arbeidet tirsdag kveld med å undersøke hvordan de kan bringe saken videre. Staff sier advokatenes reaksjon vil komme allerede onsdag. Han regner det også som naturlig å ta opp saken på et politisk plan.

  De to advokatene representerer Jamal Terje Rutgersen, sønn av Lillehammer-drapsofferet Ahmed Bouchiki.

Anmeldt

Det var Rutgersen som anmeldte Georg Fr. Rieber-Mohn og Tor-Aksel Busch. Rutgersen og hans advokater mente det var en forsømmelse at riksadvokatene lot være å starte ny etterforskning mot den angivelige israelske tjenestemannen Mike Harari.

  I massemediene har Harari i årevis vært utpekt som leder for den gruppen som gjennomførte drapet på Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973.

  Riksadvokat Busch erklærte seg inhabil som anmeldt, og i november i ble byrettsjustitiarius Karlsrud oppnevnt som setteriksadvokat i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!