UT PÅ ANBUD: Renovasjonsselskapet Ragn-Sells drifter renovasjonen i Asker kommune med innleide arbeidere fra Polen. Arbeiderne går foreløpig på en tremånederskontrakt med Adecco, men driver den ordinære driften i kommunen. Foto: OLA TØMMERÅS/FAGBLADET
UT PÅ ANBUD: Renovasjonsselskapet Ragn-Sells drifter renovasjonen i Asker kommune med innleide arbeidere fra Polen. Arbeiderne går foreløpig på en tremånederskontrakt med Adecco, men driver den ordinære driften i kommunen. Foto: OLA TØMMERÅS/FAGBLADET Vis mer

Anmelder Asker kommune for massive lovbrudd

- Kommunen legger til rette for massivt brudd på arbeidsmiljøloven, sier Fagforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ASKER (Dagbladet): Renovasjonsselskapet Ragn-Sells har siden 1. november i år driftet renovasjonen i Asker kommune med innleide arbeidere fra Polen. Men arbeiderne går foreløpig på en tremåneders kontrakt med bemanningsbyrået Adecco, til tross for at de driver den ordinære driften i kommunen, ifølge dokumentasjon Fagbladet sitter på.

Slik kan ikke den kommunale tjenesten utføres, mener Fagforbundet, som mener at det å basere ordinær drift på midlertidige kontrakter er i strid med arbeidsmiljøloven.

- Vi anmelder Asker kommune for å tilrettelegge for massivt brudd på arbeidsmiljøloven. Her legger kommunen til rette for sosial dumping, sier medlem i Fagforbundets Arbeidsutvalg, Stein Gulbrandsen til Dagbladet.

Han mener kommunen bryter Lov om arbeidsmiljø paragraf 14,9 og paragraf 14,12, som blant annet sier at «Arbeidstaker skal ansettes fast».

Oppsigelser og anbud - Dette er midlertidige løsninger som gjelder under oppstarten av kontrakten. Etter en tremåneders prøveperiode har vi budsjettert med at vi skal ansatte renovatørene fast, sier personalsjef i Ragn-Sells, Torgeir Eian, til Dagbladet.  

Eian mener Fagforbundet bevisst feilinformerer når de sier at selskapet bryter arbeidsmiljøloven.  

- Vi har forklart dette til Fagforbundet allerede. Vi har sammen med Adecco rekruttert 14 renovatører til kontrakten i Asker. Grunnen til dette er at Adecco allerede har et stort apparat i Polen og lang erfaring med hente inn ulike yrkesgruppen til Norge. Dette er rekrutteringsbistand i en oppstartsperiode og fra 1. februar er det vi som overtar ansvaret for de ansatte, sier Eian.  

- Så dere har ikke tenkt til å basere dere på vikarer?  

- Nei. Vi har budsjettert med faste ansatte, sier Eian. Ragn-Sells sier også at renovatørene skal få lønn tilsvarende tariff.  

- De som nå jobber hos oss er fornøyde, sier Eian.

- Uakseptabelt - Det normale i norsk arbeidsliv er at man blir ansatt og så får prøvetid. Det er uakseptabelt å starte opp med bare engasjementskontrakter til en permanent oppgave som renovasjon i en kommune, sier Guldbrandsen.

- Ingen skal finne seg i slike arbeidsforhold, fortsetter han, som mener at det nå må på plass et system der kommunen kontrollerer selskaper de har satt ut tjenester til.

Leder av Kommunalteknisk avdeling i Asker kommune, Kari Ekerholt, opplyser imidlertid til Dagbladet at visse kontrollmekansimer allerede er på plass mellom kommunen og Ragn-Sells.

- Vi har siden oppstartsfasen 1. november hatt tett kontakt spesielt med ledelsen i Ragn-Sells, nettopp for å forsikre oss om at det er klarthet i kontraktsvilkårene og at disse blir overholdt. I tillegg har vi ukentlige møter med driftspersonellet i Ragn-Sells, som har daglig kontakt med selskapets arbeidere, og som gir oss oversikt over hvordan tjenesten utføres, sier Ekerholt.

Hun bekrefter å ha mottatt skriftlig oversikt fra Ragn-Sells i går kveld over lønns- og ansettelsesforhold i Asker kommune, der Ragn-Sells viser til at de 14 polske arbeiderne som har blitt rekruttert til dem via Adecco arbeider etter den gjeldende tariffavtalen Miljøoverenskomsten TL.

Når det gjelder selve anmeldelsen Fagforbundet har overrakt, sier Ekerhof at hun foreløpig ikke vil kommentere den, da hun enda ikke har hatt tilgang på den.

- Jeg må riktignok si at jeg er overrasket over anmeldelsen, men vi skal selvfølgelig følge den opp, sier Ekerhof.

Fakta

• Det var da Asker kommune skulle fornye anbudskontrakten for renovasjon tidligere i år at Ragn-Sells fikk tilslag på sitt tilbud.
• De tilbød å gjøre kommunens renovasjonsjobb for 56, 5 millioner kroner over fem år - om lag ti millioner kroner billigere enn det Veolia tidligere hadde tilbudt, som hadde oppdraget årene før.
• Der Veolia gjorde jobben med 11 biler og 19 fast ansatte, stilte Ragn-Sells med 8 biler og 14 renovatører rekruttert fra Polen via Adecco.

Kilde: Fagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer