Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmelder flere i NAV-skandalen

Carl I. Hagen anmelder ansatte i tre departementer, Regjeringsadvokaten, domstoler og påtalemyndigheten.

- BRUDD PÅ LOVENS BESTEMMELSER: «Mye tyder på at det av flere ansatte i det offentlige apparat og også offentlige organer har brutt en eller flere av straffelovens bestemmelser», skriver Carl I. Hagen i sin anmeldelse av ansvarlige for NAV-skandalen. Foto: NTB Scanpix
- BRUDD PÅ LOVENS BESTEMMELSER: «Mye tyder på at det av flere ansatte i det offentlige apparat og også offentlige organer har brutt en eller flere av straffelovens bestemmelser», skriver Carl I. Hagen i sin anmeldelse av ansvarlige for NAV-skandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det melder TV2 torsdag ettermiddag.

«Jeg tillater meg å anmelde de ansvarlige for NAV-skandalen og ber om iverksettelse av full etterforskning av mulige brudd på straffelovens paragrafer 171, 172, 173, 222 og 223 av offentlig ansatte personer i NAV, departementer, regjeringsadvokatembetet, påtalemyndigheten og domstolene», skriver tidligere formann i Fremskrittspartiet Carl I. Hagen i sin anmeldelse av mulige ansvarlige for NAV-skandalen, som var et faktum den 28. oktober i år.

Da innrømmet NAV-direktør Sigrun Vågeng og Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at NAV har tolket regelverket feil, og urettmessig nektet folk sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger under opphold i andre EØS-land.

Går bredt ut

Hagen går bredt ut i sin anmeldelse, som er stilet til setteriksadvokat Henry John Mæland ved Riksadvokaten. Her er lista over dem han vil ha etterforsket:

«De ansvarlige tjenestepersoner og embetspersoner for NAV-skandalen hos Arbeids- og sosialdepartementet, Administrasjonsdepartementet, Utenriksdepartementet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, påtalemyndigheten, NAV, regjeringsadvokaten og domstoler.»

Han mener at ansvarsforholdene i det strafferettslige systemet må avklares, «dersom etterforskningen avdekker at en statssekretær har godkjent et brev med en feilaktig anmeldelse for trygdesvindel».

Usikker Hagen

Samtidig gir han uttrykk for usikkerhet om hvorvidt også dommere eller andre ansatte i domstolene kommer inn under de samme paragrafer.

«Enda mer usikker er jeg på hvor statssekretærer og politiske rådgivere i departementenes politiske ledelse hører hjemme i vårt straffeansvarlighetssystem», skriver Hagen i sin anmeldelse.

«Mye tyder på at det av flere ansatte i det offentlige apparat og også offentlige organer har brutt en eller flere av straffelovens bestemmelser. Derfor denne anmeldelse idet jeg forventer at Setteriksadvokaten iverksetter etterforskning», skriver Hagen i sin anmeldelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media