Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmelder hundeeieren for drap

Kvinnen som eide hundene som drepte Johannes Åsheim (7), blir i dag anmeldt for drap. Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff mener hundeeieren må siktes for enten forsettlig eller grovt uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staff representerer familien til Johannes Åsheim, som torsdag 31. januar ble drept av flere hunder, idet sjuåringen var på vei hjem fra skolen.

- På vegne av Bente og Roger Åsheim vil jeg i dag anmelde kvinnen som eide hundene for drap, sier Staff.

Vantro

- Jeg har fått beskrevet forholdene i hundegården. Hundene har åpenbart vært livstruende når de har vært frie. Det tragiske som skjedde med Johannes, kunne ha skjedd før, sier høyesterettsadvokaten.

Staff reagerte med vantro da han var på befaring sammen med Roger Åsheim på drapsstedet og ved hundegården på Vest-Torpa i går.

- Hundegården var plassert like ved et forsamlingshus. I et område hvor det året rundt befinner seg mange mennesker. Hundegården var ikke forsvarlig inngjerdet. Bare et plankegjerde og et lavt sauegjerde omkranser området. I virkeligheten var hundegården ikke sikret i det hele tatt, sier Staff.

- Forsett

Overfor Dagbladet fastslår Staff at hundeeieren ikke har gjort noe for å sikre området.

- Kvinnen som eide hundene, må åpenbart ha vært klar over at noe galt ville skje. Etter min oppfatning har hundeeieren i beste fall tatt en bevisst risiko, sier Staff.

- Dette er enten en grov uaktsom vurdering, eller et forsett fra hundeeieren. Hun må ha innsett at drap kunne skje, sier Tor Erling Staff.

Etter å ha møtt foreldrene og vært på befaring vil høyesterettsadvokat Tor Erling Staff vurdere flere anmeldelser.

- Jeg vil umiddelbart kreve å få tilgang til saksdokumentene. Etter å ha vurdert dokumentene vil det bli tatt stilling til flere anmeldelser, sier Staff.

Politiet har foreløpig bare siktet hundeeieren for forseelse etter at hundene gikk til angrep og drepte sju år gamle Johannes Åsheim.

Ved siden av Nordre Land lensmannskontor er det grunn til å tro at Staff forbereder anmeldelser mot flere kommunale myndigheter i Nordre Land.

- Et søksmål mot lensmannen kan komme. Jeg vil ha klarhet i om han og politiet har utført tjenesteforsømmelse eller utvist grov uforstand i tjenesten, sier Staff.

I dag vil Staff be SEFO formelt etterforske politiets opptreden etter tragedien.

- Både den lokale dyrevernsnemnda og distriktsveterinæren personlig vil bli vurdert anmeldt for åpenbar tjenesteforsømmelse, sier Staff.

På flukt

- Mitt inntrykk av de offentlige myndighetene - dyrevernsnemnda, sosialkontoret og politiet - er at alle er på flukt. De forsøker å flykte fra sitt ansvar, sier Tor Erling Staff.

Familien til Johannes Åsheim krever nå svar på hvorfor sosialkontoret i Nordre Land ikke har grepet inn overfor hundeeieren.

Lensmannens rolle beskriver Tor Erling Staff slik:

- Lensmannen har konsekvent gitt uriktige opplysninger. Vi vil vite om det er tilfeldig eller om det er noe annet bak.

DRAP: 31. januar ble Johannes Åsheim drept av flere hunder.
DREPT: Johannes Åsheim (7).
-FLYKTER: - Veterinær, dyrevernsnemda, sosialkontoret og politiet forsøker alle å flykte fra sitt ansvar, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.
Hele Norges coronakart