Anmelder ikke overgrep mot utviklingshemmede

Det hører til unntaket at kommunene går til politiet ved mistanke om seksuelle overgrep mot utviklingshemmede, viser Dagbladets undersøkelse.

ANMELDER IKKE: Dagbladet skrev søndag om "Ina" (bildet), som for rundt ett år siden kontaktet incestsenteret i Vestfold, etter å ha blitt seksuelty misbrukt av faren. Tønsberg kommune sa nei til å hjelpe henne med politianmeldelse, fordi hun ikke lenger hadde adresse i kommmunen. Foto: Peder Gjersøe
ANMELDER IKKE: Dagbladet skrev søndag om "Ina" (bildet), som for rundt ett år siden kontaktet incestsenteret i Vestfold, etter å ha blitt seksuelty misbrukt av faren. Tønsberg kommune sa nei til å hjelpe henne med politianmeldelse, fordi hun ikke lenger hadde adresse i kommmunen. Foto: Peder Gjersøe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har kartlagt hvem som anmeldte saken eller varslet politiet i 15 overgrepssaker det siste tiåret der utviklingshemmede var fornærmet part. Kommunene, herunder omsorgsinstitusjoner og skjermede bedrifter, framstår som passive i forhold til å varsle politiet.

Vet noe - anmelder ikke  • I hele 11 av 15 saker var det andre enn kommunen som politianmeldte eller varslet politiet om saken.

• Fire saker ble politianmeldt av kommuner. I to av dem har kommunene blitt kritisert for å ha gått sent til politiet. • I så mange som sju av de 15 sakene har ansatte i kommunene hatt mistanke om, blitt varslet om eller på annen måte kjent til indikasjoner på overgrep - uten å gå til politiet. 

Mange grunner Der kommunene har kjent til mulige overgrep, har begrunnelsen for ikke å politianmelde vært ulike: Fornærmede har ikke ønsket å anmelde mistenkte, og kommunene har vist til at fornærmede er myndig. Kommunen har ment det er opp til pårørende å anmelde. Kommunen har vært usikker på om samleiene var frivillig. I en sak ville de ansatte vente med å anmelde en mistenkt kollega - og «se situasjonen an». Ansatte har varslet tjenestevei, men ledelsen la saken i en skuff. Eller fornærmede er ikke blitt trodd. I de fleste anmeldte sakene, er det pårørende, fornærmede eller en betrodd bekjent av sistnevnte som gikk til politiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer