Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmelder mamma for KRL-nei

En mamma har holdt barnet sitt borte fra KRL-undervisningen i halvannet år. Nå blir hun anmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang dette har skjedd siden det omstridte KRL-faget ble innført i 1997, skriver Fædrelandsvennen.

Den norske moren har holdt sitt barn borte fra undervisningen i faget kristendoms-, religions- og livssynskunnskap ved en barneskole i Kristiansand i nesten halvannet år. Årsaken skal være prinsipiell, men det er ukjent hva i KRL-undervisningen moren er uenig i.

Vil anmelde

- Hun har holdt barnet borte fra undervisningen så lenge at vi ikke kan akseptere det. Vi har sendt saken til rådmannen med innstilling om at saken må anmeldes, sier Ivar Heier, rådgiver i skoleetaten i Kristiansand kommune.

- Loven gir ikke anledning til generelt fritak fra KRL-faget, men åpner gi fritak i enkelte spesielle sammenhenger som gjelder trosutøvelse, sier Heier. Han forteller at skolen har gjort mange henvendelser til moren og opplyst om reglene.

- Hun har ikke søkt om fritak, men har bare tatt barnet ut av undervisningen i dette faget. Dette er sabotasje, sier Heier.

Hjemmeundervisning

Human-Etisk Forbund opplyser at flere skoler legger til forholdene til rette for barn som ikke deltar i KRL-faget.

- Jeg tror det er underforstått at skoler enkelte steder legger til rette for at noen barn ikke deltar i KRL-undervisningen, men dette er ikke kartlagt, sier fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund.

- Det fascinerende er at det er lov å undervise sine barn hjemme under tilsyn, men det er ikke er nedfelt i loven om dette også gjelder enkeltfag. Departementet har aldri tatt stilling til dette, men har overlatt til hver enkelt kommune å vurdere. Slike saker har ennå ikke vært prøvd juridisk, sier Sandvig.

Beklager

Undervisningsdirektøren i Vest-Agder beklager situasjonen.

- Det er veldig beklagelig at man må drive det så langt. Her burde en nok ha kommet fram til en enighet mellom skole og hjem tidligere. Saken har nok drøyd lenge fordi skolen har ønsket å finne en god løsning, sier utdanningsdirektør Gunnar Skaar.

Han vil be om full redegjørelse for å se om det har skjedd noen forsømmelse fra kommunens side overfor barnets foresatte. Deretter vil Skaar drøfte med departementet hvor langt hjemmets rett strekker seg.

- Det kan absolutt tenkes at hjemmeundervisning kan bli aktuelt i denne saken, sier Skaar.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media