Anmelder moren for svindel

Bestilte varer for titusener i datterens navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 23 år gammel kvinne fra Østfold har gått til det drastiske skritt å anmelde sin egen mor (42) for identitetstyveri.

23-åringen forteller til Moss Dagblad at moren i flere år har brukt hennes navn og identitet for å svindle til seg varer fra flere forskjellige forretninger og firmaer på Østlandet. Hun skal blant annet ha bestilt blomster for flere tusen hos en lokal blomsterforhandler.

Søkt om nytt personnummer

Datteren har nå søkt om å få nytt personnummer for å beskytte seg mot morens svindelforsøk.

- Jeg er vokst opp i et hjem hvor det var vanlig at brev fra kreditorer og tingretten ble revet i to og kastet. «De har ikke gjeldsfengsel i Norge», sier 23-åringen.

Nå sitter hun selv med en perm full av inkassokrav.

Ifølge Moss Dagblad ble den 42 år gamle kvinnen allerede i 1989 dømt for svindel mot sin eksmann. I juni i år ble hun dømt til 45 dagers betinget fengsel for flere svindelforsøk. Hun fikk to års prøvetid. Kvinnen møtte ikke opp til rettssaken, og har heller ikke fått dommen forkynt. Den er derfor ikke rettskraftig.

Stakk av fra tannlegeregning

DYNGES NED I INKASSOKRAV: Ei 23 år gammel jente fra Østfold har fått et lass med inkassokrav etter at moren skal ha brukt hennes navn til å bestille en rekke varer. Nå har datteren anmeldt moren (42). Illustrasjonsfoto: SCANPIX
DYNGES NED I INKASSOKRAV: Ei 23 år gammel jente fra Østfold har fått et lass med inkassokrav etter at moren skal ha brukt hennes navn til å bestille en rekke varer. Nå har datteren anmeldt moren (42). Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no har fått tilgang til kvinnens dom, og lista er lang:

• I juli i fjor svindlet hun en lokal tannlege for 2100 kroner. Etter behandlingen sa kvinnen at hun skulle på toalettet, men forsvant for aldri å komme tilbake. Regninga ble aldri betalt.

• I september bestilte hun flere blomsteroppsatser fra en lokal blomsterbutikk, for til sammen nærmer 1500 korner. Blomstene ble ifølge dommen bestilt i datterens navn.

I dommen heter det: «Da butikken ringte datteren, sa hun at det var morens varer. Da butikken ringte tiltalte, erkjente hun at det var hennes varer. Butikken har ikke mottatt noen betaling.» Ifølge dommen var det datteren som hentet varene i butikken.

Fylte bensin uten å betale

• To uker seinere var kvinnen i aktivitet igjen. I oktober greide hun å låne med seg hjem diverse elektriske artikler for nesten 6000 korner. Varene ble aldri levert tilbake, og heller ikke betalt.

Innehaveren av butikken dro hjem til kvinnen for å hente varene, men slapp ikke inn. Vedkommende ble i stedet truet med anmeldelse på grunn av krenkelse av privatlivets fred.

• I nabobyen litt seinere kjørte kvinnen inn på en lokal bensinstasjon og fylte opp tanken for kroner 687,49. Inne på bensinsatsjonen fant hun ut at hun hadde glemt lommeboken sin, og ringte angivelig rundt til flere andre butikker for å høre om noen hadde funnet den. Da kvinnen ville komme tilbake neste dag for å betale, ba innehaveren av bensinstasjonen om å få mobiltelefonen hennes i pant. Hun forklarte at hun trengte den i jobben, legitimerte seg, og signerte på at hun skyldte beløpet. Det er ennå ikke betalt.

DYNGES NED I INKASSOKRAV: Ei 23 år gammel jente fra Østfold har fått et lass med inkassokrav etter at moren skal ha brukt hennes navn til å bestille en rekke varer. Nå har datteren anmeldt moren (42). Illustrasjonsfoto: SCANPIX
DYNGES NED I INKASSOKRAV: Ei 23 år gammel jente fra Østfold har fått et lass med inkassokrav etter at moren skal ha brukt hennes navn til å bestille en rekke varer. Nå har datteren anmeldt moren (42). Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

• I november var det en frisør på ett av nabostedene som sto for tur. Etter å ha fått ordnet håret for 400 kroner forklarte kvinnen at hun hadde glemt lommeboka i bilen, og gikk ut for å hente den. Hun kom aldri tilbake.

Møtte ikke opp i retten

Advokat Even Rønvik var oppnevnt som forsvarer for 42-åringen i tingretten, men sier til Dagbladet.no at han nesten ikke hadde kontakt med kvinmnen.

- Hun nektet for alt, og møtte heller ikke opp under rettssaken, sier advokaten.

Noen få dager før rettssaken startet byttet kvinnen etternavn, noe som også ble bemerket i retten. Hun hadde tidligere samme etternavn som datteren, men valgte seg i fjor et mye vanligere navn.

I flere offentlige registre er kvinnen oppført to ganger med to forskjellige navn. Hun er - med gammelt navn - oppført med en inntekt på 331 600 kroner i fjor.

Den fortvilte datteren hevder at moren ringer rundt til forskjellige bedrifter og bestiller varer i datterens navn. Dette skal ha ført til at datterens kredittverdighet er ødelagt på grunn av flere dommer fra Forliksrådet. Disse hevder hun aldri å ha fått vite om.

- Da jeg bodde hjemme stjal moren min posten min. Jeg skulle ha møtt i Forliksrådet fem ganger, men har aldri fått beskjed før det var for seint, sier 23-åringen.

- Foregått over flere år

23-åringens advokat, Linda Asbjørsen, bekrefter overfor Dagbladet.no at moren er anmeldt for identitetstyveri.

- Dette har foregått over flere år, sier advokaten, som ikke vil gå inn på detaljer da saken er under etterforskning.

- Vi har foreløpig ikke tatt stilling til et eventuelt erstatningskrav i denne saken, sier Asbjørnsen.

Overbetjent ved Rygge lensmannskontor, politiinspektør Jan Onarheim, bekrefter at saken er anmeldt og under ettforskning.

- Dette er en tidkrevende sak, fordi vi først må innhente dokumentasjon fra alle de som er svindlet i denne saken, sier Onarheim til Dagbladet.no.

Den 42 år gamle kvinnen er kjent av politiet fra før.

Flere bedrifter har valgt å ikke gå videre til politiet med saken fordi det skal dreie seg om mindre beløp.

Kvinnen skal ifølge datteren ha misbrukt hennes navn gjentatte ganger, og bestilt varer fra flere forskjellige firmaer. Dette skal ha ført til en rekke inkassokrav i datterens postkasse.

Nå håper hun dette vil ta slutt.