Anmelder politiet etter ransakelse på McDonald’s

- Det er viktig for oss at andre ikke skal oppleve liknende.

AVFOTOGRAFERT: Under ransakingen på McDonald's Grorud blir Emmanuel Osei (20) stilt opp mot veggen og avfotografert av politiet, foran andre restaurantgjester. Foto: Sami Hassan
AVFOTOGRAFERT: Under ransakingen på McDonald's Grorud blir Emmanuel Osei (20) stilt opp mot veggen og avfotografert av politiet, foran andre restaurantgjester. Foto: Sami HassanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av februar opplevde to norske menn med afrikansk bakgrunn å bli kroppsvisitert, fotografert og ID-sjekket inne på en McDonald’s-restaurant på Grorud i Oslo.

Nå har de to mennene, Sami Hassan (19) og Emmanuel Osei (20), anmeldt polititjenestemennene bak hendelsen, til Spesialenheten for politisaker.

REAGERER: Sami Hassan (19) synes opplevelsen med politiet var krenkende. Nå har de to mennene anmeldt hendelsen. Foto: Osou Leigh
REAGERER: Sami Hassan (19) synes opplevelsen med politiet var krenkende. Nå har de to mennene anmeldt hendelsen. Foto: Osou Leigh Vis mer

- Det er viktig for oss at andre ikke skal oppleve liknende, sier Hassan til Dagbladet.

Ble stilt opp mot veggen

Facebook dokumenterte de hvordan de, i starten av februar, ble stilt opp foran en vegg og avfotografert av betjentene.

De to mennene sier de valgte å samarbeide, men føler seg trakassert og forhåndsdømt av betjentene, og synes de ikke fikk god nok forklaring på hvorfor ransakingen var nødvendig.

Osei forteller at de har fått mye støtte etter at de sto fram og fortalte hva de hadde opplevd.

FØLER SEG KRENKET: Emmanuel Osei (20) er skuffet over hvordan han ble behandlet av politiet og håper andre slipper å bli utsatt for det samme. Foto: Privat
FØLER SEG KRENKET: Emmanuel Osei (20) er skuffet over hvordan han ble behandlet av politiet og håper andre slipper å bli utsatt for det samme. Foto: Privat Vis mer

- Mange har tatt kontakt med oss for å fortelle at de har opplevd noe av det samme. Vi anmelder dette fordi vi vil ha slutt på slike hendelser, sier han.

De understreker begge at de ikke anmelder dette med mål om at noen skal bli straffet.

Advokat Fridtjof Feydt har engasjert seg i saken. I anmeldelsen understreker han det samme.

«Mine klienter ønsker ikke noen straffet, men tar saken opp med Spesialenheten fordi dette kan hindre liknende hendelser i framtida som lett kan oppfattes som diskriminerende fra politiets side overfor minoritetsungdommer.»

- Politiet klager over manglende respekt fra ungdom. En slik sak er med på å bryte ned respekten, sier Feydt.

Narkobruk

I et tidligere intervju med Dagbladet, har leder for Oslo-politiets enhet Øst, John Roger Lund, forklart at politiet hadde fått beskjed om narkotikabruk på Linderud Senter i forkant av hendelsen.

Vanligvis må politiet ha såkalt skjellig grunn til mistanke for å ransake folk, men med en utvidet fullmakt politiet hadde fra 1. til 8. februar, kunne de gjøre det med hvem de ville innenfor et definert geografisk «problemområde».

Lund har avvist at visitasjonen på McDonald's var en slik aksjon.

- Her var det skjellig grunn til mistanke. Det er som om det har foregått et masseslagsmål med 25 vitner. Da vil vi ringe inn alle til stede og ta personalia etc. Her valgte vi å slå ring rundt McDonald's fordi de mistenkte befant seg der, sa han til Dagbladet tidligere i februar.

Lund har samtidig understreket at det er mulig at politiet sjekket for mange, uten at de fikk noen god forklaring.

- Derfor har de et stående tilbud om et møte med meg og de aktuelle betjentene, sa Lund tidligere i februar.

Feydt reagerer på at politiet ikke har gitt han svar på flere opplysninger han har bedt om.

- Jeg vil vite hva som førte til ransaking og fotografering. Ut ifra de dokumentene jeg har sett er det helt umulig å se hva de bygger det på, sier han.

Føler seg trakassert

POLITI: John Roger Lund, leder for Oslo-politiets enhet Øst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
POLITI: John Roger Lund, leder for Oslo-politiets enhet Øst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Sami Hassan (19) og Emmanuel Osei har tidligere fortalt hva de opplevde på McDonald’s.

Plutselig måtte vi ransakes, og de tok oss med inn på toalettet. Det var veldig ubehagelig, fortalte Hassan.​

- Det var ekkelt, og dette skjedde foran masse folk på restauranten. Det er første gang jeg har opplevd noe sånt fra politiet, sa Emmanuel.

Lund sier til Dagbladet at de to mennene som ble kroppsvisitert på McDonald’s allerede har sendt en klage til politimesteren i Oslo, og at politiet har svart på den.

- Vi har gitt dem en begrunnelse og forklart politiet opptrådte slik de gjorde. Hvis de ikke er fornøyd med svaret de har fått, kan de klage videre til politidirektoratet, sier han.

På kritikken fra mennenes forsvarer Fritjof Feydt sier Lund at de har svart på hva som var bakgrunnen til at politiet mente det var skjellig grunn til mistanke.

- Jeg kan ikke gå ut med hva vi svarte på det, sier han.