Anmelder sine egne

Oslo-politimester Ingelin Killengreen har anmeldt sine egne etterforskere i visumsaken til SEFO. Riksadvokaten har bestemt at Oslo politidistrikt ikke lenger får etterforske korrupsjonssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan bekrefte at politimesteren har anmeldt saken til SEFO. Hun ber det særskilte etterforskningsorganet om å etterforske om det har foregått lovstridig utlevering av dokumenter, sier informasjonssjef Liv Merete Wiker ved Oslo politidistrikt.

Den oppsiktsvekkende anmeldelsen ble levert allerede i juli. Wiker bekrefter at SEFO har igangsatt etterforskning i saken.

Sjelden

Leder Petter Johnsen i SEFO bekrefter at det er meget sjelden at en politimester går til det skritt å anmelde sine underordnede.

- Det er en politimesters plikt å ta de nødvendige skritt dersom han eller hun mistenker at det foregår ulovlige handlinger i organisasjonen, sier Johnsen.

Ingen kommentar

Ingelin Killengreen ville i går ikke kommentere anmeldelsen. Nå blir hun passiv tilskuer til resten av etterforskningen, for Oslo politidistrikt blir tatt av saken. Riksadvokaten har avgjort at Økokrim skal overta etterforskningen.

En norsk advokat som tidligere har jobbet som byråkrat ved flere norske ambassader i utlandet, er mistenkt for ulovlig å ha solgt norske visa.

Advokat Tor Erling Staff bistår den mistenkte byråkraten. I slutten av juli skrev han til Riksadvokaten og ba om at et annet politidistrikt overtok etterforskningen.

I brevet hamrer han løs på politiets etterforskning.

  • Staff mener at en rekke politirapporter og dokumenter er plantet i pressen for å få innholdet kjent, og saken gjenopptatt.
  • Staff reagerer på det han oppfatter som lovstridig provokasjon fra politiets side, fordi den tidligere byråkraten skal ha blitt utsatt for en politifelle.

Griper inn

Nå griper Riksadvokaten inn og fratar Oslo-politiet ansvaret for saken. Men statsadvokat Ingunn Fossgard benekter at Oslo politidistrikt er inhabile.

- Det er etter en totalvurdering at etterforskningen blir overført til Økokrim. Det har kommet innvendinger mot politiets etterforskning, og vi vil forsikre oss om at den foregår på en måte som gjør at alle kan feste tillit til resultatet, sier Fossgard.