Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmelder Statoil etter utslipp

Statens forurensningstilsyn anmelder Statoil for å ha vært for trege med beredskapet etter oljeutslippet i Norskehavet i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskap har frist på én times responstid for beredskap mot akutt forurensning, men brøt dette da oljen lekket ut på Nornefeltet 23. november i fjor.

«Overtredelsen var sterkt medvirkende til at et oljeutslipp på 340 kubikkmeter i november i fjor ikke ble samlet opp» skriver Statens forurensningstilsyn (SFT) på sine nettsider.

Mobiliserte ikke

Årsaken til utspillet var at en manuell ventil sto i feil posisjon. Oljen ble sluppet ut i sjøen 25 meter under havoverflaten.

SFT understreker at beredskapen er viktig for å redusere risikoen for miljøet. Oljeutslipp kan drive inn i og true viktige gyteområder i Lofoten.

– SFT ser svært alvorlig på at Statoil ikke hadde forankret kravet om én times responstid i sin egen organisasjon. Hadde utslippet vært større eller på et annet tidspunkt på året, kunne miljøvirkningen blitt alvorlig, sier SFT-direktør Håvard Holm.

Statoil hadde oljevernmateriell tilgjengelig på Nornefeltet, men fartøyet som skulle samle opp olje hadde last om bord. Statoil mobiliserte heller ikke ressursene i områdeberedskapen umiddelbart etter varsling, ifølge SFT.

To døgn

Områdeberedskapen er mer effektiv enn Nornes egen beredskap, og har fem timers responstid.

Utslippet på Nornefeltet i fjor er blant de større oljeutslippene på norsk kontinentalsokkel. Miljøet ble likevel skånet for særlig store skader fordi oljen ble spredt og forsvant naturlig på grunn av høye bølger.

Statoils fjernmåling av oljeflaket viste at det ble borte fra havoverflaten i løpet av to døgn. (ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media