Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmelder torskeoppdretter for rømt monsterfisk

Norges Miljøvernforbund frykter «økologisk katastrofe».

DEFORMERT: Leder i Norges Miljøverforbund, Kurt Oddekalv, med to deformerte torsk fisket i Trondheimsfjorden. Nå anmelder Norges Milljøvernforbund Frengen Havbruk for brudd på dyrevernlovgivningen. Foto: Norges Miljøvernforbund
DEFORMERT: Leder i Norges Miljøverforbund, Kurt Oddekalv, med to deformerte torsk fisket i Trondheimsfjorden. Nå anmelder Norges Milljøvernforbund Frengen Havbruk for brudd på dyrevernlovgivningen. Foto: Norges Miljøvernforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Forekomsten av deformert torsk i nærheten av oppdrettsanlegg i norske fjorder skaper bekymring.

I dag ble det klart at Fiskeridirektoratet har sendt saken om monstertorsken i Storfjord til etterforskning, og at økokrim vil starte etterforskningen i nærmeste framtid.

Nå går leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, til anmeldelse av oppdrettsanlegget Frengen Havbruk for brudd på dyrevernloven, skriver Nordlys.

- Dypt rystetAnmeldelsen kommer etter at en fisker i Trondheimsfjorden har fisket 3383 oppdretstorsk, som ifølge anmeldelsen utvilsomt har sin opprinnelse i Frengen havbruk.

Den erfarne fiskeren er dypt rystet over den dyretragedien han opplever. I fangsten var det mellom 40-50 med store byller/sår på kroppen og ca 300 andre torsk med tilsvarende  sår men hvor utviklingen ikke var kommet så langt. Ytterligere flere hundre torsk hadde uhyggelige misdannelser i munn/hode. I fleste tilfellene var munnen så deformert at fisken ville få store problemer med å ta til seg næring i det fri. Dette er fisk som på sikt ville lidd en langsom pinefull død, heter det i anmeldelsen.

SÅR OG BYLLER: Flere av fiskene som ofølge Norges Miljøvernforbund har rømt har store sår og byller på kroppen.
SÅR OG BYLLER: Flere av fiskene som ofølge Norges Miljøvernforbund har rømt har store sår og byller på kroppen. Vis mer

Leder i Norges miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, har selv sett en del av fiskene, som på grunn av sin åpne munn kalles «papegøyefisk» av forskerne, på nært hold.

- Det er ganske rystende. Vi skal ta vare på dyra vi skal ha som mat, og de skal ikke se sånn ut. Hadde man funnet tilsvarende misdannelser i et fjøs, hadde det blitt stengt på dagen, sier Oddekalv.

- Økologisk katastrofeHan mener myndighetene må sjekke forholdene på Frengen havbruk.

- Hvis de mener noe med dyrevernloven må de sjekke dette. Det er ikke så lett å se på torskefilleten hvordan trynet på fisken har vært, men jeg vil ikke ha sånn fisk som det der, sier Oddekalv.

Han beskriver omfanget av deformert fisk utenfor oppdretsmerdene som «en økologisk katastrofe».

- Dette er et virkelig skrekkscenario. Nå står denne deformerte torsken og gyter, og den gyter like godt som vill torsk. Det er en komplett økologisk katastrofe, sier Oddekalv.

ETTERFORSKES: Økokrim etterforsker etter at torsk med misdannelser som dette er fisket i Storfjord. Foto:Fiskeridirektoratet
ETTERFORSKES: Økokrim etterforsker etter at torsk med misdannelser som dette er fisket i Storfjord. Foto:Fiskeridirektoratet Vis mer

Norges miljøvernforbund har tidligere anmeldt Frengen havbruk for at torsk skal ha rømt fra merdene. De har også fått dagbøter etter at titusenvis av torsk har rømt fra oppdrettsmerdene.

- Vi leverer en ny anmeldelse for rømming i morgen igjen, sier Oddekalv.

Frengen havbruk har drevet med store underskudd de siste årene. I 2008 hadde selskapet et driftsresultat på minus 8,6 millioner kroner.

- Jeg har ingen kommentar til anmeldelsen, sier styreleder i Frengen Havbruk, Stig Ragnar Tung til Dagbladet.

PAPEGØYEFISK: Forskerne kaller torsken med denne spesielle misdannelsen for papegøyefisk, på grunn av den åpne munnen. Foto: Fiskeridirektoratet
PAPEGØYEFISK: Forskerne kaller torsken med denne spesielle misdannelsen for papegøyefisk, på grunn av den åpne munnen. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!