Anmelder Trondheim for 26 100 lovbrudd i eldreomsorgen

Arbeidstilsynet reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynet anmelder Trondheim kommune for hele 26 100 brudd på arbeidsmiljøloven i fjor, melder NRK.

De angivelige lovbruddene har funnet sted innenfor helse- og omsorgssektoren i Ap-kommunen statsministeren selv framhever som utstillingsvindu. Så sent som for to dager siden var Jens Stoltenberg i Trondheim og holdt fram nettopp eldreomsorgen som spesielt imponerende.

For mye overtid Samtlige av lovbruddene er knyttet til arbeidstids- og overtidsbestemmelsene i loven. Hoveddelen av dem (18 640 lovbrudd) har skjedd fordi ansatte har jobbet flere søndager enn arbeidsmiljøloven tillater, mens kommunen har brutt regelen om maksimalt 13 timers arbeidsdag 2000 ganger. 2659 brudd dreier seg om kortere uke-fritid enn det loven tillater, ifølge NRK.

Anmeldelsen ble levert til politiet mandag og er unntatt offentligheten. Kommunen skal være orientert om anmeldelsen.

- Det er svært alvorlig. Dette skal ikke forekomme i Trondheim, sier Geir Waage (Ap), kommunalråd i Trondheim.

Frp: - Pinlig for Jens Akkurat det er Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, enig i. Anmeldelsen må være svært pinlig for Stoltenberg og Arbeiderpartiet, som har gått høyt på banen og trukket fra Adecco-saken som eksempel på hvordan det går med høyresidens arbeidslivs- og omsorgspolitikk.

- Jens Stoltenberg og flere Ap-topper forsøkte å score billige poenger etter avsløringene om Adeccos sykehjem i Oslo. Han krevde at byrådet i Oslo ryddet opp. Det gjorde de. Nå forventer jeg at Stoltenberg også er like krystallklar overfor sine egne, sier Jensen.

-  Stoltenberg må kreve det samme av sine egne som han gjør overfor andre, sier hun.

- Bør gå stille i dørene Etter Adecco-skandalen i vinter satte kommuner landet over i gang gransking, og Arbeidstilsynet begynte å føre tilsyn med sykehjemmene. Ifølge Waage var det slik også uregelmessighetene i Trondheim kom opp i dagen.

- Dette bør bety at jeg ikke får høre ordet Adecco fra Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg eller Liv Signe Navarsete i noen av partilederdebattene fremover. For når utstillingsvinduet deres er anmeldt for så mange lovbrudd innenfor akkurat samme område, da bør de gå stillere i dørene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

(NTB)