Anmelder UDI for diskriminering

Marie Aly inviterte sin egyptiske niese på sommerferie i Norge. Men norsk byråkrati satte en stopper for familiebesøket: UDI hadde ikke tid til å behandle søknaden, selv om saksbehandlerne innrømmer at den er helt opplagt. Nå har Aly anmeldt UDI til politiet for diskriminering. Først da Dagbladet.no ringte UDI, kom det frem at UDI har innvilget søknaden - uten å informere Aly!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det burde være en enkel sak: Marie Aly har søkt UDI om å få besøk av sin egyptiske niese. Maian Hussein (15) har allerede vært på besøk hos sin norske familie en gang tidligere. Den gangen forløp besøket helt uten problemer, og i sommer ville Marie Aly og ektemannen gjerne ha 15-åringen hos seg i sommerferien. Nå er ferien for lengst over, men UDI har ikke latt høre fra seg.

- Vi er en liten familie, og datteren vår på ni år setter veldig pris på å treffe kusinen sin. Derfor ville vi gjerne ha Maian her en måned i sommer. I UDI fikk jeg vite at det ville ta rundt tre måneder å behandle saken, sier Aly. I april tok hun kontakt med den norske ambassaden i Egypt. Ambassaden sendte papirene raskt videre til UDI. Samtidig skaffet Aly de nødvendige papirene fra politiet.

- Politiet anbefalte søknaden med en gang, forteller hun.

Stoppet i UDI

Men da saken kom til UDI, var det full stopp.

- Jeg har ringt UDI nærmere 100 ganger. Hver gang kommer jeg til en ny saksbehandler. De forteller meg at søknaden ikke er behandlet, men ingen vet hvorfor. Hver gang sier de at det er merkelig at søknaden ikke er godkjent, fordi dette er en enkel sak. Men ingenting skjer, sier Aly.

- I sommer hadde UDI én telefonlinje for innringerne og åpningstid mellom 13 og 14. I høst har jeg sittet i telefonen og ventet på å komme gjennom i flere timer av gangen. Når jeg endelig kommer gjennom på telefon, får jeg det samme svaret som tidligere: Saken er ikke behandlet. De vet ikke hvorfor. Dette er helt håpløst.

Arrogante

I Egypt sitter en skuffet 15-åring som ikke skjønner hvorfor hun ikke får besøke kusinen sin i Norge.

- Reisen skulle være en belønning fordi Maian har vært så flink på skolen. Hun er forferdelig lei seg, sier Aly, som reagerer sterkt på måten hun har blitt behandlet på av UDIs saksbehandlere.

- De gir inntrykk av at de gjør meg en tjeneste fordi de gidder å prate med meg. Når jeg prøver å forklare at det er viktig å få dette avklart fordi det er barn involvert, sier de 'Sånn er det' eller at de har mange saker som er langt verre. Jeg møter nye mennesker hele tiden, og ingen kan fortelle meg noe som helst, bortsett fra at UDI er underbemannet.

-Rasisme i UDI

Nå har Aly anmeldt UDI for det hun kaller institusjonell rasisme.

- Jeg har familie i utlandet, og jeg har rett til å treffe dem. Det kan ikke være slik at vi reiser til Egypt hele tiden, mens de ikke har lov til å komme hit. Det er diskriminerende at vi ikke får ha Maian på besøk. Jeg lurer på om UDI ikke vil ha afrikanske borgere på besøk her, sier hun.

Aly er selv avdelingsleder i et stort norsk firma og ressurssterk. Hun synes synd på utlendinger som gir seg i kast med søknader til UDI.

- Jeg synes veldig synd på folk som er prisgitt en sånn etat, sier hun.

- De sier jo at de ikke selv vet hvorfor dette tar så lang tid. Vi har fremdeles ikke hørt noe som helst fra dem.

Vil anmelde

Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) oppfordrer nå folk til å anmelde UDI hvis de ikke får svar på søknadene sine i løpet av fristen som UDI selv setter.

- Vi får daglige henvendelser fra folk som venter på svar på søknader fra UDI. Noen forteller at de har ringt UDI hver dag i lang tid i håp om å komme i kontakt med en saksbehandler, men de får likevel ikke noe svar. Dette er uakseptalbelt. Gjentatte ganger har vi henvendt oss til UDI for å be dem ta fatt i problemet, men det har ikke hjulpet, sier Ingjerd Hansen i OMOD.

- Vi vet om fem-seks personer som har anmeldt UDI for diskriminering og rundt 20 som vurderer å gjøre det.

Godkjent i stillhet

Når Dagbladet kontakter UDI, opplyser informasjonskonsuelt Menahem Paz overraskende at søknaden om turistvisum for 15-år gamle Maian ble innvilget 16. november og at beskjed om dette er faxet til ambassaden i Egypt.

- Men jentas familie i Kairo er ikke blitt orientert?

- Det er ambassaden i Egypt som skal kontakte søkeren, sier Paz.

Han ser ingen grunn til at Marie Aly skulle få beskjed om at søknaden er godkjent.

- Vi forholder oss til søkeren, og søkeren befinner seg i Egypt. Vi sender ikke beskjed om vedtak til venner, bekjente eller familie i Norge. Hvis søkeren vil informere noen, må hun gjøre det selv.

- Selv om jenta er 15 år gammel og tanten hennes har vært i kontakt med dere på hennes vegne nærmere 100 ganger?

- Dere mener vi skulle ha gjort dette, men vi har et juridisk forhold til søkeren, ingen andre, gjentar Paz,

Han vil ikke kommentere at UDI er politianmeldt for diskriminering.

- Etter å ha sett hva anmeldelsen går ut på, kan vi eventuelt kommentere den.