Anmelder Vinmonopolet for e-snoking

Datatilsynet har besluttet å anmelde Vinmonopolet fordi ledelsen ga grønt lys for å sjekke de ansattes e-post uten å gi noen form for informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet mener Vinmonopolet med dette begikk det de betegner som «grove brudd på personopplysningsloven».

Det var i forbindelse med den interne etterforskningen av smøreskandalen spesielt knyttet til vinimportøren Ekjord AS at advokat Erling Grimstad - tidligere nestsjef i Økokrim -fikk i oppdrag av Vinmonopolet å sjekke e-posten til de ansatte. Hensikten var å sjekke hvem om hadde hatt befatning med korrupsjon.

Grimstad engasjerte firmaet IBAS, som er spesialister på rekonstruksjon og sletting av data og som driver dataetterforskning. Også slettede e-postfiler skulle sjekkes.

Den 2. september troppet Datatilsynet opp for å sjekke om Vinmonopolet brøt personopplysningsloven. Det mener tilsynet at ledelsen i Vinmonopolet har gjort.

– Da vi engasjerte ekstern juridisk bistand, la vi stor vekt på å overholde lover og regler for sivil gransking. Vi innhentet råd fra juridisk ekspertise før det ble foretatt kopiering og innsyn i ansattes e-post, sier administrerende direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet i en kommentar til anmeldelsen.

– Vi avventer nå politiets behandling av anmeldelsen, sier Grøholt til ANB.

Viktig prinsipp 

To prinsippsaker om arbeidsgivers rett til å kontrollere arbeidstakeres mail ligger nå på politiets bord. Striden om Redningsselskapets sømfaring av ansattes epost er anmeldt til politiet i Asker og Bærum, mens Datatilsynets anmeldelse av Vinmonopolet er adressert til Oslo politikammer.

-Sakene er prinsipielt viktige og har likheter selv om det er forskjell i mål og metoder.  Vi merker på henvendelsene hit til Datatilsynet av konfliktene i Vinmonopolet og Redningsselskapet at det er mange uavklarte forhold om epost både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen til Dagbladet.no

-Arbeidsgiver er eier av informasjonssystemet, og kan i prinsippet bestemme at ansatte ikke har tillatelse til noen privat kommunikasjon i det hele tatt. Det største problemet er mangelen på kjøreregler i forkant, sier Aanensen.

Så store prinsipielle saker om epost har ikke vært politianmeldt tidligere, men en norsk  bank ble nylig ilagt en foretaksbot på 200.000 kroner for å bruke bankens overvåkningskameraer til mer enn de var godkjent for. Kameraene skulle beskytte mot ran, men banken brukte opptak for å dokumentere at en renholdsassistent gjorde en dårlig jobb. Den bruken ble ikke akseptert. 

<B>ANMELDT:</B> Styreformann i Vinmonopolet Harald Arnkværn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer