Anmeldes av prostituerte

Flere av de litauiske jentene som sier de ble utsatt for gjengvoldtekter, grov vold og ran anmelder nå forsvarer Vidar Helgheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

<a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/06/30/436089.html">I går</a> sa advokat Vidar Helgheim, som forsvarer en av de fire litauerne som er siktet for å ha deltatt i en rå hallikliga i Oslo, at den volden og trakasseringen jentene ble utsatt for neppe var verre enn det de selv utsetter seg for daglig. Flere av jentene leverte i går inn anmeldelse for ærekrenkelser mot Helgheim etter hans grove utfall.

- Det tar jeg med knusende ro. Jeg ber om at de som går til anmeldelse går litt inn i seg selv og tenker over hva dette dreier seg om, sier Vidar Helgheim.

Dagbladet møtte i går to av kvinnene i Oslo. De var svært opprørt over advokat Vidar Helgheims uttalelser om at prostituerte er vant til voldtekter.

- Jeg har ikke ord for hva jeg synes om hans utsagn. Det er totalt uakseptabelt. Har han glemt at vi også er mennesker, spør en av kvinnene.

Føler seg fordømt

Kvinnene reagerer også på advokatens utspørring under bevisopptakene i Oslo tingrett. De mener at Helgheim mistenkeliggjorde dem, og stilte irrelevante og krenkende spørsmål.

- Han spurte for eksempel om hva som var forskjellen på en kunde og en voldtektsmann. Jeg mener at det viser at han har en uakseptebel holdning overfor prostituerte, sier en av kvinnene.

- Jeg har hatt en vond tid. Mange voldtektsofre tenker mye på det som skjedde, og kan bebreide seg selv. At noen antyder at dette er noe vi gikk inn i med åpne øyne er veldig vondt, sier kvinnen.

Hun er svært overrasket over hvordan bevisopptakene ble gjennomført.

- Advokaten var den første jeg har møtt i Norge som reglerett fordømte meg for det jeg gjør, sier hun.

Stor belastning

Over ti kvinner vitnet i Oslo tingrett og fortalt om grove overgep utført av de fire siktede litauerne. Flere av kvinnene får fortsatt hjelp, etter hendelsene som fant sted i fjor sommer.

- Det var forferdelig å gå i retten. Det som skjedde der var en stor belastning. Derfor er det også vondt å lese hans uttalelser i etterkant, sier kvinnen.

Hun fikk i går støtte av flere andre av de fornærmede i saken.

- Jeg håper at det skjer noe, for jeg tror ikke slike holdninger er bra. Det har også vært viktig å vise at vi er selvstendige, vanlige kvinner, og at vi reagerer når noen tråkker på oss, sier hun.

90 ubesvarte

I går kastet hele medienorge seg over advokaten etter oppslaget i Dagbladet.

- Jeg står for uttalelsene mine, selv om det ble mye oppstyr. Jeg fikk over 90 ubesvarte anrop mens jeg satt i retten i går, sier Helgheim.

- Alle skal jo mene noe om dette, fra dem som skal gi honnør til dem som vil korse seg. Så min legvurdering må være at journalistisk sett traff Dagbladet godt, sier advokaten.

- Prostitusjon er et tema som vekker veldig mye følelser. For meg er det viktig å få fakta inn i sakene. For her kan du bli trodd på nesten hva som helst hvis du legger følelsene inn. Enhver kan jo identifiserer seg med disse forbrytelsne, sier Helgheim, som påpeker at en aktiv forsvarer er den beste garantien for en rettferdig rettsak.

- Jeg er liberal

- Jeg ønsker slett ikke å mistenkeliggjøre jentene, men å få fram om det de forteller er troverdig, om det er en sannhet i bunnen. Alle advokater og dommere vet at vitneutsag er noe av det mest elendige man kan komme med. Det viser seg gjentatte ganger. Folk glemmer, husker feil og noen kommer med direkte usannheter. Det kan i verste fall bli katastrofalt, og gjøre at vi dømmer uskyldige, eller lar skyldige gå fri, sier advokaten, som selv har vært både dommer og aktor.

Mange tok kontakt med Helgheim etter uttalelsene hans i går. Noen for å skjelle ham ut, andre for å takke.

- Meningene om prostitusjon spenner jo fra den totale fordømmelse til den konstruerte forståelse, sier Helgheim.

- Hvor plasserer du deg selv på den skalaen?

- Jeg har et veldig liberalt syn på prostitusjon. Det er noe man må finne ut av selv, her er det bare den menneskelige fantasien som setter grenser. Og jo mer fantasi, jo bedre, sier Helgheim.

Rå profitt

Bakgrunnen for hans utspill i Dagbladet i går, var at han ønsker å sette fokus på rettsikkerheten i overgrepssaker.

- Jeg er opptatt av at man ikke skal få andre krav til bevisene i slike saker. Når jeg ser hva Liv Jessen sier om at hun vil fraråde andre å melde slike saker til politiet, håper jeg ikke det blir resultatet. Tenk på alle småbarna som blir utsatt for overgrep, her er det mange forferdelige saker, som er viktig at kommer for retten, sier advokaten.

Han mener likevel at jentene som har vitnet mot de fire litauerne, må tåle grundige krysseksaminasjoner.

- Dette er jenter som er seg selv bevisst. De sa jo selv flere ganger at dette dreier seg om rå profitt. De selger jo det edleste som er i naturen, for å få mest mulig penger på en måte som de fleste vi karakterisere som ytterst umoralsk, sier Helgheim.

- Jeg poengterte jo i retten at i vesteuropa trenger man ikke prostituere seg for å brøfø hverken seg selv eller bestemor. Det tror jeg ikke du trenger i Litauen heller, sier Helgheim.

Supportergjeng

Det er ventet en tiltale mot de fire litauerne til høsten. Under en hovedforhandling i retten kommer Helgheim til å kreve at Pro-senteret tar plass på tilhørerbenken, og ikke får sitte ved siden av jentene når de vitner i retten.

- Det var egentlig unnfallenhet fra min side at jeg ikke gjorde det tidligere. De har bistandsadvokater, og er oppegående kvinner. Da trenger de ikke noen supportergjeng som hyler sammen med dem, sier Helgheim.

- Der fikk du vel den neste førstesiden din tenker jeg, ler den profilerte forsvareren.

GODT FORNØYD: Vidar Helgheim forsvarer en litauer som er siktet for forsøk på å bygge opp en hallikliga i Oslo i fjor sommer. Hans uttalelser om prostituerte har vakt storm, men Helgheim står på sitt.