Stakk fra karantenehotell:

Anmeldt: - Enormt omfang

Tønsberg kommune anmelder én person for brudd på karanteneplikten. 75 sikre smittetilfeller i Tønsberg og Færder knyttes foreløpig til smittekjeden.

ANMELDER: Tønsberg kommune anmelder én person for brudd på covid-19-forskriften. Foto: Berit Keilen / NTB
ANMELDER: Tønsberg kommune anmelder én person for brudd på covid-19-forskriften. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

- Personen som anmeldes hadde Delta-mutasjonen av viruset, noe som har medført at viruset har spredd seg raskere enn normalt, heter det i en pressemelding fra Tønsberg kommune.

Det opplyses at 75 sikre smittetilfeller foreløpig knyttes til smittekjeden.

Personen som anmeldes skulle ha vært sju dager i innreisekarantene på karantenehotell etter en utenlandsreise, men forlot hotellet etter tre døgn, ifølge kommunen.

Mannen kom til karantenehotellet i Oslo i mai etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen, skriver NTB. Vedkommende skal ha dratt fra karantenehotellet uten å ha vært i kontakt med ansvarlig smittevernmyndighet.

- Ekstremt vanskelig

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) opplyser til Dagbladet at kommunen har valgt å anmelde vedkommende fordi smitteutbruddet har fått store konsekvenser for hele regionen - og særlig Færder kommune.

- Hva tenker du om at én person kan stå for et så stort utbrudd?

- Det minner oss på at vi ikke vet alt om dette viruset og at Delta-varianten har et alvorlig smittepotensial, sier Rygh Pedersen.

Ordføreren sier at smittesporingsarbeidet har vært «ekstremt vanskelig» i kommunen den siste tida. Nå forventer kommunen at antall smittede i utbruddet vil øke ytterligere.

- Det handler om at vi fortsatt får inn smitte som er nærkontakter. Vi har noe av alfa-varianten også, men knyttet til dette utbruddet vet vi smittesporingsveiene. De som blir smittet er stort sett i karantene.

ORDFØRER: Anne Rygh Pedersen (Ap). Foto: Tønsberg kommune
ORDFØRER: Anne Rygh Pedersen (Ap). Foto: Tønsberg kommune Vis mer

- Enormt omfang

Både Tønsberg og Færder kommune har den siste tida hatt et pågående smitteutbrudd. Færder har så langt i juni registrert 108 coronasmittede, noe som er det nest høyeste antallet smittede i øykommunen i løpet av pandemien.

- Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen, og ser hvilket enormt omfang det kan få når en som er smittet ikke holder karantenereglene, sier kommuneoverlege i Tønsberg, Per Kristian Opheim.

Fredag besluttet Færder kommune videreføring av strengere lokale regler i ei uke til. Tønsberg har også vedtatt at de ikke vil gjenåpne som resten av landet gjorde på søndag.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om skjenkestopp, og faren smitte på utesteder. Vis mer

Politianmelder

Tønsberg kommune anmelder vedkommende for brudd på covid-19-forskriften.

- Det er foreløpig 75 sikre smittetilfeller som er en del av smittekjeden forårsaket av personen som anmeldes. Det forventes at dette vil stige til cirka 100 tilfeller. Det er over 1200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene, skriver kommunen.

Tallene gjelder for Færder og Tønsberg kommune, skriver kommunen.

I en pressemelding torsdag meldte Færder kommune at også fullvaksinerte har testet positivt for Delta-varianten.

- I vår kommune er det seks fullvaksinerte som har fått påvist Delta-varianten, sa kommuneoverlege Elin Jacobsen til NTB samme dag.

Antall fullvaksinerte blant de smittede i Færder - nesten en av ti - er urovekkende høyt, mener fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet.

- Det er mange. Det er et overraskende høyt tall, sa han til Dagbladet.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) sier at flere fullvaksinerte i Tønsberg kommune også har testet positivt for Delta-varianten.

- Det er en påminnelse om at vi ikke må leve i en falsk trygghet, sier Rygh Pedersen til Dagbladet.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer