Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmeldt av Kripos: Jobbet videre i barnehage i et år

I nesten et år etter å ha blitt anmeldt av Kripos for besittelse av overgrepsmateriale mot barn, fortsatte mannen i 40-åra å jobbe i barnehagen i Ringsaker før noe skjedde. - Uvirkelig, sier foreldrene.

DØMT: Politiet mottok anmeldelsen mot mannen i 40-åra et helt år før de varslet barnehagen om saken. I februar i år ble han dømt til seks måneder fengsel i Hedmarken tingrett for å være i besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
DØMT: Politiet mottok anmeldelsen mot mannen i 40-åra et helt år før de varslet barnehagen om saken. I februar i år ble han dømt til seks måneder fengsel i Hedmarken tingrett for å være i besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Allerede i begynnelsen av februar 2017, sendte Kripos over en anmeldelse mot mannen fordi det var registrert at vedkommende hadde vært inne på ulovlige nettsider.

Fra Innlandet politidistrikt mottok anmeldelsen og fram til det ble tatt tak i saken, gikk det nesten et helt år. Mannen fortsatte å jobbe i barnehagen helt fram til dette, skriver Ringsaker Blad som først omtalte saken.

Nå raser foreldrene mot politiet, og frykter overfor avisa at det i verste fall kan ha blitt begått overgrep mens han jobbet i barnehagen. Ifølge kommunen skal det ikke være noe grunnlag for å mistenke dette.

Seks måneder fengsel

I februar 2019 ble mannen dømt til seks måneder fengsel i Hedmarken tingrett for å ha lastet ned eller mottatt filmer og bilder som viser grove seksuelle overgrep mot små barn og barn i seksualiserte settinger.

Han tilsto forholdene i retten.

Da vedkommende ble dømt, var det likevel over to år siden han først hadde havnet i søkelyset til Innlandet politidistrikt.

Han fortsatte å jobbe i barnehagen helt fram til 2018 da barnehageledelsen fikk informasjon om siktelsen, og avsluttet stillingen hans med umiddelbar virkning.

- Uvirkelig

Hedmarken tingrett påpeker at den lange saksbehandlingstida er et brudd på nasjonale krav til forsvarlig straffeforfølging:

«Samla sett er det i løpet av to år snakk om halvannet år med ren passiv liggetid. Dette er et klart brudd på nasjonale krav til forsvarlig straffeforfølging, og må få betydning for straffen», står det i rettsboka, ifølge Ringsaker Blad.

Foreldrene som avisa snakket med har uttrykt vantro over at politiet brukte et helt år før de foretok seg noe, og en av fedrene understreker at såpass alvorlige anmeldelser burde føre til at politiet går inn og gjør noen enkle undersøkelser:

- Da hadde man sett at mannen jobber i en barnehage. Det er uvirkelig at mannen fikk jobbe i et år i en barnehage etter at han var anmeldt av Kripos for dette. Dette handler om barn som ikke kan tale sin egen sak, sier han.

Det var først nå nylig, i slutten av september, at foreldrene til slutt ble informert om at den tidligere ansatte mannen ble dømt for forholdene i februar.

- Ingen rutiner på det

Lensmann i Ringsaker kommune, Jørn Arild Flatha, opplyser overfor Dagbladet at det ikke framkom i anmeldelsen de mottok av Kripos i 2017 at mannen jobbet i barnehage.

- Dette framkom på et seinere tidspunkt. Samtidig ble saken liggende lenge fordi vi hadde andre alvorlige saker å jobbe med og lite ressurser, sier Flatha som ikke kan utdype nøyaktig når arbeidsforholdene til mannen framkom.

Han forklarer at det ikke var noen rutiner den gang for å gå inn i enkeltsaker for å undersøke dette:

- I nye saker vil vi gjøre disse undersøkelsene slik at vi i alle fall finner ut av hvor vedkommende jobber, understreker Flatha og legger til at det likevel alltid vil være ressursene til politiet som avgjør når de kan ta tak i enkeltsaker.

At foreldrene til barna i barnehagen er sinte og redde, har lensmannen full forståelse for:

- Vi har hatt et møte med dem sammen med kommunen hvor vi snakket om hva vi har funnet i etterforskningen, og således bedt foreldrene ta kontakt med oss for samtale hvis de er bekymret, sier han.

- Ikke grunnlag for mistanke

Ifølge kommunalsjef i Ringsaker kommune, Anne Kari Thorsrud, ble kommunen først gjort kjent med anmeldelsen i februar 2018 - altså ett år etter at Kripos meldte saken inn til politiet.

- Vedkommende ble da avskjediget med umiddelbar virkning, og jobbet ikke i barnehagen etter at vi ble kjent med saken, opplyser hun overfor Dagbladet.

I forrige uke sendte Ringsaker kommune ut en melding til nåværende og tidligere foresatte ved Fossen barnehage, hvor de understreker at foreldrene i barnehagen ville fått beskjed umiddelbart dersom det hadde vært usikkerhet rundt sikkerheten til barna:

«Slik forholdene var, hadde vi ikke anledning til å orientere om bakgrunnen for oppsigelsen av den ansatte. Etterforskningen ga ikke grunnlag for mistanke om at den ansatte skulle ha utført noe straffbart ovenfor barn i barnehagen», står det i meldingen.

Videre opplyses det om at verken politiet eller kommunen har anledning til å gå ut med informasjon i saken så lenge det ikke er konkrete opplysninger som tilsier at det kan ha skjedd noe i barnehagen.

Mannens forsvarer uttaler overfor Dagbladet at han ikke ønsker å uttale seg om saken da han ikke lenger har kontakt med vedkommende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling