Anmeldt etter «fest»: - Hadde tillatelse

26 personer, inkludert to tidligere Askim-ordførere, ble anmeldt for privat festing. Deltakerne mener det var et arrangement, og får støtte av kommuneoverlegen.

ASKIM: 26 personer, inkludert to tidligere Askim-ordførere, ble anmeldt for privat festing. Foto: Lise Åserud / NTB
ASKIM: 26 personer, inkludert to tidligere Askim-ordførere, ble anmeldt for privat festing. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Natt til lørdag rykket Øst politidistrikt ut til en adresse i Askim i 01-tida. Kort tid etter kom det opplysninger om at 26 personer var anmeldt av politiet for brudd på smittevernreglene.

Blant deltakerne på festen var to tidligere Askim-ordførere, ifølge Smaalenenes Avis, som først omtalte saken.

Men overfor både lokalavisa og Dagbladet framholder deltakerne, arrangøren og kommuneoverlegen i Indre Østfold at festen slett ikke var noen privat fest, men et arrangement, og at tilstelningen derfor var i tråd med smittevernreglene.

- Jeg tror vi må innse at vi kommer til å ha smitteverntiltak til langt utpå sommeren neste år, kanskje lenger, sa Erna Solberg under markeringen av 100-års jubileet for Stortingets presselosje torsdag kveld. Vis mer

Dette sier kommunen

- Slik dette arrangementet er blitt beskrevet for meg, høres det ikke ut som noe har vært i strid med retningslinjene. Det høres ut som et greit arrangement, sier Barbro Kvaal, kommuneoverlege i Indre Østfold, til Dagbladet.

Hun forteller at kommunen har et eget system hvor profesjonelle aktører kan innrapportere kommende arrangementer. Har kommunen innvendinger, tar de i så fall kontakt med arrangøren, forteller hun.

Kvaal har ikke selv vært involvert i prosessen rundt arrangementet som ble avholdt fredag kveld, men beskriver både arrangøren og lokalet som «seriøse».

- Godkjent på forhånd

Det var Askim Selskapsmat som sto ansvarlig for fredagens arrangement, som ble avholdt hos Giljes selskapslokaler i Askim. Det var den lokale bridgeklubben Klubben, som møttes til middag.

Overfor Smaalenenes Avis forteller arrangøren Øystein Breivik at de på forhånd fikk godkjenning fra kommunen til å gjennomføre arrangementet.

- Betjeningen informerte om alt dette da politiet kom. På det tidspunktet var det også under ti personer igjen, noe som er innenfor når man har en privat sammenkomst, sier Breivik til avisa, og legger til:

- Jeg skjønner ikke hvor vi har brutt reglene. Vi har en felles oppfattelse av at smittevernreglene ble overholdt.

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positiv tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer

Forvirrede ordførere

Dagbladet har også vært i kontakt med de to tidligere ordførerne som var til stede på arrangementet, Thor Hals og Hans Jakobsen. Ingen av dem forstår hvorfor politiet har reagert på måten de gjorde.

- Jeg stusser jo på det når det på forhånd har vært innhentet godkjenning til å være 50, sier Hals til Dagbladet.

- Vi fikk beskjed av både klubbledelsen, arrangøren og kommunen om at dette var innafor spillereglene. Vi holdt god avstand og ble sittende på de faste plassene. Maten ble også servert av ansatte, sier Jakobsen til Dagbladet.

Begge forventer at politiet rydder opp.

Også kommuneoverlegen i Indre Østfold, Barbro Kvaal, forventer at politiet vil snu, basert på det hun er blitt fortalt.

- Vil du ta opp saken med politiet?

- Jeg regner med at politiet klarer å ordne opp i sin egen verden, svarer kommuneoverlegen.

Slik er reglene

Nasjonale og lokale regler kan være varierende i ulike deler av Norge, men de nasjonale reglene er som følger, ifølge Helsedirektoratet:

Det er lov å arrangere innendørs tilstelninger med inntil 50 personer dersom det ikke er fastmonterte seter.

Det er lov å arrangere innendørs tilstelninger med inntil 200 personer dersom det er fastmonterte seter.

I Indre Østfold følger man de nasjonale tiltakene på akkurat dette punktet.

MINDRE KLEMMING: Statsminister Erna Solberg mener vi fortsatt kan skjerpe oss for å opprettholde smittevernreglene. Foto: Jonas Andersen Vis mer

- Tidlig

Politiadvokat Line Lyche ved Øst politidistrikt understreker overfor Dagbladet at det fortsatt er tidlig i etterforskningen av saken.

- Natt til lørdag cirka klokka 01.00, fikk politiet melding om en fest i Askim der det skulle være mange mennesker til stede. Ved ankomst på stedet kunne politiet konstatere at det var mer enn 20 personer samlet, til tross for at lokal smittevernforskrift for Indre Østfold kommune angir at det maks kan være 20 personer samlet ved private sammenkomster, sier Lyche.

- Det vil derfor bli opprettet anmeldelse både på arrangør og festdeltakere. Deretter vil den videre etterforskningen vise om vilkårene for straff er oppfylt, fortsetter hun.

Hun forteller at politiet, som en del av etterforskningen, vil undersøke anførslene både fra kommuneoverlegen og deltakerne om at det er gitt dispensasjon fra lokal smittevernforskrift.

- Arrangør og de mistenkte vil dessuten få anledning til å uttale seg i avhør, legger hun til.

Hun sier gjestelista vil bli innhentet som en del av etterforskningen.

- Utgangspunktet vårt er at lokale forskrifter gjelder i dette tilfellet, sier Lycke.

- De hevder at de handlet i god tro?

- Det vil etterforskningen vise, sier politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer