Anmeldt etter T-skjorte-oppslag

Agderpostens journalist er politianmeldt og avisa er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg etter et oppslag om oransje T-skjorter på Grimstad ungdomsskole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), ved leder Åse Kringeland som går til dette skrittet. Tidligere denne uken ble det slått opp i Agderposten at skolen ville kle på sexy skolejenter oransje T-skjorter, blant annet for at guttene ikke skulle miste konsentrasjonen når jentene var dristig kledd.

Kringeland hevder at Agderpostens journalist holdt igjen flere elever inne i et klasserom for å ta bilder til saken, etter at brannalarmen hadde gått.

- Det å holde igjen elever i klasserommet når brannalarmen går i forbindelse med en øvelse som ikke er varslet, og å ikke følge gjentatte oppfordringer fra en lærer som skulle sørge for at elevene kom seg ut, er fullstendig uansvarlig. Derfor har vi gått til det drastiske skrittet å melde ham til politiet, sier Kringeland til NTB.

Hun reagerer også sterkt på at avisa ikke innhentet tillatelse fra foresatte før de satte intervjuet på trykk.

- Oppslaget var langt fra sannheten, og et direkte angrep på rektoren, sier hun.

Rektor ved Grimstad ungdomsskole, Svein Pedersen, mener hele oppstyret rundt de oransje T-skjortene er basert på en misforståelse.

- Det finnes ingen regler eller ordninger som tilsier at en lærer skal kunne træ på en elev en T-skjorte hvis læreren mener at eleven er upassende kledd, sier Pedersen til NTB.

Han sier at skolen ville sette søkelyset på klær både når det gjelder motepress og hva slags signaler klær gir.

- I innledningsfasen ble en oransje T-skjorte brukt i 9. klassene som en gimmick og lærerne kan ha sagt noe sånt som at «dersom noen trenger å kle seg bedre, har jeg en T-skjorte liggende», forteller Pedersen.

Ifølge Pedersen har ingen elever blitt tvunget til å gå med T-skjorten. Selv fikk rektoren hard medfart for hva han angivelig skal ha anbefalt som god kutyme. Konstituert likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp mente rektors oppførsel burde kvalifisere til å bli avskjediget på dagen og sa til Agderposten at hun mente rektor bedrev seksuell trakassering.

Agderpostens ansvarlige redaktør, Stein Gauslaa, vil ikke beklage noe, verken ved avisas framstilling eller ved måten journalisten opptrådte på.

- Det virker som skolen forsøker å bagatellisere hele ordningen med T-skjortene etter at de skjønte hvor mye oppstuss det har skapt både her og i utlandet, sier Gauslaa til NTB.

Han viser til bakgrunnen for oppslaget, nemlig et intervju i lokalradiokanalen Radio P5 Aust-Agder der en inspektør på skolen gir uttrykk for at dette er en fast ordning. Gauslaa avviser at journalisten har holdt igjen elever etter at brannalarmen gikk.

- Da læreren kom inn der journalisten og noen elever oppholdt seg, gikk de ut som de ble bedt om, sier han.

Gauslaa og journalisten hadde torsdag en lang gjennomgang av hva som skjedde.

- Nå får vi bare avvente og se hva politiet foretar seg, sier Gauslaa.

(NTB)