Anmeldt for 36 år gamle overgrep

Den pedofili-siktede idrettslederen (61) fra Rogaland ble anmeldt for sexmisbruk allerede for to år siden. Saken ble henlagt fordi overgrepene skal ha skjedd så tidlig som i 1968.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: - Misbrukte flere barn STAVANGER (Dagbladet): Mannen (61) som er siktet for seksuelle overgrep mot gutter i Rogaland, blir nå sjekket nesten 40 år bakover i tid.

  I 2002 ble han anmeldt for sexmisbruk av et omplassert barn. Det skal ha skjedd i perioden 1968-1973. Stavangerpolitiet bekrefter at mannen som nå er 48 år, kan bli innkalt som vitne i en eventuell rettssak mot idrettslederen.

  «Alt må fram»


  Foreløpig har seks menn hevdet seg misbrukt av bonden i det lille øysamfunnet i Rogaland. Det de ikke har vært klar over, er at en annen mann leverte anmeldelse på 61-åringen for to år siden.

  - Nå må alt komme fram. Det var det jeg prøvde å oppnå da jeg gikk til politiet for to år siden, sier «Bjørn» (48), det tidligere barnevernsbarnet som anmeldte bonden i februar 2002. Dagbladet anonymiserer mannen av hensyn til hans familie.

  Holdt det skjult


  Fra 1968 til 1973 var Bjørn i fosterhjem på gården som siktede seinere tok over.

  Ifølge anmeldelsen ble han sexmisbrukt av odelsgutten. Saken ble henlagt fordi forholdene var foreldet.

  - Problemene vokste meg over hodet. Jeg hadde holdt dette skjult for alle, i alle år, og måtte få det ut, sier Bjørn som forklaring på hvorfor han anmeldte saken så seint.

  «Bjørn» har fått beskjed fra politiet om at han kan bli innkalt til avhør om saken.

  - Mannens eget forhold er for lengst foreldet og vil aldri kunne bli tatt opp igjen. Hvis han blir et vitne, er det i så fall for å belyse saken mer i bredden. Vi vet ikke i dag hvor stort behovet blir for å føre vitner. Men i en så alvorlig sak snur vi mange steiner, sier politiinspektør Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt.

  Plikt til å varsle


  Guttene som for ei drøy uke siden anmeldte 61-åringen, var ikke klar over at noen hadde anmeldt ham for liknende overgrep tidligere.

  «Bjørn»s advokat, John Christian Elden, lurer nå på hva som ble gjort i tida fra den første anmeldelsen kom og til saken eksploderte i forrige uke.

  - Jeg tar det for gitt at politiet orienterte barnevernet om anmeldelsen. Hvis de ikke gjorde det, og det har skjedd nye overgrep etter anmeldelsen, har politiet et forklaringsproblem. Litt av hensikten med at min klient anmeldte forholdet, var å forhindre at det skulle skje igjen, sier Elden, som fungerer som bistandsadvokat for 48-åringen.

  Politiinspektør Karsten Monsen vil ikke kommentere om noen av de fornærmede i saken har fortalt om overgrep etter 2002.

  - Vi har plikt til å varsle barnevernet i slike saker. Om det er gjort i dette tilfellet, vet jeg ikke, sier Monsen, som i løpet av uka skal vurdere om siktelsen skal utvides, og om politiet vil begjære videre fengsling for den tidligere samfunnsstøtten i bygda.

HAR SLITT I MANGE ÅR: 48-åringen «Bjørn» gikk til politiet for to år siden og fortalte om omfattende overgrep fra den siktede 61-åringens side gjennom flere år på 60- og 70-tallet.