Anmeldt for grovt bedrageri

Økokrim avsluttet seint i går ransakingen av lokalene til Finance Credit Norge på Sjølyst i Oslo. To av selskapets eiere er pågrepet, siktet for brudd på regnskapsloven. Bankene som står bak anmeldelsen har lånt ut 1,3 milliarder til firmaet, og frykter store tap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to eierne, Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud, er anmeldt for grovt bedrageri. Trond Kristoffersen er i tillegg daglig leder i firmaet. Sju banker står bak anmeldelsen.

De mener at firmaets regnskap for tredje kvartal i år er manipulert, og gir et feil bilde av selskapets likviditet. Avviket i regnskapet skal være på omkring 500 millioner kroner.

Falske premisser

- Vi føler at vi er blitt lurt til å låne ut pengene på falske premisser. Vi vet ikke hvor store verdier som ligger i selskapet, men håper at ikke alt skal gå tapt. Derfor har vi ikke begjært selskapet konkurs, sier adm.dir. Gunn Wærsted i Sparebank 1 Gruppa til Dagbladet.

Fire av bankene tilhører Sparebank 1 Gruppa. De har til sammen lånt ut 700 millioner kroner til Finance Credit-systemet. Nordlandsbanken, Sparebanken Øst og tyske Landesbank Kiel står for de resterende 600 millionene.

Pengene er lånt ut til Finance Credit Norge og flere søster- og datterselskap. Wærsted betegner saken som svindel:

- Først denne uka ble vi klar over alvoret i saken, og at det dreier seg om svindel. Det er vi ikke i tvil om. Dette er meget profesjonelt og grundig gjort, sier hun til Dagbladet.

Døgnet rundt

Økokrim har jobbet på spreng hele helga med å skaffe seg oversikt over saken, opplyser førstestatsadvokat Erling Grimstad.

- Vi har vært i lokalene siden lørdag formiddag, og våre folk har jobbet dag og natt fram til i går kveld. Foreløpig mangler vi full oversikt over hva saken dreier seg om, sier Grimstad.

Da Dagbladet var på stedet seint i går kveld, lastet en polititjenestemann og en økonom fra Økokrim de siste pappeskene og plastsekkene med beslaglagt materiell inn i en varebil.

I løpet av natta startet gjennomgangen, samtidig som politiet forberedte fengslingsmøte i morges.

Avhør i helga

De to eierne i firmaet ble pågrepet lørdag. De er siktet for brudd på regnskapsloven, mens anmeldelsen er langt alvorligere og dreier seg om grovt bedrageri.

Trond Kristoffersen representeres av advokat John Christian Elden.

- Min klient stiller seg uforstående til anmeldelsen, sier Elden.

Advokat Bjørn Stordrange opplyser til Dagbladet at hans klient Torgeir Stensrud samarbeider med Økokrim, og har forklart seg i helga.

BESLAG: Økokrim har i helga endevendt lokalene til Finance Credit Norge på Sjølyst i Oslo. Seint i går kveld bar politifolkene ut de siste pappeskene og plastsekkene med beslaglagt materiale.