Anmeldt for sex-overgrep på institusjon

Harstad kommune har slått alarm etter påstander om seksuelle overgrep mot en pasient i en institusjon for psykisk utviklingshemmede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i juli 1997 ba Harstad kommune politiet om hjelp til å etterforske påstander om at en ledende ansatt hadde forgrepet seg seksuelt mot en av klientene. Saken ble den gang henlagt.

Nå har kommunen på nytt tatt affære i denne betente saken, og levert en formell anmeldelse mot den meget kjente og betrodde medarbeideren i kommunen. Anmeldelsen ble levert i januar, og saken er nå under full etterforskning.

Overgrep mot psykisk utviklingshemmede har en strafferamme på fem års fengsel.
Det psykiske helsevesenet i Harstad er i sjokk på bakgrunn av påstandene fra en av klientene.

Samtidig blir politiet fra flere hold kritisert for ikke å ha tatt opplysningene fra den psykisk utviklingshemmede kvinnen på alvor.

Etter den første henleggelsen tok den fortvilte kvinnen selv kontakt med personer i en menighet hun er tilsluttet. Det var opplysninger gitt til disse personene som førte til at saken på nytt ble politianmeldt og undergitt etterforskning.
Uansett sakens reelle innhold omtales den som sterkt belastende og komplisert for alle parter. I en fersk politiforklaring skal kvinnen ha forklart seg detaljert om seksuelle overgrep både i og utenfor den aktuelle institusjonen.

Advokat Björn Bäckström er oppnevnt som kvinnens bistandsadvokat.

Ansatte i institusjonen hvor kvinnen bor har vært til stede mens kvinnen har avgitt forklaring til politiet.

Mannen som er politianmeldt har ifølge sin advokat, Roar Edvardsen, benektet at overgrep skal ha funnet sted. Ifølge politiinspektør Frode Karlsen ved Senja politikammer har mannen status som mistenkt.

På grunn av sakens innhold vil ikke politiet kommentere saken ytterligere.

Tidligere har norsk rettsvesen valgt å se bort fra forklaringer til psykisk utviklingshemmede, noe som illustrerer hvor vanskelig saken er.