Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmeldt trygdesvindel for 70 millioner

366 personer er anmeldt for å ha svindlet til seg trygd i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2005 anmeldte trygdeetaten 366 personer for bedrageri av 70 millioner kroner. Det er en økning på 20 prosent flere anmeldelser og 50 prosent større beløp fra 2004.

- Dette er alvorlige brudd på tillitsforholdet mellom trygdeetaten og mottaker av stønad, og et angrep på en av de viktigste velferdsordningene i vårt samfunn, sier trygdedirektør Nanna Stender.

Stadig mer kontroll

Siden Rikstrygdeverket styrket arbeidet med trygdemisbruk i 2001, er 1480 personer anmeldt for trygdemisbruk av til sammen ca 210 millioner kroner. Størst økning er knyttet til sykepenger og uførepensjon.

Anmeldt misbruk av sykepenger er nær tidoblet siden Rikstrygdeverket styrket kontrollen for fem år siden.

- Økningen er formidabel og vi ser svært alvorlig på dette. Den skyldes i første rekke at vår kontroll og etterforskning er forsterket. Vi har nå 45 personer som jobber på heltid med å avdekke trygdemisbruk, sier Magne Fladby, seksjonssjef i trygdemisbruksseksjonen til Dagbladet.no.

Han mener det er spesielt alvorlig at mange av sakene dreier seg om systematisk trygdesvindel.

- Vi har mange saker der det er flere personer involvert og der vi ser klare trekk av systematisk svindel. Det er ingen misforståelser av regler som er tilfelle her, dette er bevisst og systematisk svindel.

Uføre som jobber

Beløpene i disse sakene er også svært store. 366 anmeldte personer står for bedrageri av til sammen 70 millioner kroner.

- Det skyldes at vi har flere store saker til etterforskning med mange personer involvert. Dette er mennesker som har holdt det gående i flere år på uførepensjon, samtidig som de har jobbet og hatt inntekt, sier Fladby.

Anmeldt misbruk av sykepenger og uførepensjon har økt med 35 prosent fra 2004 til 2005, og utgjør nå ca 55 prosent av alle anmeldelser.

Fellestrekk for de anmeldte personene er at de er erklært 100 prosent arbeidsuføre samtidig som de er i inntektsgivende arbeid, som regel svart arbeid. Noen har blitt friskere siden de ble erklært uføre, andre har lurt til seg legeerklæringer, mens det i noen tilfeller er mistanke om at legen skriver ut uriktige erklæringer.

- At arbeidsgivere benytter svart arbeidskraft slik at kontrollmulighetene elimineres, gjør situasjon enda mer alvorlig. Mange av sakene får da en tredobbel effekt av bedrageri; feilaktig utbetaling av stønad, unndratt skatt og manglende innbetaling av arbeidsgiveravgift, påpeker trygdedirektør Stender.

Mange kontroller

Trygdesvindel oppdages på flere måter.

- Det vanligste er at det fattes mistanke i saksbehandlingen med sine kontrollrutiner. Eller at vi mottar opplysninger fra andre offentlige instanser som vi samarbeider med. Et eksempel er taxisaken, der mistanken ble fattet under bokettersyn, forteller Fladby.

Trygdeeaten samarbeider også med politi, skatteetaten og andre instanser, i tillegg til at de mottar tips fra publikum.

Fladby vil understreke at de aller, aller fleste mottar den trygden de har krav på og ikke noe mer.

- Men samtidig tar vi forvaltningsansvaret vårt alvorlig og har kraftig fokus på de som mottar uriktig trygd. Misbruk kan undergrave hele trygdesystemet vårt. Det er viktig at de som har rett til trygd får leve i fred uten å bli mistenkeliggjort. Og så skjerper vi kontrollene med de som vi mistenker driver med svindel, sier Magne Fladby.

FØRER KONTROLL: Fungerende trygdedirektør Nanna Stender.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling