Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anmeldte forbrytelser går ned

Politiets statistikk over anmeldte forbrytelser i 2013 viser en nedgang på 1,6 prosent sammenlignet med 2012.

PRESENTERTE STATISTIKK:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte i dag tallene for anmelt kriminalitet. Foto:Thomas Rasmus Skaug
PRESENTERTE STATISTIKK: Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte i dag tallene for anmelt kriminalitet. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets statistikk over anmeldte forbrytelser i 2013 viser en svak nedgang på 1,6 prosent sammenlignet med 2012. Siden 2009 har den samlede nedgangen i anmeldt kriminalitet sett under ett vært på 2,7 prosent, kom det fram da politiet la fram sin statistikk over kriminalitetsfeltet på en pressekonferanse i dag.

- Anmeldt kriminalitet går ned. Ser vi på de siste ti årene har nedgangen vært markant. Spør du folk flest så tror de det motsatte, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Ifølge politiets statistikk ble det i hele 2013 ble det i fjor anmelt 269 719 forbrytelser og 119 605 forseelser, som er litt mindre grove forhold.

- Nedgangen gjelder for de fleste kriminalitetstyper, mens tallet på forseelser er tilnærmet uendret, sier politidirektøren. 

Saksbehandlingstiden øker I år som tidligere er det vinningskriminalitet som utgjør den klart største andelen av de anmeldte forbryterne. Hele 57 prosent av de anmeldte forholdene er vinningskriminalitet. Deretter kommer forhold knyttet til narkotika med 18 prosent og så vold med 10 prosent.

Selv om vinning fortsatt dominerer kriminalitetsfeltet, gikk antallet vinningsforbryteleser ned med 4, 7 prosent i 2013.

Også oppklaringsprosenten økte noe i fjor. Den lå i 2013 på 37,3 prosent, noe som er ett prosentpoeng bedre enn i 2012.

- Jeg deler politidirektørens syn her at når antallet anmeldte forhold synker så er det å forvente at oppklaringsprosenten øker. Det er gledelig og gir mye spart lidelse, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for forbrytelser var 119 dager, og har derimot økt med fem dager siden 2012.

Flere familievoldsaker
Et av områdene der anmeldt kriminalitet øker er familievoldssakene. I 2013 ble det til sammen registrert 2 829 anmeldelser for mishandling i familieforhold.

Det er 10,6 prosent flere anmeldelser enn i samme periode i fjor. I femårsperioden var det en kraftig økning i anmeldelser på 31,9 prosent, ifølge politiet.

- En økning i antall anmeldelser knyttet til vold i nære relasjoner er positivt i den forstand at økningen betyr at politiet får kjennskap til flere saker og i økende grad benytter de virkemidler som er til rådighet for å beskytte ofrene, sier Humlegård.

Også anmeldte narkotikaforbrytelser øker. I 2013 ble 49 417 narkotikaforbrytelser anmeldt, noe som er 7,6 prosent flere enn året før.

- Dette er kriminalitet som skiller seg ut ved at det er politiet selv som anmelder. Antallet anmeldelser viser derfor i stor grads politiets prioriteringer, sa politidirektøren.

- Økningen kommer først og fremst på de mindre alvorlige forholdene. Jeg har sagt at politeit ikke skal løpet etter slitne narkomane. Målene for neste år må være å få flere saker i de mer alvorlige kategoriene, sier Tor-Aksel Bush.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media