Kongsvinger

Anmeldte hærverk: Redd for framtida

Frivillighetsbutikken Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger melder om stor giverglede blant folk. Dette til tross for at de må holde butikkdørene lukket.

STENGT: Butikkdørene til Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger er fortsatt stengt. Foto: Privat
STENGT: Butikkdørene til Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger er fortsatt stengt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Forrige fredag meldte Dagbladet at Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger stenger dørene.

Dette kom som en konsekvens av at butikken hadde blitt utsatt for hærverk, samt at initiativtakerne hadde fått besøk av folk som var utagerende og aggressive, i butikken.

Forrige uke kontaktet initiativtakerne, Frida Maria Lundberg og Lena Lundberg, politiet etter en spesielt uhyggelig hendelse ved lokalene deres.

- FAKTALØS: Under en pressekonferanse torsdag 1. desember gikk Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, hardt ut mot Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: Reuters Vis mer

- I går kveld eskalerte det hele med at noen skrev på butikkens vindu med sprittusj. Det var blant annet skrevet en link til en russisk nettside hvor man beskylder den ukrainske regjeringen for å være del av et satanisk pedofilt nettverk, uttalte de til Dagbladet forrige uke.

De har nå anmeldt hærverket til Innlandet politidistrikt. Krimsjef ved Kongsvinger politistasjon, Rune Bekkemoen, bekrefter overfor Dagbladet at forholdet er blitt anmeldt, og forteller at politiet er interessert i tips fra publikum.

Frykt for framtida

Når Dagbladet snakker med initiativtakerne denne uka, sier Lena Lundberg at butikken fortsatt er stengt.

- Vi har ikke tatt noe standpunkt til hvor lenge vi vil holde stengt, da vi må avvente og se hva politiet velger å gjøre med saken videre.

KJEMPETRIST: En av initiativtakerne for Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger, Lena Lundberg, sier at hendelsene ikke bare skaper utrygghet for de frivillige, men også de ukrainske flyktningene som tilbudet er ment for. Foto: Privat
KJEMPETRIST: En av initiativtakerne for Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger, Lena Lundberg, sier at hendelsene ikke bare skaper utrygghet for de frivillige, men også de ukrainske flyktningene som tilbudet er ment for. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om initiativtakerne ønsker å fortsette frivillighetshjelpen etter de alvorlige hendelsene sier de:

- Jeg har veldig delte meninger om jeg ønsker å fortsette. Det er såpass skremmende det som har skjedd. Vi vet jo ikke hvor langt gjerningspersonen(e) er villig til å gå, og man frykter at det skal skje noe igjen, sier Frida.

Lena sier seg enig.

- Vi må avvente og se hva politiet finner ut. Jeg føler uansett at de har tatt oss på alvor, selv før vi var nede på stasjonen og anmeldte forholdet, legger hun til.

Stor giverglede

Nå som butikken er stengt får de ikke mulighet til å hjelpe ukrainske flyktninger, til tross for at givergleden blant folk fortsatt er stor, forteller de.

- Folk i lokalområdet er veldig engasjert, og vi får stadig inn meldinger fra folk i hele landet som vil hjelpe. Det er da svært beklagelig at jeg må be dem om å vente før vi vet noe mer, sier Lena.

SKREMMENDE: Den andre initiativtakeren, Frida Maria Lundberg, sier at det overordnende målet deres har vært å hjelpe folk som står på bar bakke, og som ikke har noen ting. Foto: Privat
SKREMMENDE: Den andre initiativtakeren, Frida Maria Lundberg, sier at det overordnende målet deres har vært å hjelpe folk som står på bar bakke, og som ikke har noen ting. Foto: Privat Vis mer

- Vi synes det er fælt at noen prøver å ødelegge et så godt tiltak som det faktisk er. Det har vi fått veldig mange tilbakemeldinger om gjennom sosiale medier og over telefon, uttrykker Frida.

Etter at de skremmende hendelsene ved butikken deres ble offentliggjort, kan Lena fortelle at de har mottatt enormt med støtte fra personer i hele landet.

- Vi er litt redde for at fokuset rundt virksomheten skal bli for negativt, da det som har skjedd skaper en følelse av utrygghet for alle. Majoriteten av de som har besøkt butikken vår er jo veldig fine folk. Vi hadde aldri klart å gjøre det vi gjør uten deres støtte og giverglede, sier Lena.

Med ønske om å hjelpe

Lena og Fridas organisasjon ble opprettet da krigen i Ukraina brøt ut i februar. Butikken Nødhjelp til Ukraina i Kongsvinger ble åpnet i månedene etter, som et tiltak for å hjelpe ukrainske flyktninger i Norge med å få tak i klær og annet utstyr som trengs for å starte et hjem.

- Målet vårt har vært å hjelpe folk som har absolutt ingenting. Selv om vi ikke kan hjelpe dem med de psykiske påkjenningene, håper vi at vi har bidratt med å gi dem et bedre liv her i Norge, sier Frida.

Hun legger til at situasjonen de ukrainske flyktningene står overfor er svært alvorlig og trist.

- Samtidig er det forferdelig å se at noen prøver å ødelegge det vi har engasjert oss for i flere måneder, forteller Frida til Dagbladet.

- Det har stadig kommet nye fjes til butikken, og den har også fungert som en fin møteplass for folk. Behovet har ikke blitt mindre med tida, sier Lena.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer