Anmeldte Ludvigsen i 2015: - Han presset hodet mitt ned

En mannlig asylsøker i 30-åra forteller at Svein Ludvigsen lovet ham opphold og bolig.

TROMSØ (Dagbladet): Etter et rystende vitnemål fra en mann i 20-åra som hevder å ha hatt et seksuelt forhold med Svein Ludvigsen (72) i seks år, ankom en av de andre fornærmede i misbruk-saken Nord-Troms tingrett onsdag ettermiddag.

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt mannen i 30-åras sårbare situasjon til seksuelle formål ved tre anledninger i løpet av sommeren 2014.

Ifølge tiltalen skal det ha vært seksuell omgang i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen.

Ludvigsen nekter straffskyld i saken.

Anmeldte Ludvigsen

Mannen hadde på tidspunktet ikke varig oppholdstillatelse i Norge, og ifølge påtalemyndigheten forledet Ludvigsen mannen til å tro at han kunne skaffe ham bolig og opphold i Norge.

Mannen i 30-åra anmeldte Ludvigsen for å ha utnyttet ham til seksuelle formål allerede i 2015. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling, men ble tatt inn i etterforskningen da han ble anmeldt på nytt på seinhøsten 2017, og er nå en del av tiltalen i tillegg til sakene mot to menn i 20-åra.

Den fornærmede forteller med fatning om hans første møte med Ludvigsen, da sistnevnte var på jobb som renholder på fylkeshuset i Tromsø. Der skal han ha fortalt fylkesmannen at han ikke hadde oppholdstillatelse.

TUNG DAG: Beate Arntzen forteller Dagbladet hvordan hennes klient opplevde rettssaken onsdag, der tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen / Angelica Hagen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Han sa: «ok, vi kan snakke om det senere». Han tok genseren av meg og sa magen min var fin og at jeg hadde fin farge. Plutselig går han og ba meg vente der. Så ga han meg en gave. Det var et visittkort, sier han.

- MØTTES HER: Den fornærmede mannen forteller at han møtte Ludvigsen i sin første dag på jobb som renholder ved fylkeshuset i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MØTTES HER: Den fornærmede mannen forteller at han møtte Ludvigsen i sin første dag på jobb som renholder ved fylkeshuset i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

E-post fra ferie

Videre skal Ludvigsen ha sendt en e-post til mannen da han var på ferie på Island.

«Solen skinner. Vi skulle vært sammen her. Når jeg kommer tilbake skal vi bade sammen» skrev Ludvigsen.

Fornærmede skal ha svart «ja».

- Ja, kanskje det. På grunn av oppholdstillatelse, sier fornærmede.

- Men du svarte ja fordi du trodde Svein Ludvigsen var en viktig person i Norge? spør aktor Tor Børge Nordmo.

- Ja, svarer mannen fra vitneboksen.

- Ville egentlig ikke gjøre det

Mannen forteller videre om flere kjøreturer han skal ha hatt med Ludvigsen og restaurant- og hotellbesøk.

- Han berørte meg med hånda si samtidig som han kjørte og styrte med venstre hånd. Han sa jeg hadde fint lår, sier mannen.

Ifølge han sa Ludvigsen at han skulle hjelpe ham med oppholdstillatelse og at han kjente mange viktige folk. Ifølge mannen skal Ludvigsen ha bedt om å få oralsex.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i rettssaken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Jeg ville egentlig ikke gjøre det, forklarer mannen, som fortsetter:

- Han sa jeg var pen. Da vi var ferdig sa han at jeg var kjempeflink, at han aldri hadde opplevd sånn her. Så spurte han om jeg var sulten, sier mannen.

- Hvorfor gjorde du det? spør statsadvokat Nordmo.

- Han lovet meg masse ting. Han skulle hjelpe meg med å finne bolig så jeg kunne bo alene og å finne jobb.

- Hvordan reagerte du på det?

- Jeg følte ikke at det var bra å gjøre. Når jeg kom hjem spurte jeg meg selv hvorfor jeg hadde gjort det. Jeg hadde ventet mange, mange år på oppholdstillatelse.

- Presset hodet mitt ned

Ifølge mannen skal det også ha vært seksuell omgang på en annen kjøretur.

- Jeg ble litt redd for å gjøre det på nytt igjen. Men han sa: kom igjen, du er flink. Han presset hodet mitt ned til penisen hans.

Mannen sier han aldri spurte Ludvigsen om penger eller jobb, men at Ludvigsen hadde sagt han skulle fikse jobb og hus og at han derfor ble med på kjøreturene.

- Jeg trodde han hadde ny informasjon. Kanskje han hadde funnet et sted å bo eller fått svar fra en jobb.

- Hvorfor gjorde du det seksuelle med han? spør Nordmo.

- Det kunne gjort at han hjalp meg med å få oppholdstillatelsen, sier mannen.

- På hotell

Han forteller også om seksuell omgang som skal ha funnet sted på et hotell i Tromsø sentrum. Fornærmede sier han ikke husker så mye av hendelsen eller hva de snakket om på rommet. I anmeldelsen fra 2015 fortalte han både om oral- og analsex på hotellrommet.

I innledningsforedraget i går la statsadvokat Nordmo fram en bankutskrift som viser at Ludvigsen var registret på hotellet 6. september 2014.

- Hva tenkte du egentlig skulle skje på det hotellet? Trodde du det kun handlet om oppholdstillatelse? spør forsvarer Kai Vaag.

- Hele poenget er at grunnen til at jeg gikk med på dette var fordi han hadde lovet å fikse livet mitt. Derfor sa jeg ok til alt, sånn at jeg skulle få det han hadde lovet meg. Det var ikke fordi jeg var tiltrukket av han, sier mannen.

- Men det kan være at noen tenker; flere samleier i bil og så blir du ringt opp med spørsmål om du vil overnatte på hotell. Kan du da skjønne at noen vil synes det er rart at du ikke tenkte det kunne skje noe seksuelt på hotellet? fortsetter Vaag.

- Når man overnatter på hotell må man ikke nødvendigvis ha sex, kanskje bare snakke sammen. Jeg tenkte ikke at vi skulle ha samleie.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

- Hadde håp

Statsadvokat Tor Børge Nordmo spør den fornærmede mannen om han hadde følelser for Svein Ludvigsen.

- Det var bare håp. Håp om at han skulle hjelpe meg, det var ingen andre type følelser.

- Hjalp han deg?

- Jeg klarer ikke å svare på dette spørsmålet i dag. Jeg skjønte at han bare ville ha sex med meg, gjøre ting med kroppen min.

Den fornærmede mannen forteller at han etter dette ikke hadde noe kontakt med Ludvigsen. Men en tid etter så han den tidligere fylkesmannen på gata i Tromsø, og fikk en vond følelse i kroppen. Dette resulterte i at mannen sendte en tekstmelding til Ludvigsen.

«Kan du sjekke Facebook? Jeg har sendt deg melding. Du har brukt meg som du vil. Jeg vil ikke at du skal kontakte meg igjen», er blant det mannen i 30-åra skrev.

Samtidig opplyste han om at han kom til å anmelde det som hadde skjedd mellom dem.

- Jeg fikk en vond følelse, en følelse av skuffelse. Da sendte jeg han en melding at jeg syntes det var kjempedårlig av han og at han hadde brukt meg. At han bare forduftet når han hadde fått det som han ville, sier mannen.