Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Anmeldte trussel­brev. Inn­rømmer at det er falskt

Ny opplysning fra den drapstiltalte sjubarnsmoren (43) i retten.

DØDSTRUSSEL: Trusselbrevet 43-åringen mottok i juni 2007, dreier seg om den bitre striden om arven etter faren. Foto: Politiet, Ralf Lofstad / Dagbladet
DØDSTRUSSEL: Trusselbrevet 43-åringen mottok i juni 2007, dreier seg om den bitre striden om arven etter faren. Foto: Politiet, Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Rettssaken mot den 43-årige sjubarnsmoren som er tiltalt for å ha drept sin ekssamboer og sin far, tok en uventet vending like før Agder lagmannsrett tok helg. I vitneboksen innrømmet kvinnen at et trusselbrev hun anmeldte i juni 2007, er falskt.

Dødstrussel

Brevet kom opp under politiadvokat Ragnhild Helgesens utspørring av den tiltalte kvinnen.

- 21. juni 2007 anmeldte [43-åringen] et trusselbrev - det var et sånt utklippsbrev. «Ligg unna saken med arven, ellers er du død.» Har du noen anelse om hvem som har gjort det? spurte Helgesen sjubarnsmoren.

- [Navnet på kona til en venn]. Mannen hennes sa det, da det ble sendt.

- Jeg skjønner ikke.

- Altså, det var en utrolig teit ting. Jeg sto midt oppi, ja, det var penger og [etternavnet til farens brødre].

- Tjeneste

- Hva har [vennens kone] med penger og [farens brødre] å gjøre? Så [vennen og kona] har sendt dette som en tjeneste til deg? Til politiet sa du at du mistenkte [farens brødre og samboer].

- Ja.

- Så det er bare tull og tøys, dette her. Falsk anmeldelse.

Lagdommer Erik Holth brøt på dette tidspunktet inn:

- Dette er på ingen måte tull og tøys.

- Du har siden 2007 visst at dette var en falsk anmeldelse. Har du sagt det til [farens brødre og samboer]? spurte Helgesen.

- Nei.

- Ikke problem

Kvinnens forsvarer Olav Sylte understreker at dagens ordskifte om brevet ikke konstaterer hvem som skrev det - bare at det er falskt, og at det ble sendt fra klientens nå avdøde venn og hans kone.

STILTE SPØRSMÅL: Aktoratet, politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen, presset kvinnen i vitneboksen i dag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
STILTE SPØRSMÅL: Aktoratet, politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen, presset kvinnen i vitneboksen i dag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Skaper hun ikke problemer for seg selv ved å si dette?

- Nei, det utgjør ikke noe problem, men hun velger å si dette nå. Hun er jo dømt til 21 års forvaring, minner Sylte om.

- Hvilken relevans har brevet for saken?

- Det inngår i en samlet vurdering, og er ett fragment i en rekke fragmenter - noen kommer fra aktoratet, andre kommer fra forsvaret, sier advokaten.

Aktoratet, Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen, ønsker ikke å kommentere brevets betydning nå.

- Vi kommer tilbake til det, sier Aleksandersen til Dagbladet.

I Kristiansand tingrett ble kvinnen dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid - lovens strengeste straff.

Bitter strid

Etter at faren ble funnet død i badekaret hjemme i mars 2002, havnet den nå tiltalte datteren i en bitter arvestrid med farens brødre og samboer. Hun fikk bare utbetalt pliktdelsarven på én million kroner, men mener at faren var god for mye mer, og at samboeren forfalsket testamentet i hennes disfavør.

Den nå avdøde vennen er identisk med mannen som politiet mener planla å ta livet av kvinnens far, i samarbeid med henne, og som også skal ha dratt og truet farens samboer, på torpedooppdrag for sjubarnsmoren.

ARVESTRID: Etter at kvinnens far ble funnet død i 2002, fulgte en bitter arvestrid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ARVESTRID: Etter at kvinnens far ble funnet død i 2002, fulgte en bitter arvestrid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kvinnen ble i dag for øvrig konfrontert med utskrifter av samtaler hun hadde med undercoveragenten «Anna», som spilte venninne av henne i tre år; politiet mener samtalene viser at hun rådga «venninna» om hvordan hun skulle ta livet av en brysom ekskjæreste, på liknende måte som de mener hun tok livet av sin ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) i 2014.

I tillegg ble hun spurt om forholdet til en 59-årig ekskjæreste som hun ifølge tiltalen dopet ned tre ganger, og stjal over 150 000 kroner fra ved å misbruke Diners-kortet hans.

Rettssaken er berammet til og med 29. mai, og over hundre vitner er innkalt.