Ann-Rita (69) vil ha hjem sin 43 år yngre kjæreste

Advokaten: - Ingen som blunker hvis mann (69) henter kvinne (26) fra Thailand eller Filippinene.

 GIR SEG IKKE:  Bestemor Ann-Rita Hol (69) har nå anket til Utlendingsnemnda for at nettkjæresten Chima Paul Uzodimma (26) skal få innreisetillatelse fra Nigeria til Horten. Foto: Privat.
GIR SEG IKKE: Bestemor Ann-Rita Hol (69) har nå anket til Utlendingsnemnda for at nettkjæresten Chima Paul Uzodimma (26) skal få innreisetillatelse fra Nigeria til Horten. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to år har Ann-Rita (69) i Horten kjempet for at hennes 43 år yngre kjæreste Chima (26) i Nigeria skal få opphold i Norge til en såkalt seks måneders kjærlighetstest i hennes hus med økonomiske garantier, eventuell returbillett - ja, alt som ifølge den pensjonerte sosialarbeideren selv bør være en enkel sak for norske utlendingsmyndigheter å innvilge.

Nå har bestemor Ann-Rita Hol og hennes advokat Kristin Hovden Norstedt fortalt siste ankeinstans UNE (Utlendingsnemnda) hvorfor ikke det uortodokse paret kan teste ut kjærligheten og gifte seg i Nigeria, slik UDI (Utlendingsdirektoratet) har foreslått.

- Dette er rein alders- og kvinnediskriminering. Hadde det ikke vært for en blødersykdom som gjør det farlig å være i så varme strøk, hadde jeg reist til Nigeria, sier en fortsatt forventningsfull 69-åring til Dagbladet.

- Hva er problemet, spør advokaten - og argumenterer:

Gamle menn - unge kvinner
- Når en 69 år gammel mann søker om oppholdstillatelse for en 26 år gammel kvinnelig kjæreste eller kone fra Filippinene eller Thailand, er det ingen som blunker en gang. Hun gir jo alle økonomiske garantier for at besøket ikke skal bli noen belastning for den norske stat. Han er utdannet dataingeniør, livnærer seg som taxisjåfør og kommer fra en velstående familie i et fredelig område. Altså har han ikke grunnlag for å søke asyl her i landet. Og barn blir det jo ikke av det, ramser advokat Kristin Hovden Norstedt opp.

Og hva som ER problemet i forhold til norsk praksis har UDI formulert i sine avslagsbrev:

«I henhold til vår kunnskap om nigeriansk kultur, er et svært uvanlig at en mann på 26 år uten barn, gifter seg med en 43 år eldre kvinne med barn fra tidligere ekteskap. Aldersforskjellen mellom partene er et moment som i stor grad taler for at forlovelsen er proforma fra søkerens side».

Nå er de riktignok ikke forlovet, men det er et formalisert og tett forhold det langdistanseforelskede paret ønsker å finne ut om er liv laga.

Forholdet er blitt en stor snakkis lokalt etter at Tønsbergs Blad først fortalte om saken mandag.

Både Ann-Rita og advokaten har fått en masse kommentarer. Reaksjonene er todelte.

- Kvinner støtter opp om søknaden, mens menn er skeptiske. Der har ikke likestillingen kommet langt.

Har aldri møtt hverandre
I en allsidig yrkes- og studiekarriere har Ann-Rita Hol blant annet tatt historie mellomfag med Afrika som spesialfelt. Det var på et nettforum de to fikk kontakt for tre år siden.

De har aldri møtt hverandre - fysisk.

De prater på Skype eller chatter hver eneste dag.

- Selv om det kan høres sprøtt ut, lever vi som et gammelt ektepar. Se for eksempel hva han skriver i dag etter at jeg sendte et bilde av oppslaget i Tønsbergs Blad: - I am som proud of you, my love, forteller kvinnen pr. telefon fra huset i Horten.

Tina Turner
Og legger til at hun jevnlig får støtte fra mor og de andre i familien til sin unge venn i Nigeria.

- Hva sier din norske familie ?

- Jeg er gammel 68-er og er vant til å ta avgjørelser utenfor A4-malen. Og når voksne tar egne valg, står vi for det. Så min godt voksne sønn har støttet meg, sier hun. Og legger:

- Jeg kan ikke huske at noen reagerte negativt da det var skriverier om at Tina Turner hadde funnet seg femti år yngre mann.

 HJELPER TIL:  Advokat Kristin Hovden Norstedt. Foto: advokateneihorten.no
HJELPER TIL: Advokat Kristin Hovden Norstedt. Foto: advokateneihorten.no Vis mer