Anna (20) har vært coronasyk i 200 dager

- Jeg håper det kan få folk til å ta smarte beslutninger i disse tider.

SYK: Sju måneder etter at Anna Amholt (20) ble smittet av corona, er hun fortsatt syk. Foto: NTB
SYK: Sju måneder etter at Anna Amholt (20) ble smittet av corona, er hun fortsatt syk. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anna Amholt (20) hadde nettopp kommet seg etter sin siste hjernerystelse.

Så ble det svenske ishockey-talentet på HV71 smittet med coronaviruset.

Nå, nesten sju måneder seinere har hun enda ikke kommet seg, og blir sengeliggende etter korte gåturer.

Hockeykarrieren er satt på pause. Kanskje for alltid.

- Hockeyen føles langt unna. Nå handler det om å bli frisk og å kunne komme tilbake til et normalt liv, sier hun til Expressen.

Konstant hodepine

Hun fikk sin første hjernerystelse høsten 2018. Da hun var kommet i gang med treningen etter sin siste i april i år, kjente hun symptomene.

I første runde mistet hun smakssansen, men følte seg frisk etter to uker. Så kom tilbakeslaget med feber, hoste og smerter i kroppen.

Det har hun fortsatt, 200 dager seinere.

- Det varierer mye, men jeg har vondt i hodet nesten hver dag. Noen dager er jeg bare inne i mørket, sier hun til Expressen.

Mens de fleste opplever corona som en relativt mild sykdom, er det flere som har opplevd det samme som Amholt. De sliter med langtidseffekter i flere måneder etterpå, føler seg utmattet, kortpustet og har leddsmerter - selv etter en kort gåtur.

Andre symptomer som kan henge igjen er hoste, leddsmerter, hørsels- og synstap, hodepine, og skader på hjerte, lunger og nyrer.

En italiensk studie som ble publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association, viser dessuten hvor mange som kan ende opp med disse langtidseffektene:

Studien fulgte opp 143 pasienter etter at de ble skrevet ut fra sykehuset, og viser at hele 87 prosent av dem hadde minst ett symptom nesten to måneder seinere - og mer enn halvparten slet fremdeles med utmattelse.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

Hadde antistoffer

Noen dager får Anna Amholt feber og vondt i halsen etter bare en kort spasertur.

En test viste allerede i april at hun hadde antistoffer i kroppen. Men legene klarer ikke finne ut av hvorfor hun fortsatt føler seg så dårlig.

- Jeg kjente at jeg ville dele for å kunne hjelpe andre, og vise for folk på min egen alder hva som kan skje om man blir smittet, sier hun til Expressen, og påpeker:

- Jeg håper det kan få folk til å fortsette å kjempe mot viruset og å ta smarte beslutninger i disse tider.

Kan ta tid

Lege Harald Dobloug har tidligere sagt til Dagbladet at det ved milde tilfeller av covid-19 tar omtrent to uker å bli frisk, og ved mer alvorlig tilfeller kan det ta mellom tre til seks uker.

- Hvis man har symptomer i flere måneder, tyder det på at noe er galt. Ved en virussykdom som covid-19 vil man typisk bli bra fort, altså i løpet av noen uker, eller bli dårligere og dårligere - som tegn på at viruset «vinner».

ULIK LENGDE: Lege Harald Meling Dobloug . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ULIK LENGDE: Lege Harald Meling Dobloug . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge ham henger lengden på symptomene sammen med alvorlighetsgraden av sykdommen.

- I de alvorligste tilfellene av covid-19 kan man påføres skade som ikke lar seg rette opp etterpå. Eksempelvis finnes det rapporter om alvorlige hendelser som blodpropp, slag og hjerteinfarkt som kommer i forløpet av covid-19, også hos unge personer. Detter er sånn sett «seinskader». Men vi tror ikke at friske mennesker som har et mildt forløp får seinskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer