Anna (26) ble drept. Sønnen får ikke barnepensjon

Sønnen til Anna Medvedeva sluttet å snakke etter at han var vitne til drapet på moren. Nå nekter Nav å utbetale barnepensjon til sønnen, siden Anna bodde ett år for lite i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes dette er veldig urettferdig. Anna hadde planer om å bli i Norge, studere, og ta vare på sønnen. Det er ikke Annas skyld at hun ble drept, sier tanta til Anna Medvedeva. Av hensyn til Annas sønn ønsker hun å være anonym.

Dagbladet har de to siste ukene skrevet om Anna Medvedeva (26), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

- Bodde i Norge ett år for lite Nå bekrefter Nav at Annas to år gamle sønn ikke har rett på barnepensjon, siden moren bodde bare to år i Norge. Anna flyttet til Norge 12. august 2010 og døde 14. oktober 2012. Hvis hun hadde bodd i Norge ett år til ville sønnen hatt krav på barnepensjon, opplyser Nav.

Barnepensjon gis til barn som har mistet en eller begge foreldrene. Pensjonen skal sikre barnet inntekt til livsopphold.

Anna (26) ble drept. Sønnen får ikke barnepensjon

- Avslaget på søknaden om barnepensjon er grunna for kort trygdetid i Norge. Når Nav skal behandle barnepensjonssaker ser vi på trygdetilknytningen til avdøde forelder. Vilkåret for rett til barnepensjon er tre års forutgående medlemskap for avdøde forelder, sier avdelingsdirektør ved Nav Pensjon i Porsgrunn, Svein Sannes, til Dagbladet.

- Han fortjener barnepenesjon Nav opplyser at en eventuell barnepensjon ville vært på 2.842 kroner i måneden, og ville kommet i tillegg til barnetrygden.

- Han fortjener barnepensjon. Han har mistet både moren og faren, og har ingenting igjen. Vi tar selvfølgelig vare på han, men her mener jeg Nav burde vist skjønn, sier tanta til Anna, som i dag har omsorgen for Annas to år gamle sønn.

Tanta har tidligere fortalt Dagbladet at sønnen snakket før mora ble drept. Etter at han satt fastspent i bilen, mens faren mishandlet og drepte Anna, så har han sluttet å snakke, forteller tanta.

NORMALT LIV: - Jeg ønsker å gi ham et mest mulig normalt liv, sier tanta til Dagbladet om Anna Medvedevas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
NORMALT LIV: - Jeg ønsker å gi ham et mest mulig normalt liv, sier tanta til Dagbladet om Anna Medvedevas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Den første tida etter at Anna ble drept, sa han bare «Anna», «Anna», «Anna», sa tanta til Dagbladet sist mandag.

- ELSKET SØNNEN SIN: - Anna elsket sønnen sin. Hun var villig til å gjøre alt for ham. Nå er hun død. Det syntes jeg er det grusomste, sier tanta til Anna Medvedeva, som bor i Buskerud. Av hensyn til Annas to år gamle sønn, ønsker hun å være anonym. Foto: PRIVAT
- ELSKET SØNNEN SIN: - Anna elsket sønnen sin. Hun var villig til å gjøre alt for ham. Nå er hun død. Det syntes jeg er det grusomste, sier tanta til Anna Medvedeva, som bor i Buskerud. Av hensyn til Annas to år gamle sønn, ønsker hun å være anonym. Foto: PRIVAT Vis mer