«Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid (...) Hun gråt og løp fra samtalen»

Interne journaler Dagbladet har fått tak i om drepte Anna Medvedeva forteller om en frustrert kvinne som får beskjed om at det ikke er mulig å bo på krisesenteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Familien til Anna Medvedeva, som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, har i lengre tid forsøkt å få Betzy krisesenter til å gi dem journalene fra Annas opphold. De mener at Anna fikk beskjed om å forlate senteret, på tross av at hun ønsket å bli. Krisesenteret selv mener hun fikk tilbud om å bli.

Den eneste journalen krisesenteret har vært villig til å offentliggjøre, er en siste journal hvor det står at «hun fikk tilbud om å fortsette å være daglig bruker hos oss og ta kontakt når som helst hvis hun har behov for det».
Mener hun fikk beskjed 20. juli står det i loggen at «Anna var preget av beskjeden om påbud å flytte fra Betzy i nær framtid som hun essensielt forstod fra samtalen med primærkontakten tidligere på dagen. Anna insisterte på at det hadde vært vold fra ekssamboeren, og at det forekom direkte trusler mot Anna og hennes bestemor».

Krisesenter-ansatte Natalie Christoffersen mener at Anna fikk beskjed om at hun ikke kunne bli. Hun har seinere varslet Fylkesmannen om forholdene, men en gjennomgang krisesenteret gjorde på bakgrunn av Christoffersens påstander konkluderte med at krisesenteret ikke hadde gjort noe galt.

- Ifølge denne gjennomgangen ble det konstatert at rutinene som ble fulgt var i tråd med det, sier styreleder for Betzy krisesenter, kommunalsjef for Lier kommune, Synnøve Tovsrud, til Dagbladet.

«Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid (...) Hun gråt og løp fra samtalen»

De pårørendes krav er ble avvist av både Drammen kommune og Fylkesmannen.

«Alt i alt mener Fylkesmannen at det ikke foreligger tilstrekkelig argumenter for å gi de pårørende fullt innsyn i denne saken», skrev Fylkesmannen i avslaget.

I journalene Dagbladet har, står det datert 22. juli: « Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid, både med henhold til bolig og økonomi. Det hun står i er vanskelig både med henhold til samvær med barnet og andre nevnte ting. Hun gråt og løp fra samtalen», står det i journalen.

<strong>- KUNNE VÆRT UNNGÅTT:</strong> «Drapet kunne vært unngått dersom Anna hadde vært bedre ivaretatt av krisesenteret og fått den hjelpen hun hadde krav på», skrev Natalie Christoffersen til Fylkesmannen i Buskerud 29. oktober 2012. Foto: Tomm W. Christiansen
- KUNNE VÆRT UNNGÅTT: «Drapet kunne vært unngått dersom Anna hadde vært bedre ivaretatt av krisesenteret og fått den hjelpen hun hadde krav på», skrev Natalie Christoffersen til Fylkesmannen i Buskerud 29. oktober 2012. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Dette blir gjentatt 26. juli: «Hun kan ikke bli boende her over lengre tid, så hun kan begynne å se på nett etter hybel for seg og sønnen».

Flytter ut 23. juli står det i loggen at de har «snakket med Anna. Blitt enig med henne at hun skal undersøke litt mer med tanten sin, og jeg skal undersøke muligheter for henne eventuelt få hjelp i Sverige, da sønnen har svensk statsborgerskap. Jeg vil også ringe Nav å høre hva de kan bistå med. Vi tar en ny prat når vi vet litt mer. Men Anna har fått beskjed om at hun ikke kan bli boende her til saken er avklart, da det kan ta mange måneder før det er i orden med alle parter rundet hvem som har daglig ansvar for sønnen og søknader om økonomisk bistand fra Nav».

26. juli skriver Betzy krisesenter at har tatt en ny prat med Anna: «Jeg sier at vi først nå ser hva Nav kan hjelpe til med, så tar vi botilbudet etter hvert, men da hun ikke kan bli boende her over lengre tid, så kan hun begynne å se på nett etter hybel for seg og sønnen».

28. juli flytter Anna ut av krisesenteret.

Kommunaldirektør Kari Høyer i Drammen og styreleder Synnøve Tovsrud i Betzy krisesenter sier de ikke kjenner til journalene. Dagbladet har lest de opp for Tovsrud og Høyer.

<strong>HER BLE ANNA DREPT:</strong> I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Vi har ikke lest loggene som du viser til, sier Høyer, og sier de bare har fått en muntlig orientering om saken. Dagbladet har invitert Tovsrud og Høyer til å utdype hva de mener om journalene, noe de foreløpig ikke ønsker.

Lørdag skrev Dagbladet om Anna Medvedeva, som gjentatte ganger ba politiet om hjelp mot sin ekssamboer Mikael Svantesson.

14. oktober ble Anna kidnappet og drept av Svantesson under et møte i Bø, hvor Svantesson skulle ha samvær med deres felles sønn.

Sjak Haaheim, Annas advokat i barnefordelingssaken, vil ha en «havarikommisjon» til å granske partnerdrap i Norge. Politiet mener de har fulgt alle rutiner.

JOURNALENE: Anna Medvedevas journal fra krisesenter Foto: Torbjørn Berg
JOURNALENE: Anna Medvedevas journal fra krisesenter Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Dette er saken:

• På lørdag skrev Dagbladet om Anna Medvedeva, som gjentatte ganger ba politiet om hjelp mot sin ekssamboer Mikael Svantesson.

• 14. oktober ble Anna kidnappet og drept av Svantesson under et møte i Bø, hvor Svantesson skulle ha samvær med deres felles sønn.

• Sjak Haaheim var Annas advokat i barnefordelingssaken. Nå vil han ha en «havarikommisjon» til å granske partnerdrap i Norge.

• Politiet mener de har fulgt alle rutiner, men de nekter å offentliggjøre anmeldelsen og loggen fra Anna forespørsel.

• Natalie Christoffersen ved krisesenteret i Drammen mener senteret sviktet Anna før hun ble drept, da hun ikke fikk lov til å bli der. Ledelsen ved krisesenteret aviser anklagene, og mener Anna hadde et åpent tilbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer