Anna fikk hjelp

BERGEN (Dagbladet): Anna Sabina Lindroos (17) fra Oslo fikk spiseforstyrrelser som 11-åring. - Jeg endte opp som kasteball blant velmenende psykologer og leger. Behandlingen det offentlige helsevesenet tilbød gjorde meg bare verre, sier 17-åringen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien er klassisk, og begynte med slanking: Anna Sabina ville bare bli kvitt noen kilo, og ville til slutt nesten ikke spise i det hele tatt. I niende klasse utviklet sykdommen seg fra anoreksi til bulimi; hver dag når hun kom hjem fra skolen og før hun skulle legge seg om kvelden, kastet hun opp.

- Først da skjønte jeg at jeg hadde et problem, forteller 17-åringen, som står fram etter samråd med sine foreldre.

- Forhåpentligvis kan Anna Sabinas historie hjelper andre, sier moren Line Lindroos til Dagbladet.

Ble bare verre

Anna Sabina forsøkte å holde sykdommen skjult, men etter hvert forsto også omgivelsene hennes hva som pågikk. Familien ble bekymret og helsesøster på skolen ble koplet inn. Anna Sabina ble sendt videre til en lege på Helsestasjon for ungdom. Til slutt endte hun opp ved Statens senter for Barne- og ungdomspsykiatri (BUP).

- For meg hjalp det ikke å snakke om problemer i barndommen, snarere tvert om. Behandlingen gjorde meg bare verre, sier hun i dag.
Anna Sabina bygde en mur rundt seg. Den unge jenta søkte kontroll over livet gjennom å kontrollere matinntaket. Hva hun puttet i seg ble viktigere og viktigere, og til slutt viktigere enn alt annet.

To stemmer

- Jeg hadde to stemmer inni meg. En stemme sa at dette var en farlig sykdom. Den andre stemmen sa at slankingen var så vellykket at jeg bare måtte fortsette. Jeg ville bli pen, men etter hvert ble middelet så viktig at jeg glemte målet, forteller Anna Sabina.
Først da foreldrene dro henne med til en privat samtaleterapeut i Oslo i desember i fjor, kunne hun ta fatt på veien ut av problemene hun hadde slitt med i seks år.

- Gjennom samtaler med terapeut forsto jeg at det ville være umulig å få et rikt liv uten at jeg ble kvitt spiseforstyrrelsene. Han fikk meg til å se framover og ikke bakover. Og jeg forsto at jeg var den eneste som kunne gjøre noe med det, forteller Anna Sabina.

Må få et nettverk

I dag har hun fått tilbake sult- og metthetsfølelsen. Hun spiser normalt og kaster ikke lenger opp etter måltidene. Den engasjerte 17-åringen har fått tilbake overskuddet. I helga var hun i Bergen for å delta på årsmøtet til Hordaland AUF. Gjennom ungdomsorganisasjonen jobber hun i dag aktivt for å bedre behandlingstilbudet for unge jenter med spiseforstyrrelser.

- Det må etableres et nettverk som på et tidlig stadium fanger opp unge jenter som er i ferd med å utvikle spiseforstyrrelser. Helsevesenet må erkjenne at spisevegring kan ha mange årsaker. Et bredere spekter av behandlingstilbud må til dersom flere skal klare å kvitte seg med problemene, sier Anna Sabina Lindroos.

<B>BEDRE TILBUD:</B> - Det må etableres et nettverk som på et tidlig tidspunkt fanger opp unge jenter som er i ferd med å utvikle spiseforstyrrelser, sier Anna Sabina Lindroos, som selv utviklet anoreksi som 11-åring.