Sex-arbeidernes skjulte verden

«Anna» flyktet - selger sex i Norge

Ukrainske «Anna» måtte la datteren bli igjen i Romania da hun dro til Norge for å forsørge familien - ved å selge kroppen sin. Nå kommer ukrainske leger, advokater og lærere for å selge sex på grunn av krigen, ifølge svensk politimann.

SYV MENN OM DAGEN: En ukrainsk kvinne som jobber som eskorte i Norge forteller at hun tidligere jobbet for et organisert hallik-nettverk som Oslo-politiet nå etterforsker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

En bygård på Oslos vestkant: I den dunkle trappeoppgangen opp til andre etasje venter en kvinne på å få en pinkode til leiligheten hun har leid. Vi kaller henne «Anna».

Hun har på seg rosa tights og forsvinner nesten i den store, svarte boblejakka. Det svarte håret faller ned over øynene hennes som fylles av tårer når hun forteller at hun måtte flykte fra krigen i Ukraina sammen med sin unge datter.

- Datteren min er i Romania nå. Vi bor sammen der, sier hun.

«Anna» forteller at hun er i begynnelsen av 30-åra, men hun ser yngre ut. Hun snakker lavt, og stemmen gir svakt gjenklang i murveggene. Det er andre gang hun er i Norge som prostituert for å tjene penger. Kvinnen snakker med Dagbladet under løfte om anonymitet.

Når hun snakker om krigen i Ukraina, triller tårene ned kinnet hennes.

- Det er veldig vanskelig. Jeg vil leve i landet mitt. De dreper mennesker, barn.

Hun forteller at hun kom til Norge på egen hånd. Den første gangen hun kom til Norge reiste hun ved hjelp av et halliknettverk.

Dagbladet har den siste tida dokumentert at bakmenn styrer mange av de utenlandske prostituerte i Norge. Ti halliknettverk har Dagbladet funnet. Bakmennene omtales ofte som «agencies» - eller «byrå» på norsk.

- De fleste jentene jobber for byrå. Den første gangen i Norge jobbet jeg for et byrå. Det er ikke bra. Det er stress, sier «Anna», som forteller at de gjerne betjener 6-7 kunder om dagen.

Hun forteller at halliknettverket hun jobbet for er stengt.

Nettverket hun skal ha vært en del av, etterforskes av Oslo-politiet i en av de største menneskehandel- og halliksakene Oslo-politiet noensinne har tatt i, drevet av bakmenn med forgreninger til hele Europa.

UKRAINSK: Denne kvinnen oppgis i en sex-annonse å være ukrainsk og at hun selger sex i Trondheim. Dagbladet kjenner ikke til hvem akkurat denne kvinnen er, eller av hvilke grunner hun kom til Norge. Foto: Skjermdump
UKRAINSK: Denne kvinnen oppgis i en sex-annonse å være ukrainsk og at hun selger sex i Trondheim. Dagbladet kjenner ikke til hvem akkurat denne kvinnen er, eller av hvilke grunner hun kom til Norge. Foto: Skjermdump Vis mer

Det var svensk politi som først tipset om saken, da de så organiserte kriminelle sende hundrevis av østeuropeiske kvinner over grensa til Norge. Svensk politi gikk i 2021 inn i en tung etterforskning med kodenavnet «Operasjon Odessa», der en mann og en kvinne seinere ble dømt for grov hallikvirksomhet.

Nye ukrainske kvinner

Blant etterforskerne i saken var Simon Häggström – kriminalinspektør ved Prostitusjonsgruppen ved Norrmalmspolisen i sentrale Stockholm. Han forteller at «Anna» bare er en av mange ukrainske kvinner som nå kommer til Skandinavia for å selge kroppen sin på grunn av krigen.

- Vi treffer nye, ukrainske kvinner hver uke, sier Häggström til Dagbladet når vi møter ham i Oslo.

NY SITUASJON: Simon Häggström, kriminalinspektør ved Prostitusjonsgruppen ved Norrmalmspolisen i sentrale Stockholm, forteller at det kommer nye ukrainske kvinner som følge av krigen. Foto: Kristin Svorte
NY SITUASJON: Simon Häggström, kriminalinspektør ved Prostitusjonsgruppen ved Norrmalmspolisen i sentrale Stockholm, forteller at det kommer nye ukrainske kvinner som følge av krigen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Tradisjonelt har kvinner som selger sex i Sverige vært fattige eller opplevd seksuelle overgrep, ifølge Häggström. Men med kvinnene som nå kommer fra Ukraina er det annerledes:

- Vi møter advokater, lærere, illustratører, leger. En ukrainsk kvinne vi møtte, jobbet før krigen som sosialsekretær for å hjelpe prostituerte kvinner. Nå er hun selv prostituert. Mange har menn i krigen og foreldre som ikke kan flykte fra Ukraina. Forsørgerbyrden faller på kvinnene.

Samtidig som kvinnene selger sex i Skandinavia, må de forholde seg til krigen hjemme.

- En kvinne fortalte at halvparten av vennene hennes var døde. Det går ikke an å forestille seg hvilket mørke de lever i, sier Häggström.

Han har jobbet med menneskehandel og prostitusjon i 15 år. De siste 6 åra har han også skrevet krimbøker om temaet – to bøker er kommet på norsk. Häggström sier han begynte å skrive bøker om emnet fordi han mente det var for lite kunnskap. Nå jobber han 60 prosent av arbeidstida si som oppsøkende politi på gatene i Stockholm, og resten som forfatter.

- Det er lite kunnskap om dette i samfunnet, mange tror at prostituerte er kvinner på gata som går på heroin.

ADVARER: Ukrainske «Lola» selger sex i Norge og tilhører et stort halliknettverk som organiserer sex-salg over hele landet. Nå advarer politiet norske sexkjøpere. Foto: Vegard Krüger / Øistein Monsen Vis mer

«Kjappis» for 500 kr

Det var i slutten av 2020 at Häggström og kollegene først begynte å se noen nye sexannonser dukke opp, alle med estiske retningnsnummere. Mange av kvinnene var ukrainske. Og de dumpet prisene – til bare 500 kroner for en «kjappis».

- Når noen tilbyr samleie for 500 kroner, er det en indikator på menneskehandel. Da vi begynte å spane, så vi at det var en mann som kom og hentet penger omtrent en gang i måneden, sier Häggström om det som ble «Operasjon Odessa».

Dagbladet har tilgang til etterforskningsmaterialet i saken. En ukrainsk kvinne i begynnelsen av 20-åra, fortalte til etterforskerne hvordan hun solgte sex for første gang i Sverige. Ifølge etterforskningsdokumentene er hun oppvokst på barnehjem, og har ingen annen familie enn lillesøsteren som hun prøver å ta seg av.

STORE BELØP: Bakfolk tjener mye penger på å styre, tilrettelegge og organisere sex-salg. Dette beslaget er fra «Operasjon Odessa» - der sporene ledet til Norge. Foto: Politiet i Sverige.
STORE BELØP: Bakfolk tjener mye penger på å styre, tilrettelegge og organisere sex-salg. Dette beslaget er fra «Operasjon Odessa» - der sporene ledet til Norge. Foto: Politiet i Sverige. Vis mer

«Desperasjonen etter å samle inn penger for å forsørge seg selv og lillesøsteren, har fått henne til å begynne å selge sex (...) Kvinnen har vanskelig for å holde tårene tilbake når hun snakker om dette», skriver etterforskeren.

En annen 25 år gammel ukrainsk kvinne forteller til den svenske spaneren at familien hennes vet at hun selger sex, men de aksepterer det fordi familien har det veldig vanskelig.

Ifølge dokumentene fra svensk politi, oppgir kvinnen at hun forsørger sin tre år gamle datter, mamma, pappa og to brødre.

Kvinnene oppgir at fattigdom er hovedårsaken til at de har valgt å selge sex. Politiet mener de fleste av kvinnene tilhører et nettverk der telefoner, annonser og boliger det selges sex fra, betjenes av bakfolk. Organiserte kriminelle. Som sendte kvinnene videre til Norge.

I juli ble en mann og en kvinne i Sverge dømt for grov hallikvirksomhet av minst 21 kvinner fra Øst-Europa, hovedsakelig Ukraina.

Sporene fra Sverige ledet til Norge – der Oslopolitiet nå etterforsker det de mener er et ukrainsk nettverk av bakmenn, med forgreninger til hele Europa. De slo til mot et bordell i en bygård midt i Oslo, der 200 østeuropeiske kvinner skal ha vært involvert i sex-salg.

- Nesten alle har halliker

Häggström forteller at nesten alle de ukrainske kvinnene som kommer til Skandinavia har halliker som står bak seg.

Halliknettverkene krever halvparten av det kvinnene tjener, ifølge Häggström. De styrer reisen og opptrer som såkalte «operatører», som svarer på telefoner og organiserer sexsalget for kvinnene.

- Det gjør at kvinnene ikke aner hvem som står på den andre siden av døra når det banker på. Halliknettverkene tar imot alt og alle.

Kvinnene tar ofte mellom fem til ti kunder om dagen, forteller Häggström. Og pengene bakmennene kan dra inn, er store:

- Hvis en kvinne har fem kjøpere daglig med en snittpris på 1500 kroner, tjener hun 225 000 kroner i måneden, sier Häggström.

- La oss si at et nettverk har ti kvinner i Norge eller Sverige samtidig, så er det over to millioner kroner som dras inn i måneden.

Dessuten er risikoen for bakmennene lav, ifølge inspektøren, som sier strafferammene for hallikvirksomhet og menneskehandel er lavere enn ved for eksempel grov narkotikakriminalitet.

- Hvorfor ta riskoen på våpen og narkotika når det finnes så mye penger i sex? Risikoen for å bli tatt er mye lavere, og hvis du blir tatt er straffen mye mindre, sier Häggström.

- Hva vet vi om bakmennene?

- Vi vet ikke så mye, for det er vanskelig å få tak i dem. Men de sitter ofte i Moldova, Russland og Ukraina og styrer virksomheten derfra. Det vi vet er at de er ubeskrivelig velorganiserte.

Antallet menneskehandel-dommer er lave både i Norge og Sverige. Norge har flere ganger av blitt kritisert av Europarådets ekspertgruppe mot menneskehandel, GRETA, fordi det er få dommer.

- Kjemperedde

Å få kvinnene til å vitne i saker mot bakmennene, er svært vanskelig, forteller Häggström.

- De fleste vil ikke snakke. De er kjemperedde. Faktum er at etter rettssaken, står de der alene. De er redde for nettverket og hvordan de kan hevne seg.

Det kan like gjerne dreie seg om psykisk vold som fysisk vold. Häggström viser et skjermbilde fra en nettside, der en hallik har lagt ut en sexannonse av en kvinne, ved siden av et bilde av passet hennes.

Dette sender hallikene også til jentenes familier, ifølge Häggström.

- Dette er kvinner fra land der de er dypt preget av kristen tro. Prostitusjon er utrolig skambelagt. At noen i deres nærhet får vite at de har solgt sex, ødelegger livene deres.

Politiinspektøren sier han stiller spørsmål om hvordan det er mulig at kriminelle nettverk får drive handel med kvinners kropper i fred.

Han mener det hadde sett annerledes ut hvis ofrene for forbrytelsene var blonde, svenske 18 år gamle jenter.

- Da hadde man sagt at «det er et gigantisk problem at unge jenter dras inn i kriminelle nettverk og halliker utnytter dem», sier Häggström, og legger til:

- Nå er kvinnene rumenske, ukrainske, eller russiske. De har ingen stemmer.

- Slik er livet

Tilbake i bygården midt i Oslo, forteller «Anna» at hun har vært i Norge i ti dager, men det har vært lite inntjening. Nettverket hun jobbet for er borte, men nå møter hun menn gjennom såkalte venner som hun har fått her. Hun skal være her noen dager til.

- Det er vanskelig.

Kvinnen forteller om datteren som er i et annet land, og tårene presser på.

- Beklager, dette må være vanskelig for deg.

- Det går greit. Slik er livet.

Mens hun snakker, skynder en mann i 30-åra, ikledd en rød allværsjakke, seg opp trappa i bygården. Mannen går inn i en leilighet der Dagbladet vet at det selges sex.

En liten halvtime seinere forsvinner han ut av bygården igjen. Han er ferdig.

Distriktssjef ved leilighetshotellet i Oslo der vi møtte «Anna», sier til Dagbladet at selskapet har nulltoleranse for sexsalg i deres leiligheter, at de samarbeider tett med politiet og gjennomfører utkastelse straks dersom det foregår kriminell aktivitet.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

.

.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer