-Anna Lindhs liv sto ikke til å redde

Knivstikkeren som angrep Sveriges utenriksminister Anna Lindh, påførte henne større skader enn folk flest først fikk vite. Kirurgene hadde aldri særlig sjanse til å redde henne, skriver svenske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapsmannen nøyde seg ikke med å hogge Lindh i mageregionen, men vred kniven rundt i såret. Dermed ødela han leveren hennes fullstendig, skrev Aftonbladet på sine nettsider natt til søndag, med henvisning til kollegaen Svenska Dagbladet.

Mannen som er etterlyst for drapet på Lindh, var søndag morgen ennå ikke pågrepet. En polititalsmann sa ifølge nyhetsbyrået TT lørdag kveld at etterforskningen «går i riktig retning», og at politiet har fått flere tips etter at bilder av mannen ble offentliggjort.

«Livsfarlig»

Drapsmannen er svært farlig for andre, sier politieksperten Ulf Åsgård til Aftonbladets søndagsutgave. Han arbeider med å lage en såkalt profil av gjerningsmannen, en detaljert beskrivelse ikke bare av hvordan mannen ser ut, men også av hvordan han sannsynligvis tenker og oppfører seg.

Åsgård tror politiet står overfor en mann med dype og langvarige forstyrrelser av personligheten.

-Da han traff Anna Lindh, kan en av to ting ha skjedd: Enten har synet av henne vekket til live hvilende, men voldsom aggresjon, eller så har hun bokstavelig talt tråkket ham på tærne i trengsel i butikken, og dermed gjort ham rasende, sier eksperten.

Det svenske rikskriminalpolitiets sjef Lars Nylén antydet overfor Aftonbladet at arbeidet med gjerningsmannsprofilen kunne være klart rett over helgen. Han framholdt at profilen Ulf Åsgård er i ferd med å utarbeide, bygger på «et bredt og metodisk arbeid».

Skadene

Ifølge Svenska Dagbladets kilder skal både Lindhs lever og store blodkar i buken ha fått svært omfattende skader i knivstikkingen på varehuset NK i sentrum av Stockholm onsdag.

Den svenske utenriksministeren døde av skadene på Karolinska Sjukhuset torsdag morgen.

Legene ved Karolinska har fått krass kritikk for at de ikke holdt mediene og svensker flest bedre orientert om Lindhs tilstand. -Svenska Dagbladet skriver at legene allerede ved starten av den tolv timer lange operasjonen visste at sjansene var små, het det i Aftonbladet.

Den svenske utenriksministeren ble knivstukket inne i NK i Stockholms sentrum onsdag ettermiddag. Hun døde på Karolinska tidlig torsdag morgen, etter at legene hadde kjempet i mange timer for å redde henne.

(NTB)